Bu makaledeki ortak yazarlar Nicole Levine, MFA. Nicole Levine, wikiHow’da Teknoloji Yazarı ve Editör’dür. Teknik dokümantasyon oluşturma ve önde gelen internet sitesi barındırma ve yazılım şirketlerindeki destek ekiplerini yönetme alanlarında 20 yıldan fazla deneyime sahiptir. Nicole ayrıca Portland Eyalet Üniversitesi’nden Yaratıcı Yazarlık alanında Güzel Sanatlar Yüksek Lisans derecesine sahiptir ve farklı kurumlarda kompozisyon, bilim kurgu yazarlığı ve ev yapımı dergi (zin) hazırlama dersleri vermektedir.
Bu makale 16.122 defa görüntülenmiştir.
Linux’ta yönetimsel komutlar çalıştırabilmek için root (kök kullanıcı, süper kullanıcı olarak da bilinir) erişimine sahip olman gerekir. Çoğu Linux dağıtımlarında genelde ayrı bir root hesabı olur; ama Ubuntu root’u varsayılan olarak devre dışı kılmıştır. Bu, kullanıcıları hata yapmaktan alıkoyar ve sistemi istenmeyen misafirlerden korur. Root erişimi gerektiren komutlar çalıştırmak için sudo komutunu kullan.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 2:Sudo ile Root (Kök Kullanıcı) Komutları Çalıştırmak
-
1Uçbirim penceresini açmak için Ctrl+Alt+T tuşlarına bas. Ubuntu root (kök kullanıcı) hesabını varsayılan olarak devre dışı kıldığı için diğer Linux dağıtımlarındaki gibi su komutunu kullanarak root olamazsın.[1] Bunun yerine komutlarının başında sudo komutunu kullan.
-
2Komutunun başına sudo yaz. “Sudo”, “Super User Do” anlamına gelir. Komutunun başına sudo eklediğin zaman komutun root (kök kullanıcı) olarak çalışır.
- Örneğin; sudo /etc/init.d/networking stop komutu ağ hizmetini durdurur. sudo adduser komutu da sisteme yeni bir kullanıcı ekler. Bu komutların her ikisi de root erişimi gerektirir.
- Sudo komutu çalıştırmadan önce şifreni girmen istenir. Linux şifreyi 15 dakika boyunca saklar; yani sürekli yazmana gerek kalmaz.
-
3Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GUI) kullanan bir programı açan bir komutun başına gksudo yaz. Ubuntu, GUI kullanan programları çalıştırmak için “sudo”yu kullanmayı güvenlik nedeniyle önermez.[2] Bunun yerine, programı çalıştıran komutun başına gksudo yaz.
- Örneğin; "fstab" dosyasını, GUI kullanan bir düzenleme programı olan GEdit’te açmak için gksudo gedit /etc/fstab yaz.
- KDE Pencere Yöneticisi’ni kullanıyorsan gksudo yerine kdesudo yaz.
-
4Bir root (kök kullanıcı) ortamı simüle et. Belli betikleri çalıştırmak için gerçek bir root shell’ine (kabuk) ihtiyaç duyan deneyimli bir kullanıcıysan, sudo –i yazarak bir root shell’i simülasyonu yarat. Bu komut sana root’un ortam değişkenleriyle beraber süper kullanıcı erişimi sağlar.[3]
- sudo passwd root komutunu gir. Bu, root için bir parola belirler ve temelde hesabı “aktif“ hale getirir. Bu şifreyi unutma.
- sudo -i yaz. İstenince şifreyi gir.
- Komut isteminin işareti $ işaretinden # işaretine döner; bu da root erişimine sahip olduğunu gösterir.
-
5Başka bir kullanıcıya sudo erişimi ver. Hâlihazırda root erişimine sahip olmayan birine bir hesap kuruyorsan onun kullanıcı adını sudo grubuna eklemen gerekir. Bunun için usermod -aG sudo kullanıcı adı yaz (ama “kullanıcı adı”na doğru kullanıcı adını yaz).[4]Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 2:Root (Kök) Kullanıcısını Etkinleştirmek
-
1Bir uçbirim penceresi açmak için Ctrl+Alt+T tuşlarına bas. Root (kök) kullanıcı hesabı güvenlik nedeniyle (ve zarar vermekten kaçınmak için) varsayılan olarak kilitlidir. Root olarak güvenli bir şekilde komut çalıştırmak için, bunun yerine
sudo
veyagksudo
komutlarını kullanmalısın. Eğer gerçekten ayrı bir root kullanıcısına ihtiyacın varsa (iş yerinin kullandığı bir program için lazımsa veya bu iş istasyonunu yalnızca bir kişi kullanacaksa) root kullanıcısını bazı basit komutlarla etkinleştirebilirsin.- Root kullanıcısını etkinleştirmek sistemini riske atabilir ve Ubuntu tarafından önerilmez.[5]
-
2sudo passwd root yaz ve ↵ Enter’a bas. Root kullanıcısı için yeni bir parola belirlemen istenir. [6] Bu parolayı kaybetme.
-
3Bir parola gir, sonra ↵ Enter’a bas.
-
4İstendiğinde parolayı yeniden gir, ardından ↵ Enter’a bas. Root (kök) kullanıcısının artık bir parolası olması gerekir.
-
5su - yaz ve ↵ Enter’a bas. Root (kök kullanıcı) istemcisine ulaşmak için, istendiği zaman root parolasını gir.
- Root hesabını devre dışı bırakmak için sudo passwd -dl root yaz.[7]
Reklam
İpuçları
- Root hesabı ile giriş yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısın. Süper kullanıcı yetkilerini gerektiren komutların neredeyse hepsini sudo ya da gksudo komutlarıyla çalıştırabilirsin.
- Sistemdeki başka bir kullanıcının kabuğuna (shell) erişmek için sudo –i komutunu da kullanabilirsin. “Ceren” kullanıcısına geçiş yapmak için sudo –I jane yaz, ardından istendiği zaman KENDİ parolanı gir (Ceren’in parolasını değil).
Referanslar
- ↑ https://help.ubuntu.com/community/RootSudo
- ↑ https://help.ubuntu.com/community/RootSudo#Graphical_sudo
- ↑ https://dzone.com/articles/puppet-sudo-sudo-i-and-sudo-su-0
- ↑ https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-create-a-sudo-user-on-ubuntu-quickstart
- ↑ https://help.ubuntu.com/community/RootSudo
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2009/09/ubuntu-tips-how-to-login-using-su-command-su-gives-authentication-failure-error-message
- ↑ https://help.ubuntu.com/community/RootSudo