Bu makaledeki ortak yazarlar Frank Blaney. Frank Blaney, 15 yılın üzerinde eğitmenlik deneyimine sahip sertifikalı bir Çigong ve Tai Chi eğitmenidir. Çigong'u daha ulaşılabilir hâle getirme tutkusuna sahip olan Frank, "Qigong: The Quick & Easy Start-Up Guide" (Çigong: Hızlı ve Kolay Başlangıç Rehberi) adlı kitabın yazarıdır. Ju Jitsu'da 2. dan siyah kuşağa sahip olup kurumsal şirket ve STK çalışanlarına ve yöneticilerine, ayrıca topluluklara öz bakım, kişisel performans ve çatışma çözümü konularında eğitim vermektedir. Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Dominguez Hills'in Müzakere, Çatışma Çözümü ve Barış İnşası bölümünde yüksek lisans derecesine sahiptir.
Bu makalede atıfta bulunulan 10 referans vardır ve bu referanslara sayfanın sonunda ulaşılabilir.
Öfkeli bir sevdiğinle mesajlaşarak baş etmek kolay iş değildir. Gerek sana kızgın olduğunda veya sadece içini dökme ihtiyacı olduğunda, önemsediğin birine onunla yüz yüze konuşmuyorken nasıl yardım edeceğini bilmek zor olabilir. Neyse ki, mesajla bir kişinin öfkesini dindirmenin birçok etkili yolu vardır. Kelime seçiminde çok daha duyarlı olmaktan anlamlı bir özür tasarlamak gibi ipuçları için okumaya devam et.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 11:Neden üzgün olduğunu öğren.
-
1Neden kızgın olduğunu bilirsen o kişiyi sakinleştirmek daha kolay olacaktır. Bakış açısını anlamak için onun mesajlarını dikkatli bir şekilde oku ve onu keyfini bu kadar kaçıran şeyin ne olduğu konusunda emin değilsen meseleyi netleştirecek sorular sor.[1] Tam olarak neye kızgın olduğunu bilmen hem durumu idare etmene yardımcı olacak hem de sevdiğin kişinin onu dinlemek için vakit ayırdığını bilmesi kendisini daha iyi hissettirecektir.[2]
- Onu samimi bir şekilde anlamak istediğini anlaması için dikkatli bir şekilde uygun cümlelerle konuya açıklık getirecek sorular sor. “Böyle hissediyor olmana üzüldüm. Ne olduğunu biraz daha anlatabilir misin?” gibi bir şey sormayı dene.
- Eğer sana kızgınsa ve neden olduğundan emin değilsen “Seni böyle hissettirecek ne yaptığımı veya söylediğimi anlatabilir misin? Bunu bir çözüme kavuşturabilmemiz için daha fazlasını bilmek istiyorum.” şeklinde bir mesaj gönderebilirsin.
Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 11:Onun bakış açısını doğrula.
-
1Onun bakış açısını doğrulayan anlayışlı ifadeler kullan. Çoğu zaman, kızgın olan insanlara duygularında haklı oldukları söylendiğinde öfkeleri yatışmaya başlayacaktır. Diğer kişinin duygularını kabul et, ona karşı empati göster, en azından ne demek istediğini anladığını söyle.[3] Bu, muhtemelen gerginliği azaltacaktır.[4]
- Bir aile üyesinin kızgın olduğunu ve başına gelen bir şey hakkında sana yakındığını düşünelim. Ona yanıt olarak, “Böyle olduğuna çok üzüldüm :( Kim olsa böyle bir şeye sinirlenirdi.” gibi bir yanıt gönder.
- Belki aile üyesi sana kızgındır. Onun bakış açısını doğrulamak için, "Böyle hissetmen tamamen anlaşılabilir." diyebilirsin.
Yöntem 3
Yöntem 3 / 11:Bir hata yaptıysan özür dile.
-
1Eğer bir halt işlediysen yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmek en iyisidir. Herkes hata yapar ve senin üzgün olduğunu bilmesi sevdiğin kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. İçten bir özür dilemek adına davranışını üstlenmek için "ben"li ifadeler kullan ve bahaneler üretmekten veya sana kızan kişiye suç atmaktan kaçın. Pişmanlığını ifade et ve bundan sonra daha iyi olacağına dair samimi bir söz ver.
- Belki yakın arkadaşın onu bir grup buluşmasına çağırmayı unuttuğun için sana kızgındır. Ona, “Özür dilerim. Seni de davet etmeliydim ve bunun için bir mazeretim yok. Bir sonraki buluşmamıza seni mutlaka çağıracağıma söz veriyorum.” diye mesaj at.
Reklam
Yöntem 4
Yöntem 4 / 11:Ona duygularıyla ilgili sorular sor.
-
1Bu, arkadaşına, aile üyesine veya eşine içini dökmesi için bir imkan verir. Ona olay sırasında nasıl hissettiğini ve şimdi nasıl hissettiğini sor. Ayrıca durumu düzeltmesi için ne yapması gerektiğini ve senin yardımcı olmak için yapabileceğin bir şey olup olmadığını sor. Sana kızgın bile olsa, yardım teklifinde bulunman onu önemsediğini gösterir ve onun öfkesini dindirebilir.[5]
- ”Bunun gerçekten zor bir durum olduğu anlaşılıyor! Şimdi nasıl hissediyorsun?” veya “Yaşadıkların için üzgünüm. Yardımcı olabileceğim bir şey var mı?” gibi bir mesaj gönder.
Yöntem 5
Yöntem 5 / 11:Ona tavsiyede bulunmadan önce tavsiye isteyip istemediğini kontrol et.
-
1Ona hazır olmadığında tavsiye vermek onu daha da sinirlendirebilir. Yardım etmek için yapabileceğin bir şey olup olmadığını sor, fakat durum hakkında istenmeyen görüşlerde bulunmaktan geri dur. Büyük olasılıkla, arkadaşın veya sevdiğin içini dökmek ve hüsranını dile getirmeye ihtiyaç duyuyordur.[6]
- “Geçmişte buna benzer bir şey yaşadım. Bununla nasıl başa çıktığımla ilgili tavsiye duymak sana yardımcı olur mu? Memnuniyetle sadece dinleyebilirim de.” gibi bir mesaj gönder.
- Kişi hazır olmadan tavsiyede bulunmak hızlı bir çözümle duygularını küçümsediğini veya değersizleştirdiğini hissettirebilir.
- Hazır olmadığını veya tavsiyeyle ilgilenmediğini söylerse ona ileride duymak isterse teklifin hâlâ geçerli olduğunu söyle.
Reklam
Yöntem 6
Yöntem 6 / 11:Bir çözüm sun.
-
1Durumu bir çözüme kavuşturmak için yapılabilecek bir şey olup olmadığına bak. Önce izin iste ki sevdiğin kişi onun duygularını önemsemiyormuşsun gibi hissetmesin. Sonra, onu öfkelendiren olaya uygun bir çözüm öner. Eğer kızgınlığı sana ise, haklı olmaya veya ödeşmeye odaklanma. Bunun yerine, her ikinizi de mutlu edecek bir çözüm bulmaya çalış.[7]
- “Bu konuyu çözüme kavuşturmak için yapabileceğimiz bir şey var mı?” Bunu düzeltmek için memnuniyetle her şeyi yaparım.” gibi bir mesaj göndererek bir çözüm sunmak için rızasını iste.
- Eğer kabul ederse bir çözüm öner. Belki oda arkadaşın daireyi temizlemeye yardım etmediğin için sana kızgındır. Ona, “Evde yarım kalan işleri tamamlamaya başlayabilirim. Eve geldiğimde bir ev işi listesi hazırlayabiliriz.” şeklinde bir mesaj at.
- Arkadaşın sık sık planlar yapmadığın için kızgınsa, “Seninle takılmayı seviyorum ve birlikte daha fazla zaman geçirmek de istiyorum. Bundan sonra arayı kapatmak için haftalık bir kahve buluşması yapmak ister misin?” demeyi dene.
- Belki bir çözüm bulmaya hazır değildir. Eğer fikrini değiştirirse daha sonra bu durumu memnuniyetle bir çözüme kavuşturabileceğini söyle.
Yöntem 7
Yöntem 7 / 11:"Gönder"e basmadan önce yanıtlarını tekrar oku.
-
1Kızgın bir kişi söyleyeceklerine karşı özellikle hassas olabilir. Özellikle kişinin sana gönderdiği mesaj yüzünden gerildiysen, telaşlandıysan veya öfkelendiysen aklına gelen ilk düşünceyi dile getirmekten kaçın. Bu kişiyi ne kadar önemsediğini hatırlamaya çalış ve kelimelerini dikkatli bir şekilde seç. Gönder tuşuna basmadan önce yazdığın cevabı okumayı deneyebilirsin. Bu, kızgın bir mesaj göndermekten kaçınmana yardımcı olabilir.[8]
- Senin cevap yazdığını görmesini istemiyorsan mesajını telefonun notlar bölümünde yazabilirsin.
Reklam
Yöntem 8
Yöntem 8 / 11:Mesajının tonuna dikkat et.
-
1Kelime, noktalama ve emoji kullanımına dikkat et. Bunları mesajının anlayışlı, sakin ve nazik gözükmesine yardımcı olacak şekilde kullan.[9] Pasif-agresif veya düşmanca anlaşılabilecek olan tek kelimelik veya sert yanıtlardan kaçın.[10]
- ”Anlıyorum”, “Çok haklısın” gibi olumlu, anlayışlı ve yüreklendirici bir dil kullan.[11]
- Cümleleri nokta ile aniden bitirmekten kaçın. Çoğu durumda, nokta kullanmak normal ve dilbilgisi açısından doğru olsa da, mesajlarını, "İyi." veya "Tamam." gibi ifadelerle sonlandırma. Bu, kişinin senin kızgın veya canı sıkkın olduğunu düşünmesine neden olabilir.[12]
- Sakin, olumlu bir ton aksettirmek için emojileri kullan. Birini teselli etmeye çalışıyorsan yüreklendirici mesajınla birlikte gülen bir yüz kullan. Belki de bir arkadaşını kızdırdığın için üzgünsündür. Gerçek pişmanlığını aksettirmek için üzgün bir yüz ekle.[13]
Yöntem 9
Yöntem 9 / 11:Sakinliğini koru.
-
1Onunla öfkelenmek veya üzülmek muhabbeti tırmandırabilir. Eğer kaba bir şekilde yanıt veriyorsa veya sert kelimeler kullanıyorsa mesajlarında kibar ve nötr ol. Sana veya başka bir şeye kızgın olsa da yardımcı, olumlu bir tavrı korumak durumu yatıştırmaya yardımcı olabilir.[14]
- İster iyi bir arkadaşına ister eşine veya ister baldızına mesaj atıyor ol, onlara hüsnüzan ile yaklaş ve onları ne kadar önemsediğini hatırla. Öfke patlaması yaşayan bir kişi genellikle net bir şekilde düşünmez. Sakinleşmeye başladığında öfkesini yansıtma şeklinden pişmanlık duyabilir.
Reklam
Yöntem 10
Yöntem 10 / 11:Öfkesi artıyorsa sınırlar koy.
-
1Sana saygı duymuyorsa mesaj göndermeye devam edemeyeceğini belirt. Öfkeli olmak kişiye sana kötü muamele etme hakkını vermez. Özellikle kabalaşıyorsa mesaj atmaya devam etmek istiyorsan ona seninle saygılı bir şekilde konuşması gerektiğine dair bir mesaj at. Alternatif olarak, öfkesi özellikle aşırı ise ve bir molaya ihtiyacın varsa mesajlaşmaya bir ara verebilirsin.[15]
- Ona, “Gerçekten yardım etmek istiyorum, fakat bunu ancak bana karşı saygılı olursan yapabilirim.” şeklinde mesaj at.
- Bir molaya ihtiyacın varsa veya mesajlaşmaya devam edemiyorsan “Bugün başına gelenler için gerçekten üzgünüm. Dışarı çıkmam gerekiyor, ama yarın bunun konuşmaya devam edebiliriz.” gibi bir şey söyle.
Yöntem 11
Yöntem 11 / 11:Mümkünse yüz yüze görüşme ayarla.
-
1Yapamıyorsan telefonla aramayı dene. Eğer hâlâ meseleyi çözüme kavuşturman gerekiyorsa ve mesajlaşma iyi gitmiyorsa meseleyi halletmek için yüz yüze veya telefonla görüşmen gerekebilir. Arkadaşına, eşine veya aile üyesine mesaj atarak meseleyi etraflıca konuşmaktan memnuniyet duyacağını, fakat mesaj üzerinden konuşmaya devam edemeyeceğini ilet.[16]
- Ona, “Gerçekten yardım etmek istiyorum ama bence bu konuşmayı yüz yüze yapsak daha iyi olur.” gibi bir mesaj gönder.
- Buluşmanız mümkün değilse “Bunu telefonda konuşabilir miyiz? Bunu gerçekten çözmek istiyorum, fakat nasıl hissettiğimi mesaj yoluyla iletemeyeceğimi hissediyorum.” şeklinde bir mesaj yaz.
Reklam
Referanslar
- ↑ Frank Blaney. Sertifikalı Tai Chi ve Çigong Eğitmeni. Uzmanla Görüşme. 28 September 2021.
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
- ↑ Frank Blaney. Sertifikalı Tai Chi ve Çigong Eğitmeni. Uzmanla Görüşme. 28 September 2021.
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/healing-together/201912/how-help-someone-you-love-calm-down
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/conflict-resolution-skills.htm
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ Frank Blaney. Sertifikalı Tai Chi ve Çigong Eğitmeni. Uzmanla Görüşme. 28 September 2021.
- ↑ https://www.npr.org/2020/09/05/909969004/before-texting-your-kid-make-sure-to-double-check-your-punctuation
- ↑ https://www.nytimes.com/2019/03/19/magazine/how-to-use-emojis.html
- ↑ https://psychcentral.com/blog/how-to-switch-off-an-angry-person
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/healing-together/201912/how-help-someone-you-love-calm-down
- ↑ https://www.glamour.com/story/phone-empathy-isolation