X
Bu makaledeki ortak yazarlar Sarah Schewitz, PsyD. Sarah Schewitz, psikoloji alanında doktora derecesine sahip, 10 yıldan fazla tecrübeye sahip bir psikologdur. Çiftere ve bireylere aşk ve ilişkilerdeki kalıplarını geliştirme ve değiştirmede yardım etmektedir. İnternet üzerinde bir psikoloji uygulaması olan Couples Learn’ün kurucusudur.
Bu makale 44.506 defa görüntülenmiştir.
Sevdiğin birinden ayrılmak hiçbir zaman kolay değildir ama bu, ayrılığı ikiniz için de kolaylaştırmak için yapabileceğin şeyler olmadığı anlamına gelmez. İşin püf noktası karşındakinin hislerini aklında tutmak ve aynı zamanda dürüst olmaktır.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 3:Kendini Hazırlamak
Yöntem 1
-
1İlişkiyi gerçekten kalıcı olarak sonlandırmak istediğinden emin ol. Bir daha asla bir araya gelme olasılığınız olmamasıyla bir sorunun olmadığı müddetçe asla birinden ayrılma.[1] Ayrıldıktan sonra fikrini değiştirsen ve tekrar bir araya gelseniz dahi, ilişkinize onarılması mümkün olmayan kalıcı bir hasar vermiş olursun.
-
2Kendini karşındakinin seninle en azından ilk başta arkadaş kalamayacak kadar incinmiş olma olasılığına karşı hazırla. Ayrılık iki taraf için de çok duygusal olabilir. Ayrılığın hemen ardından arkadaş olmayı bekleme.
-
3Yanlış nedenlerden ötürü ayrılmaktan kaçın. İlişkinin bitirilmeyi hak edip etmediğine karar vermelisin.[2] Yalnızca kendin için değil, aynı zamanda partnerin için de geleceği düşünmelisin.
- Asla yalnız kalmaktan korktuğun için birinden ayrılmaktan kaçınma. Senin için doğru kişiyi bulmanın tek yolu ilişkiden çıkmak ve kendi başına kalmaktır.
- Asla karşındakinin hislerini incitmekten korktuğun için ondan ayrılmaktan kaçınma. Ayrılmak zalimce görünebilir ama artık aşık olmadığın biriyle birlikte olmaya devam etmek daha kötüdür.[3]
- "Ara vermeyi" önerme. Aralar genellikle gerçek bir ayrılığın öncüsüdür; biriyle birlikte olmaya ara vermen gerektiğini hissediyorsan muhtemelen aslında ayrılmak istiyorsundur ama yalnız kalmaktan korkuyorsundur. Ara vermeyi önermek yerine ilişkiyi tamamen bitirmeye hazır hissedene kadar bekle ve sonra bunu yap.
-
4Gerekli düzenlemeleri yap. Birlikte yaşıyorsanız evden kimin çıkıp kimin aynı evde kalacağına (elbette bunun tartışmaya açık olmasını da isteyebilirsin) karar ver. Partnerinin evden çıkmasını bekliyorsan ona başka bir ev bulması için yeterli süreyi vermelisin ve bu süreçte kalacak başka bir yer bulmalısın.
- Ailene veya yakın arkadaşlarına birkaç gün onlarda kalıp kalamayacağını sor veya birkaç geceliğine bir otelde oda tut.
- Birlikte yaşamıyorsanız ama okulda ya da işte birbirinizi her gün görüyorsanız o zaman programını/koşullarını yeniden ayarlaman gerekip gerekmediğine karar vermelisin. Birbirinizi düzenli olarak görmenin hayatına devam etmeni zorlaştıracağını düşünüyorsan bu kişiyle sürekli karşılaşmamak için işini değiştirmeyi veya ders programını tekrar düzenlemeyi düşünebilirsin.
Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 3:Kararını Açıklamak
Yöntem 2
-
1Doğru zamanı seç. Sevdiğin kişiden ayrılmak için kusursuz zamanlama hiçbir zaman gelmeyecek ama kesinlikle kaçınman gereken durumlar vardır. Bunlar arasında şunlar vardır:
- Partnerin aileden birinin ölümü, bir hastalık teşhisi veya iş kaybı gibi kişisel bir krizle uğraşıyorsa. Karşındaki kişi bir krizin ortasındaysa ona daha fazla acı vermemek için ayrılmadan önce biraz zaman geçmesini bekle.
- Bir kavganın ortasında. Bir ilişkiyi hiçbir zaman kavgadan sonra sıcağı sıcağına bitirme; gerçekten söylemek istemediğin şeyler söyleyebilir ve tartışma bittikten sonra kararından pişmanlık duyabilirsin.
- Başka insanların önünde. Bu kişiden toplum içinde ayrılmayı tercih edersen en azından konuşmayı yapmak için sessiz bir masa veya köşe bul. Konuşma sırasında birinizin veya ikinizin de duygusallaşabileceğini ve biraz mahremiyet isteyebileceğini unutma.
- Mesajla, e-postayla veya telefonla. Bu kişiyi gerçekten seviyorsan o zaman yüz yüze bir konuşma yapmayı ona borçlusundur.
- Bu kuralın tek istisnası ilişkinizi uzun mesafeden yürütmeniz ve yüz yüze görüşmenizin mümkün olmadığı bir durumdur. Bu durumda bile mesaj ya da e-posta gibi samimiyetsiz bir yöntem yerine onunla Skype üzerinden veya telefonla konuşmayı dene.
-
2Partnerini konuşmaya hazırla. Bir diğer deyişle bir konuşmanın ortasındayken veya o başka bir işle meşgulken kararını açıklayıp karşındakini şaşırtma.
- Partnerini kenara çek ve “Seninle bir konu hakkında konuşmak istiyorum.” veya “Konuşmamız gerek.” de.
- Partnerinle bir araya gelmeden önce onunla konuşmak istediğini bildiren bir e-posta veya mesaj gönderebilirsin. Bu ona kendini ciddi bir konuşma için duygusal olarak hazırlaması için zaman verir. Partnerinle mesaj yoluyla ayrılmak istemeyebilirsin ama ona yakın gelecekte ciddi bir konuşma yapacağınızı söylemelisin.
-
3“Ben” ifadeleri kullan. Bu ifadeler karşındakinin yargılandığını hissetmemesini sağlar ve senin demek istediğini kısa ve öz şekilde karşı tarafa iletir. Örneğin şöyle bir şey söyleyebilirsin:
- "Çocuk yapmanın gerçekten benim planlarım dâhilinde olmadığını hissediyorum.” Bu, “Sen çocuk istiyorsun, ben istemiyorum.” demenin daha iyi bir yoludur.
- "Şu anda tek başıma daha fazla zaman geçirmem gerektiğini hissediyorum." Bu da "Sen çok fazla birlikte vakit geçirmek istiyorsun." demenin daha iyi bir yoludur.
- "Geleceğimi düşünmem gerek." Bu, "Bu ilişki hiçbir yere gitmiyor." demenin daha iyi bir yolu olabilir.
-
4Dürüst ol ama gereksiz şekilde acımasız olma. Herkes gerçeği duymayı hak eder ama aynı zamanda bazı şeylerin hiçbir yapıcı amacı yoktur ve sadece partnerinin hislerini incitmekle kalacaktır.
- İlişkide ilgi alanlarınızın birbirine uymaması gibi bariz bir terslik varsa bunu partnerine söylemelisin.[4] Dürüst olmak ve gizemin bir kısmını ortadan kaldırmak karşındakinin sürekli ilişkinin neden bittiğini ve neyi farklı yapması gerektiğini düşünmek yerine hayatına daha hızlı şekilde devam etmesine yardımcı olabilir. Şöyle bir şey söyleyebilirsin: "Çok sık dışarı çıkmayı sevdiğini biliyorum ama ben keyif almıyorum. Bu uyumsuzlukla mutlu olmaya devam edebileceğimizi düşünmüyorum."
- Eleştirilerini hoş bir şekilde dile getir. Karşındakini seviyorsan onun kendine olan saygısını koruması için çaba göstermelisin. Örneğin "Artık seni çekici bulmuyorum." demek yerine, "Artık aramızda bir kimya kaldığını düşünmüyorum." diyebilirsin.
- "Bel altı" ve partnerinin hislerini gereksiz şekilde incitecek yorum ve hakaretlerden kaçın.
- Partnerinin onu hâlâ sevdiğini ve onu gerçekten önemsediğini bilmesini sağla. Bu, reddedilmekten kaynaklanan hislerle başa çıkmasına yardımcı olur. “Gerçekten senin harika bir insan olduğunu düşünüyorum. Zekisin ve hırsların var. Sadece benim hırslarım seninkilerden farklı.” gibi bir şey söyleyebilirsin.
-
5Arkadaş kalmayı öner. Bu kişiyle gerçekten arkadaş kalmak istiyorsan o zaman bu düşünceni ayrılığın sonunda dile getirmelisin. Tabii yine karşındakinin, en azından ilk başta, seninle arkadaş kalamayacak kadar incinmiş olma ihtimaline hazırlıklı olmalısın. Partnerinin ihtiyaçlarına saygı duy ve ona ihtiyacı olan alanı ver.
- Ayrılığın ardından eski sevgilini düzenli olarak arama ve ona mesaj atma. Bu ona karışık sinyaller verecek ve hayatına devam etmesini imkansız hâle getirecektir. Arkadaş kalmaya karar verseniz bile ayrılığın hemen ardından biraz uzak kalmalı ve birbirinizi görmemeli ve konuşmamalısınız.
- Ayrılığın ardından biraz zaman geçtikten sonra ve hisler eskisi kadar taze olmadığında eski partnerinle görüşmeyi düşünebilirsin. Bu, grup olarak dışarı çıkmak olabilir (karışık sinyaller vermemek için birebir görüşmemek en iyisidir). Ona “Birkaç arkadaşla şu yeni filmi izlemeye gidiyoruz. Sen de gelmek ister misin?” gibi bir şey söyleyebilirsin.
Reklam
Yöntem 3
Yöntem 3 / 3:Ayrılığın Ardından Hayatına Devam Etmek
Yöntem 3
-
1Eski partnerinle konuşmaktan kaçın, en azından ilk başta. Sevdiğin biriyle iletişimi tamamen kesmek imkansız görünse de sürekli olarak irtibat hâlinde kalmak işleri çok daha acı verici kılacaktır. Onu aramamak için kendini zor tutuyorsan partnerinin numarasını telefonundan sil. Onun kullanıcı adını sosyal medya sitelerinde blokla. Bu onunla iletişime geçme isteğinle başa çıkmana yardımcı olacaktır.[5]
-
2Kendini kötü hissettiğin için suçlu hissetme. Ayrılığı isteyen sen olsan da yine de kendini incinmiş ve boşlukta hissedebilirsin. Bunlar normal hislerdir ve iyileşmene yardımcı olması için bunları kabullenmen gerekir.
-
3Kendine biraz zaman ayır. Aşk karmaşık olabilir. Sevdiğin birinden ayrıldıktan sonra kendini kaybolmuş hissedebilirsin. Bu, kendini tanıman ve yeni bir ilişkiye atlamadan önce yalnız olmaya yeniden adapte olman gerektiğinin işareti olabilir.
-
4Arkadaşların ve ailenden destek al. Hayatındakilerden duygusal destek istemekten çekinme. Bu arkadaşların veya ailen olabilir. Büyük ihtimalle yaşadıklarınla empati kuracak ve sana destek ya da öneriler vereceklerdir.Reklam
Referanslar
- ↑ http://spr.sagepub.com/content/1/1/49.abstract
- ↑ http://www.npr.org/sections/health-shots/2015/01/13/376804930/breaking-up-is-hard-to-do-but-science-can-help
- ↑ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1540-4560.1976.tb02485.x/abstract
- ↑ http://www.loveisrespect.org/dating-basics/should-we-break-up/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/articles/201012/the-thoroughly-modern-guide-breakups?collection=65090
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Break Up with Someone You Love
Português:Terminar com Alguém que Você Ama
Italiano:Rompere Con La Persona Che Ami
Français:rompre avec quelqu'un que l'on aime
中文:和你爱的人分手
Русский:расстаться с любимым человеком
Nederlands:Het uitmaken met iemand van wie je houdt
العربية:الانفصال عن شخص تحبه
Tiếng Việt:Chia tay với người yêu
한국어:사랑하는 사람과 이별하는 방법
日本語:大切に思っている人と別れる
Bu sayfaya 44.506 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam