X
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 13.343 defa görüntülenmiştir.
Bu wikiHow makalesi sana, Windows bilgisayarının dâhilî Komut İstemi programıyla nasıl hem klasör hem de dosya oluşturabileceğini (ve silebileceğini) öğretir. Klasörler ("dizin" olarak da bilinir) ve dosyalar Komut İstemi üzerinden birkaç kısa komut ile oluşturulabilir.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 4:Bir Klasör Oluşturmak
Yöntem 1
-
1
-
2Kullanmak istediğin klasöre git. cd yol yaz; buradaki "yol", yeni klasörü oluşturmak istediğin klasörün adresidir. Sonra ↵ Enter’a bas.
- Mesela Masaüstü klasöründe bir klasör oluşturmak istiyorsan cd desktop yazarsın.
- Kullanmak istediğin klasör bir Windows klasörü (bilgisayarda yüklü gelen bir klasör gibi) değilse klasörün dizinine gitmek için tam yolunu yazman gerekir (C:\Users\isim\Desktop\Dosyalar gibi).
-
3"Dizin oluşturma" komutunu gir. mkdir isim yaz; buradaki "isim" klasörün ismidir.
- Mesela "Ödev" adında bir klasör oluşturmak için burada mkdir Ödev yazarsın.
-
4↵ Enter’a bas. Böylece komutun çalıştırılır ve klasör, belirlediğin klasör konumunda oluşturulur.Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 4:Bir Dosya Oluşturmak
Yöntem 2
-
1
-
2Dosyayı içinde oluşturmak istediğin klasöre git. cd yol yaz; buradaki "yol" dosyayı içinde oluşturmak istediğin klasörün adresidir. Sonra ↵ Enter’a bas.
- Mesela Masaüstü klasöründe bir dosya oluşturmak istiyorsan cd desktop yazarsın.
- Kullanmak istediğin klasör bir Windows klasörü (bilgisayarında yüklü gelen bir klasör gibi) değilse klasörün dizinine gitmek için tam yolunu yazman gerekir (C:\Users\isim\Desktop\Dosyalar gibi).
-
3"Yeni dosya" komutunu yaz. Komut type nul > şeklindedir; buradaki ">" simgesinden sonra bir boşluk vardır. Bundan sonra ↵ Enter’a basma; dosyanın adını ve türünü de belirlemen gerekiyor.
-
4Dosyanın adını ve uzantısını gir. ">" karakterinin ardından gelen boşluktan sonra dosyanda kullanmak istediğin adı yaz, bir nokta koyduktan sonra da dosyanda kullanmak istediğin uzantıyı ("txt" gibi) yaz.
- Mesela "merhaba" adında bir metin dosyası oluşturmak için Komut İstemi’ne type nul > merhaba.txt yazarsın.
- ".docx" (Word belgesi), ".png" (boş fotoğraf), ".xlsx" (Excel belgesi), ve ".rtf" (zengin metin belgesi) uzantıları da sık kullanılan uzantılardır.
- Dosyanın adına bir uzantı eklenmezse boş bir dosya oluşturulur. Boş dosyaları Notepad++ gibi programlarla düzenleyebilirsin.
-
5↵ Enter’a bas. Böylece komut çalıştırılır ve dosya, belirlediğin isimle seçtiğin konumda oluşturulur.Reklam
Yöntem 3
Yöntem 3 / 4:Bir Klasör Silmek
Yöntem 3
-
1
-
2Dizinin klasörüne git. cd yol yaz; buradaki "yol", silmek istediğin dizinin bulunduğu klasörün adresidir. Sonra ↵ Enter’a bas. Dizinin kendisini değil; silmek istediğin dizini içeren klasörü açman gerektiğini unutma.
- Mesela "Masaüstü" klasöründe "Ödev" adında bir klasörün varsa Masaüstü’ne Komut İstemi’ne cd desktop yazarak gidersin.
- Silmek istediğin klasör bir Windows klasöründe (bilgisayarında yüklü gelen bir klasör gibi) değilse klasörün dizinine gitmek için tam yolu yazman gerekir (C:\Users\isim\Desktop\Dosyalar gibi).
-
3"Silme" komutunu gir. Komut İstemi’ne rmdir /s isim yaz (buradaki "isim" klasörün ismidir).
- Mesela "Ödev" klasörünü silmeye çalışıyorsan burada rmdir /s Ödev yazarsın.
- Klasörün adında boşluk varsa ("Ödev görevlendirmeleri" gibi) klasör adını rmdir /s "Ödev görevlendirmeleri" şeklinde tırnak içine alırsın.
-
4↵ Enter’a bas. Böylece komutun çalıştırılır.
-
5Tercihini onayla. İstendiği zaman y’ye bas, ardından ↵ Enter’a bas. Bu, dizini kalıcı olarak siler.Reklam
Yöntem 4
Yöntem 4 / 4:Bir Dosya Silmek
Yöntem 4
-
1
-
2Kullanmak istediğin klasöre git. cd yol yaz; buradaki "yol", silmek istediğin dosyanın bulunduğu klasörün yoludur. Sonra ↵ Enter’a bas.
- Mesela Masaüstü klasöründen bir dosya silmek istersen cd desktop yazarsın.
- Silmek istediğin dosya bir Windows klasöründe (bilgisayarında yüklü gelen bir klasör gibi) değilse klasörün dizinine gitmek için tüm yolu yazman gerekir (C:\Users\isim\Desktop\Dosyalar gibi).
-
3"Silme" komutunu gir. del dosya.uzantı yaz; buradaki "dosya" dosyanın adıdır, ".uzantı" da dosyanın uzantı türüdür.
- Mesela "merhaba" adındaki bir metin dosyasını silmek için Komut İstemi’ne del merhaba.txt yazarsın.
- Dosyanın adında boşluk varsa ("herkese merhaba" gibi) dosyanın adını tırnak içine alırsın (del "herkese merhaba" gibi).
-
4↵ Enter’a bas. Belirlediğin konumdaki seçilen dosya hemen silinir. Dosya, Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilmek yerine kalıcı olarak silinir.Reklam
İpuçları
- Ekranı düzenli olarak temizlemek için CLS komutunu kullan. Böylece yaptığın iş daha okunaklı olur.
- Bir dosyanın veya klasörün mevcut dizinini öğeye sağ tıklayıp Özellikler’e tıkladıktan sonra "Konum" başlığının sağındaki yola bakarak bulabilirsin.
Reklam
Uyarılar
- Dosyaları silmek için Komut İstemi’ni kullanmak, dosyaların Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilmeden kalıcı olarak silinmesine neden olur. Komut İstemi’ni kullanarak dosya silerken dikkatli ol.
Reklam
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam