X
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu wikiHow makalesi sana, VirtualBox uygulamasını Windows, Mac veya Linux bilgisayarına nasıl yükleyeceğini ve kullanacağını öğretir. VirtualBox, bilgisayarının gerçek işletim sistemini değiştirmek zorunda kalmadan kendisi üzerinde işletim sistemleri (Windows 7 gibi) kurmana ve kullanmana olanak tanıyan ikinci bir bilgisayar gibi davranan bir programdır.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 4:Windows'ta
Kısım 1
-
1VirtualBox İnternet sitesini aç. Bilgisayarının İnternet tarayıcısında https://www.virtualbox.org/ adresine git. Bu, VirtualBox yükleme dosyasını indireceğin İnternet sitesidir.
-
2Download VirtualBox'a (VirtualBox'ı İndir) tıkla. Bu, sayfanın ortasındaki mavi butondur. İndirme sayfası açılır.
-
3Windows hosts'a (Windows ana bilgisayarlar) tıkla. Bu bağlantıyı "VirtualBox 6.1.14 platform packages" (VirtualBox 6.1.14 platform paketleri) başlığının altında görürsün. VirtualBox EXE dosyası bilgisayarına indirilmeye başlar.
-
4VirtualBox EXE dosyasını aç. EXE dosyasının indirildiği konuma git ve dosyaya çift tıkla. Bunu yapmak VirtualBox yükleme penceresini açar.
-
5Yükleme istemlerini sırasıyla yerine getir. Aşağıdakileri yap:
- İlk üç sayfada Next’e (İleri) tıkla.
- İstendiğinde Yes’e (Evet) tıkla.
- Install’a (Yükle) tıkla.
- İstendiğinde Yes’e (Evet) tıkla.
-
6İstendiğinde Install'a (Yükle) tıkla. Bunu yapmak, VirtualBox'ın bilgisayarına yüklenmeye başlamasına izin verir.
-
7İstendiğinde Finish'e (Bitir) tıkla. Bu, pencerenin sağ alt tarafındadır. Bunu yapmak yükleme penceresini kapatır ve VirtualBox'ı açar. Artık VirtualBox'ı kurup açtığına göre PC'nde herhangi bir işletim sistemini çalıştırmak için sanal bir makine oluşturabilirsin.
- Bunu yapmadan önce "Start" (Başlat) kutusunun işaretini kaldırmadığından emin ol.
Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 4:Mac'te
Kısım 2
-
1VirtualBox İnternet sitesini aç. Mac'inin İnternet tarayıcısında https://www.virtualbox.org/ adresine git. Bu, VirtualBox DMG dosyasını indireceğin İnternet sitesidir.
-
2Download VirtualBox'a (VirtualBox'ı İndir) tıkla. Bu, sayfanın ortasındaki mavi butondur. İndirme sayfası açılır.
-
3OS X hosts (OS X ana bilgisayarlar) bağlantısına tıkla. Bu seçeneği downloads (indirmeler) sayfasının ortasında bulursun. VirtualBox DMG dosyası Mac'ine indirilmeye başlar.
-
4"VirtualBox" DMG dosyasını aç. VirtualBox DMG'nin indirilmesi bittiğinde çift tıklayarak dosyayı aç.
-
5"VirtualBox.pkg" simgesine çift tıkla. Bu, pencerenin sol üst köşesinde bulunan kahverengi kutu şeklindeki simgedir. Bunu yapmak, VirtualBox'ın yükleme penceresini açar.
-
6Yükleme istemlerini sırasıyla yerine getir. İstendiğinde Continue’ya (Devam Et) tıkla, ardından aşağıdakileri yap:[1]
- Pencerenin sağ alt köşesindeki Continue’ya tıkla.
- Pencerenin sağ alt köşesindeki Install’a (Yükle) tıkla.
- İstendiğinde Mac kullanıcı parolanı gir.
- Install Software’e (Yazılımı Yükle) tıkla.
-
7Yüklemenin tamamlanmasını bekle. Pencerenin sağ alt köşesindeki Close’a (Kapat) tıklaman istendiğinde VirtualBox'ı Mac'ine başarıyla yüklemişsindir.
-
8VirtualBox'ı aç. Spotlight’a tıkla, virtualbox yaz ve çıkan açılır menüde VirtualBox’a çift tıkla. Artık VirtualBox'ı kurup açtığına göre Mac'inde herhangi bir işletim sistemini çalıştırmak için bir sanal makine oluşturabilirsin.Reklam
Kısım 3
Kısım 3 / 4:Linux'ta
Kısım 3
-
1
-
2Yükleme komutunu gir. sudo apt-get install virtualbox-qt yaz ve ↵ Enter'a bas.
-
3İstendiğinde parolanı gir. Bilgisayarında oturum açmak için kullandığın parolayı yaz, ardından ↵ Enter'a bas.
-
4Yüklemeyi onayla. İstendiğinde y yaz, ardından ↵ Enter'a bas.
-
5VirtualBox'ın yüklemeyi bitirmesini bekle. Bu birkaç dakika sürer. Komut satırının solunda bilgisayar hesabının kullanıcı adının çıktığını gördüğünde Uçbirim VirtualBox'ı başarıyla kurmuştur ve başka komutları beklemektedir.
-
6VirtualBox'ı aç. Bunu yapmak için virtualbox yaz ve ↵ Enter'a bas. Bu, VirtualBox ana penceresinin açılmasını sağlar. Artık VirtualBox'ı kurup açtığına göre bilgisayarında herhangi bir işletim sistemini çalıştırmak için sanal bir makine oluşturma işlemiyle devam edebilirsin.Reklam
Kısım 4
Kısım 4 / 4:Sanal Makine Oluşturmak
Kısım 4
-
1Yükleme disklerini veya dosyalarını topla. Bir sanal makine oluştururken normal bir bilgisayarda yaptığın gibi işletim sistemini kurman gerekir. Bu, sanal makineye kurmak istediğin işletim sistemi için yükleme disklerine ihtiyacın olacağı anlamına gelir.
- ISO dosyasını kullanarak da bir işletim sistemi kurabilirsin.
-
2New'e (Yeni) tıkla. Bu, ilk sanal makineni oluşturma sürecinde sana rehberlik edecek sihirbazı açar.
-
3İşletim sistemini tanımla. Sihirbazın ilk ekranında, yeni sanal makineye bir ad vermen ve hangi işletim sistemini kuracağını seçmen istenir. "Type" (Tür) menüsünden işletim sistemi türünü seç ve ardından "Version" (Sürüm) menüsünden yükleyeceğin sürümü seç.
- Örneğin, Windows 7 yüklüyorsan Type menüsünden "Microsoft Windows"u, ardından Version menüsünden "Windows 7"yi seç.
- İşletim sisteminin 64-bit sürümünü kuruyorsan Version menüsünden 64-bit sürümü seçtiğinden emin ol.
-
4Next'e tıkla. Bu, pencerenin altındadır.
-
5RAM miktarını ayarla. Bilgisayarının RAM'inin ne kadarının sanal makinene tahsis edileceğini belirlemen gerekir. VirtualBox, seçtiğin işletim sistemi için önerilen minimum miktarı otomatik olarak seçer ama istersen bunu artırabilir veya azaltabilirsin.
- Yalnızca sistemine fiziksel olarak takılı RAM miktarına kadar yükseltme yapabilirsin.
- Sanal makine çalışırken normal işletim sisteminin kullanabileceği RAM kalmayacağından bunu maksimum büyüklüğe ayarlaman önerilmez.
-
6Next'e tıkla.
-
7Sanal bir sabit sürücü oluştur. Bir sanal sabit sürücü seçeneği seç ve Create’e (Oluştur) tıkla, ardından istemlere onay vererek geç ve tekrar Create’e tıkla. İşletim sistemini ve herhangi bir programı kurmak için sanal makinenin sanal bir sabit diske ihtiyacı olur.
- Sanal sabit sürücünün işletim sistemini kurmak için en azından yeterli alana sahip olduğundan emin ol. Minimum ne kadar alan ayırman gerektiğini görmek için işletim sisteminin teknik özelliklerini kontrol et.
- Yüklediğin herhangi bir programın da sanal sabit sürücünde yer kaplayacağını unutma, bu nedenle buna göre plan yap.
- Sanal sabit sürücüler için en yaygın biçim VDI'dır (VirtualBox Disk Image).
-
8İşletim sistemi yüklemesini başlat. Sanal makine yapılandırıldıktan sonra sihirbaz kapanır ve VirtualBox ana penceresine geri dönersin. Soldaki menüden yeni makinene çift tıkla, ardından aşağıdakilerden birini yap:
- Bir diskten yükleme yapıyorsan diski bilgisayarına tak, "Host drive" (Ana bilgisayar sürücüsü) açılır kutusuna tıkla ve açılır menüden doğru sürücü harfine tıkla.
- Bir görüntü dosyasından yükleme yapıyorsan yükleme görüntü dosyası için bilgisayarına göz atmak amacıyla klasör şeklindeki simgeye tıkla.
-
9Start'a (Başlat) tıkla. Bu, pencerenin alt tarafındadır. Bu, VirtualBox'ın diskini veya dosyanı okumaya başlamasını sağlar.
-
10İşletim sistemini kur. Yükleme medyasını seçtikten sonra işletim sistemi yüklemesi başlar. Yükleme, işletim sistemini normal bir bilgisayara kuruyormuşsun gibi ilerler. Seçtiğin işletim sistemine dair yükleme talimatları için aşağıdaki kılavuzlara bak:
-
11Sanal makineni aç. İşletim sistemi yüklendikten sonra sanal makinen kullanıma hazır olur. Başlatmak için VirtualBox ana sayfasının sol menüsünde sanal makinenin adına çift tıkla. Sanal bilgisayar, yüklediğin işletim sistemiyle önyükleme yapar ve açılır.
- Sanal makinen bir pencerede çalışır. Sanal makine penceresinin odaklandığı her durumda, herhangi bir tuşa basma veya fare tıklaması fiziksel bilgisayarını değil, sanal makineyi etkiler.
-
12Sanal makineni kapat. Sanal makineni kapatırken birkaç farklı seçeneğin vardır ve her biri makineyi biraz farklı şekilde etkiler. Pencerenin sağ üst köşesindeki "X"e tıkladığında karşına birkaç seçenek çıkar:
- Save the machine state (Makine durumunu kaydet) – Bu, sanal makineyi tam olarak kapattığında olduğu durumda kaydeder. Çalıştırdığın tüm programlar mevcut durumlarında kaydedilir ve makineyi yeniden başlattığında her şey geri yüklenir.
- Send the shutdown signal (Kapatma sinyali gönder) – Bu, sanal makineye bir güç kapatma sinyali gönderir ve makine fiziksel bir bilgisayardaki güç düğmesine basılmış gibi kapanır.
- Power off the machine (Makineyi kapat) – Bu, makineyi bilgisayara giden güç kesilmiş gibi kapatır. Hiçbir şey kaydedilmez.
-
13Sanal makinenin anlık görüntülerini al. VirtualBox, sanal makinenin tam durumunu kopyalamana izin vererek istediğin zaman bu duruma geri dönmeni sağlar. Bu, yazılımları veya diğer yapılandırmaları test etmek için inanılmaz derecede kullanışlıdır.[2]
- Machine (Makine) menüsüne tıkladıktan sonra Take snapshot’ı (Anlık görüntü al) seçerek anlık görüntü alabilirsin. Anlık görüntü, VirtualBox menüsünün sol tarafında, sanal makinelerinin listesine eklenir.
- Anlık görüntüye sağ tıklayıp Restore’u (Geri Yükle) seçerek anlık görüntüyü geri yükleyebilirsin. Anlık görüntünün oluşturulduğu andan itibaren sanal sabit sürücünde yapılan herhangi bir değişiklik anlık görüntü geri yüklendiğinde kaybolur.
Reklam
İpuçları
- VirtualBox, bilgisayarının yerleşik işletim sisteminde çalışmayan yazılımları test etmek için kullanılabilir. Örneğin Mac kullanıyorsan ve bir Windows programını test etmek istiyorsan VirtualBox bir çözüm sunar.
Reklam
Uyarılar
- VirtualBox'ta kullanılan herhangi bir işletim sistemi, iki işletim sistemini aynı anda tek bir bilgisayarda çalıştırmak için gereken işlem gücü nedeniyle biraz yavaş çalışır.
Reklam
Referanslar
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Install VirtualBox
Español:instalar VirtualBox
Italiano:Installare VirtualBox
Русский:установить VirtualBox
Deutsch:VirtualBox installieren
中文:安装VirtualBox
Français:installer VirtualBox
Nederlands:VirtualBox installeren
Bahasa Indonesia:Memasang VirtualBox
العربية:تثبيت برنامج Virtualbox
Čeština:Jak nainstalovat VirtualBox
Tiếng Việt:Cài đặt VirtualBox
한국어:VirtualBox 사용법
Bu sayfaya 630 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam