Bu makalenin ortak yazarlar Danielle Jacks, MD. Tıp Doktoru olan Danielle Jacks, New Orleans’daki Ochsner Clinic Foundation’da Cerrahi Asistanı’dır. Doktorluk diplomasını 2016 yılında Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden almıştır.
Bu makalede atıfta bulunulan 16 referans vardır ve bu referanslara sayfanın sonunda ulaşılabilir.
Lipom, yağ tümörü olarak da bilinen, kanserli olmayan bir tümördür. Bu tür tümörler normalde gövde, boyun, koltuk altı, üst kollar, uyluklar ve iç organlarında bulunur. Neyse ki lipomlar genellikle yaşamı tehdit etmez ve rahatsızlık verirlerse etkili bir şekilde tedavi edilebilirler. Bununla birlikte, neyi arayacağını ve gelişirse bir lipomla nasıl başa çıkılacağını bilmek her zaman iyidir.
Adımlar
Yöntem 1 / 4:
Belirtileri Fark Etmek
-
1Derinin altında küçük bir yumru olup olmadığına bak. Lipomlar genellikle boyut olarak bezelye boyutu ile yaklaşık 3 santimetre uzunluk arasında değişebilen kubbe şeklinde topaklar olarak görünür. Vücudunda deri altında bu büyüklükte bir yumru varsa bu bir lipom olabilir.[1]
- Bazı lipomlar 3 santimetreden daha büyük olabilir. Ek olarak, onları tam olarak hissedemeyebilirsin.
- Bu topaklar, bölgedeki yağ hücrelerinin anormal ve hızlı bir şekilde artmasıyla oluşur.
- Bununla birlikte; yumrun daha büyük, daha sert ve daha az hareketli ise bu bir kist olabilir. Ek olarak, kistler hassas hissettirebilir, enfekte olabilir ve akabilir.
İpucu: Nadir durumlarda, lipom 3 santimetreden çok daha fazla büyüyebilir. 5 santimetreden büyük olduklarında dev lipom olarak adlandırılırlar.
-
2Ne kadar yumuşak olduğunu belirlemek için yumruyu hisset. Lipom tümörleri genellikle dokunulduğunda oldukça yumuşaktır, yani üzerine bastırdığında parmağının altında hareket eder. Bu tür tümörler, etraflarını saran alana sadece hafifçe yapışırlar, bu nedenle nispeten yerlerinde kalırken cildinin biraz altında hareket etmesini sağlayabilirsin.[2]
- Bu; lipom, tümör veya kist olup olmadığını belirlemene yardımcı olacaktır. Kistler ve tümörler, bir lipoma kıyasla daha belirgin şekillere sahiptir ve daha serttir.
- Nadiren lipom, dokunda derin bir yerde olabilir, bu durumda sertliğini hissetmek ve genel boyutunu belirlemek zor olabilir.
-
3Hissettiğin acıya dikkat et. Lipom tümörleri genellikle ağrısızdır çünkü topaklar sinirlere sahip değildir; ancak bazen vücudundaki belirli noktalarda büyürse ağrılı olabilir. Örneğin, tümör bir sinire yakınsa ve büyümeye başlarsa sinire baskı yaparak ağrıya neden olabilir.[3]
- Bir lipom noktasının yakınında ağrı hissetmeye başlarsan doktorunla konuş.
-
4Yumru göründüğünde veya değiştiğinde bir doktora göster. Yeni bir kitlenin büyüdüğünü fark edersen veya bir yumru şekil veya boyut değiştirirse doktoruna danış. Sorununu kendi kendine teşhis etmek yerine nitelikli bir teşhis alman önemlidir; böylece durumun için uygun tedaviyi alabilirsin.[4]
- Doktorun bir lipom ile diğer tümör ve kist türleri arasındaki farkı tespit edebilir.
Reklam
Yöntem 2 / 4:
Tıbbi Teşhis Koydurmak
-
1Yumruyu fark ettiğin zamanı not al. Yumrunun ne kadar süredir orada olduğunu ve zamanla değişip değişmediğini bilmek önemlidir. Bir yumruyu ilk fark ettiğinde, tarihini, yerini ve genel şeklini not et.
- Bu, doktorunun yumrunun ciddiyetini değerlendirmesine ve büyümeye devam ettiği için çıkarılması gerekip gerekmediğini değerlendirmesine yardımcı olacaktır.
İpucu: Bir yumrunun, değişmeden veya sana herhangi bir kötü yan etki vermeden yıllarca aynı yerde kalabileceğini unutma. Çoğu insan sadece görünüşlerini beğenmediği için onları aldırır.
-
2Büyüyüp büyümediğini görmek için yumruyu izle. Yumruğu ilk fark ettiğinde büyüme olup olmadığını takip edebilmek için onu bir mezura ile ölç. Tümörün bir veya 2 ay içinde büyüdüğünü fark edersen geçmişte zaten bakmış olsa bile bir doktora görünüp baktır.[5]
- Çok fazla büyüme olup olmadığını söylemek zor olabilir çünkü bu tür tümörler çok yavaş büyürler.
- Bir lipom tümörü bezelye büyüklüğünde başlayıp büyüyebilir. Bununla birlikte, genellikle yaklaşık 3 santimetre çapında büyümesi durur, bu nedenle bundan daha büyük hâle gelen bir şey lipom olmayabilir.
-
3Yumruyu bir doktora göster. Vücudunda alışılmadık veya yeni bir kitle fark edersen her zaman bir doktora baktırmalısın. Bir muayene randevusu al ve doktora bir yumrunun incelenmesini istediğini söyle. Muayene odasına girdikten sonra doktorun sana belirtilerini soracak ve şişkinliğe dokunacaktır.[6]
- Çoğu durumda, doktorun sadece yumruya dokunarak lipomu teşhis edebilir. Bununla birlikte, büyüme hakkındaki şüphelerini doğrulamak için teşhis testleri yapmak isteyebilir.
- Doktorunun yapabileceği testler şunlardır: Röntgen, tomografi, MRI taraması ve biyopsi.[7]
Reklam
Yöntem 3 / 4:
Risk Faktörlerini Bilmek
-
1Yaşın lipom tümörü gelişiminde rol oynayabileceğini unutma. Bu tür tümörler genellikle 40 ile 60 yaşları arasındaki kişilerde görülür. 40 yaşın üzerindeysen bu tür şişliklere dikkat et.[8]
- Ancak, lipomun her yaşta ortaya çıkabileceğini unutmamakta fayda var. 40 yaşını geçtikten sonra yalnızca risk daha yüksektir.
-
2Lipomu daha olası kılan koşullarının olup olmadığını belirle. Lipom gelişme ihtimalini artırabilecek birkaç sağlık sorunu vardır. Genellikle lipomla bağlantılı sağlık sorunları arasında şunlar vardır:[9] :
- Bannayan-Riley-Ruvalcaba sendromu
- Madelung sendromu
- Adipoz dolorosa
- Cowden sendromu
- Gardner sendromu[10]
-
3Ailende lipom geçmişi olup olmadığını araştır. Ebeveynlerine, büyükanne ve büyükbabana lipomları olup olmadığını veya ailede lipomu olan başka birini tanıyıp tanımadıklarını sor. Aile üyelerinin sağlık durumları ile kendi sağlığın arasında bir bağlantı vardır çünkü lipom, genlerinle bağlantılı olabilir. [11]
- Örneğin büyükannende lipom varsa büyükannenin genlerini paylaştığın için sende de oluşması çok olasıdır.
- Bununla birlikte, genetik olmayan sporadik lipomun genetik lipomdan daha yaygın olduğunu unutma. Bu, aile geçmişin olmasa bile yine de lipom oluşabileceği anlamına gelir.
Uyarı: Ailende lipom geçmişinin olduğunu bilmek, bunu önlemene yardımcı olmaz. Ama bu, bir yumru çıkınca muhtemelen bu hastalıktan olduğunu bilmeni sağlar.
-
4Temas sporlarından tekrarlanan yaralanmalara maruz kaldığın alanları değerlendir. Aynı noktaya defalarca vurulan sporlar yapan kişilerde lipom tümörleri gelişme ihtimali daha yüksektir. Örneğin voleybolcularda topa defalarca vurdukları alanlarda oluşabilir.[12]
- Aynı noktadan defalarca yaralanırsan bu büyümelerin ortaya çıkmaması için gelecekte o bölgeyi gerçekten koruduğundan emin ol.
Reklam
Yöntem 4 / 4:
Lipomları Tedavi Etmek
-
1Steroid enjeksiyonları yaptırma konusunda doktorunla konuş. Bu, lipomlardan kurtulmanın en az müdahaleli yoludur. Tümörünün ortasına bir steroid karışımı (triamsinolon asetonid ve %1 lidokain) enjekte edilir. Bu, doktorunun ofisinde yapılacak ve daha sonra doğrudan eve gidebileceksin.[13]
- Büyüme bir ay içinde geçmezse geçene kadar işlem tekrar uygulanabilir.
-
2Büyükse veya ağrıya neden oluyorsa tümörü aldırmak için ameliyat ol. Lipom tümöründen kurtulmanın en etkili yolu tümörün cerrahi yolla alınmasıdır. Genel olarak, ameliyat yalnızca yaklaşık 3 santimetre boyuta ulaşan veya ağrıya neden olan tümörler için yapılır. Tümör cildinin tam altındaysa cildinde hafif bir kesik açılır, büyüme alınır ve ardından yara temizlenir ve dikilir.[14]
- Tümör çok daha nadiren bir organda görülür, bu durumda tümörün çıkarılması için genel anestezi altına girmen gerekecektir.
- Lipomlar genellikle çıkarıldıktan sonra tekrar büyümez ama nadiren de olsa bu yaşanabilir.
-
3Yağ aldırma işlemini bir tedavi şekli olarak incele. Teknik, yağlı dokuyu çıkarmak için emme işlemi uygular. Tümsekte küçük bir kesik açılır ve büyümeyi emmek için bir emme tüpü yerleştirilir. Bu genellikle bir doktorun ofisinde veya bir hastanede yapılan ayakta tedavi işlemidir.[15]
- Genelde bu seçeneği tercih eden kişiler estetik nedenlerle tümörün çıkarılmasını istemektedir. Ayrıca bu, büyümenin normalden daha yumuşak olduğu durumlarda da kullanılır.
İpucu: Yağ aldırma işleminin küçük bir yara izi oluşturduğunu ama tamamen iyileştikten sonra zar zor görüneceğini unutma.
-
4Ev yapımı ilaçları lipom için ek tedavi olarak kullan. Lipomların boyutunu küçülttüğü bildirilen çeşitli şifalı bitkiler ve takviyeler vardır. Etkili olduğunu gösteren çok fazla bilimsel araştırma olmasa da evde yapılan ilaçlarla ilgili kişisel deneyimler arasında şunlar vardır:[16]
- Kuş otu - Eczaneden bir kuş otu solüsyonu satın al ve yemeklerden sonra günde üç kez karışımdan bir çay kaşığı al.
- Yalancı tespih ağacı - Bu Hint otunu yemeklerine ekle veya günlük olarak takviye al.
- Keten tohumu yağı - Keten tohumu yağını doğrudan etkilenen bölgeye günde üç kez uygula.
- Yeşil çay - Her gün bir fincan yeşil çay iç.
- Zerdeçal - Her gün bir zerdeçal takviyesi al veya her gün yumruya eşit miktarda zerdeçal ve yağ karışımı uygula.
- Limon suyu - Gün boyunca içeceklerine limon suyu sık.
Reklam
Uyarılar
- Nispeten zararsız bir lipom tümörü olduğunu düşünsen bile herhangi bir türden bir yumru fark ettiğinde bir doktora görünmek önemlidir.
Referans
- ↑ http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00631
- ↑ http://www.nhs.uk/conditions/lipoma/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00631
- ↑ https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/lipoma
- ↑ https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma
- ↑ https://www.aafp.org/afp/2002/0301/p905.html
- ↑ https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma
- ↑ https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2526395/
- ↑ https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas
- ↑ https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma
- ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15088241
- ↑ https://www.aafp.org/afp/2002/0301/p901.html
- ↑ http://www.nhs.uk/conditions/lipoma/Pages/Introduction.aspx
- ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661715/
- ↑ https://www.physio-pedia.com/Episacral_Lipomas