Bu makaledeki ortak yazarlar Christine George. Christine George, Uzman Saç Stilisti, Saç Renklendirme Uzmanı ve Los Angeles, Kaliforniya’da ilk sıralarda yer alan butik bir kuaför salonu olan Luxe Parlour’un Sahibi’dir. Christine saç stilistliği ve saç renklendirme alanında 23 yıldan fazla deneyime sahiptir. Özel saç kesimleri, yüksek kalitede renklendirme hizmetleri, balyaj, klasik röfle ve renk düzeltme konularında uzmanlaşmıştır. Güzellik uzmanlığı derecesini Newberry Güzellik Okulu’ndan almıştır.
Bu makale 134.852 defa görüntülenmiştir.
Eyvahlar olsun! Saçını boyadın ama sonuç hiç istediğin gibi olmadı. Neyse ki boyayı saçından çıkarmanın birkaç yolu var. İstediği sonucu elde edemezsen bu tekniklerden birkaçını kullanabilir ya da aynı tekniği gönül rahatlığıyla üst üste deneyebilirsin. Bu yöntemler en çok saçlarını boyadıktan hemen sonra işe yarar ve etkisini en çok yarı kalıcı (semi permanent) ya da kısmen kalıcı (demi permanent) boyalar üzerinde gösterir.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 4:Kepek Şampuanı ve Karbonat
-
1Kepek şampuanı al. Bunu bütün eczanelerde ya da marketlerde bulabilirsin. Etiketinde açık seçik kepek önleyici ürün olduğu yazar. Head & Shoulders ve Clear popüler seçenekler.[1]
- Kepek şampuanı normal şampuandan biraz daha etkilidir; kepek sorunu olan insanlarda aşırı derecede sebum vardır, bu da derinin pul pul dökülmesine yol açar. Bu yüzden, daha güçlü bir formüle ihtiyaç duyulur.
-
2Biraz karbonat al. Aldığının kabartma tozu değil de karbonat olduğundan emin ol. Ambalajları çoğunlukla aynı gözükür ama kabartma tozu bu iş için uygun değil. Karbonat doğal bir ağartıcıdır (ama çok kuvvetli değildir).[2]Neden Karbonat?
Karbonat doğal bir temizleyici maddedir. Hatta daha önce leke çıkartmak için bile kullanmış olabilirsin! Karbonat, saçını ağartmadan boyanın rengini soldurmaya ve boyayı saçından çıkarmaya yardımcı olur. Bu temizleyici güç, saç boyasını solduran aktif bir bileşene sahip kepek şampuanıyla birleşince etkili bir boya çıkarıcı karışım elde edersin.
İpucu: Elinin altında karbonat yoksa kepek önleyici şampuanı tek başına kullan. Sırf saçını yıkamak bile (özellikle de boya yarı kalıcıysa) boyanın çıkmasına yardımcı olur. -
3Şampuanla karbonatı eşit oranlarda karıştır. İkisini bir kapta karıştırabilir ya da avucuna eşit oranda ikisinden de dökebilirsin. Tam tamına eşit olması gerekmiyor!
-
4Saçını bu karışımla yıka. İyice köpürt, durulamadan önce karışımı saçında birkaç dakika beklet.[3]Şampuanı uygulamak için ipuçları:
Şampuanlamadan önce saçını iyice ıslat. Duşa ya da banyoya gir ve tıpkı her zamanki şampuanını kullanmadan önce yaptığın gibi, saçını akan suyun altında bir dakika boyunca tut.
Şampuanı saçına eşit şekilde yedir. İki elinle saç tutamlarını köpükle kapla. Saçlarının ucundan köklerine doğru hareket et.
Saçın karışımı emsin. Şampuan ve karbonatın saç tutamlarına işleyip boyayı çıkarması için biraz zaman gerekir. Saçlarına dokunmadan ya da durulamadan 5 ila 7 dakika saçında bırak. -
5Saçını iyice durula. Saçlarını durularken boyanın saçlarından aktığını göreceksin. Gerekirse saçını bu karışımla birkaç kez yıkayabilirsin. Bu karışım en çok, saçını birkaç ay önce değil de daha yeni boyadıysan işe yarar.Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 4:Bulaşık Deterjanı
-
1Her zamanki şampuanına dört ya da beş damla karıştır. Palmolive ve Pril deneyebileceğin iki popüler bulaşık deterjanı. Bulaşık deterjanını, bozuk para büyüklüğünde sıkacağın şampuanla karıştır.
-
2Saçını ıslat ve karışımı saçına uygula. Saçını iyice köpürt, bulaşık deterjanının saçına iyice nüfuz etmesini sağla. Saçın en az birkaç dakika köpüklü kalsın.
-
3Saçını iyice durula. Bulaşık deterjanı saçlarının doğal yağını yok eder ve çok kurumasına yol açar, o yüzden saçlarını iyice duruladığından emin ol. Bu tekniği büyük ihtimalle birden çok kez uygulaman gerekecek ama bulaşık deterjanı çok sert olduğu için peş peşe uygulama.
-
4Bulaşık deterjanını her uygulayışından sonra saçlarını kontrol et. Hemen çarpıcı sonuçlar bekleme amabunu iki ya da üç gün uyguladıktan sonra rengin solduğunu görmeye başlayacaksın.
-
5Sonrasında yoğun bir saç kremi kullan. Son durulamanın ardından saçına daima bir derin bakım ürünü, örneğin derin bakım yağı uygula.Bulaşık deterjanı saçlarını aşırı derecede kurutur; o yüzden her kullandığında saçlarını nemlendirmen gerekir.
- Kremin etkisini artırmak için, elektrikli bir kurutma askısının altında bile oturabilirsin.
Reklam
Yöntem 3
Yöntem 3 / 4:Ezilmiş C Vitamini
-
1C vitamini tabletlerini macun haline getir. Saçını yarı kalıcı boyayla (28 şampuanlamadan sonra çıkacağı söylenen boya) daha koyu bir renge boyadıysan ve üstünden sadece birkaç gün geçtiyse bu tekniği dene. Bir kâseye birkaç C vitamini tableti koy, sıcak su ekle ve kaşıkla ezip yoğun kıvamlı bir macun haline getir.[4]C Vitamini Tableti Kullanmak
Neden C Vitamini? Saçını koyu renge boyadıysan C vitamini güvenli, aşındırıcı olmayan bir seçenektir. C vitamininin içindeki asit, boyayı okside eder ve boyanın saça tutunmasını zorlaştırır.
Eczaneden ya da büyük bir süpermarketten C vitamini al. C vitamini tabletleri ya da tozu için vitaminler ve gıda takviyeleri bölümüne bak. Toz, suda daha iyi çözünür ama ikisi de işe yarayacaktır.
C vitamininin en çok etkili olması için saçını boyamanın üzerinden en fazla üç gün geçmiş olması gerekir. Daha fazla geçtiyse yine de bir fark görebilirsin ama çok çarpıcı sonuçlar bekleme. -
2Macunu ıslak saça uygula ve 1 saat beklet. Macunu kuru saça değil, mutlaka ıslak saça uygula.C vitamini saçlarına en iyi ıslakken nüfuz eder.Macunu uyguladıktan sonra duş bonesi tak ve naylon poşetle saçlarını sar. Macunu 1 saat beklet.[5]
-
3Saçını durulayıp yıka. Saçındaki macunu iyice akıt, sonra her zamanki gibi saçını şampuanla ve kremle. C vitaminini, saçını boyadıktan sonraki birkaç gün içinde uyguladığın sürece kayda değer sonuçlar görürsün.[6]
- Saçını tekrar boyamana gerek yok; macun zararsız.
Reklam
Yöntem 4
Yöntem 4 / 4:Sirkeyle Durulama
-
1Eşit miktarda sirke ve ılık suyu karıştır. Mutlaka beyaz sirke kullan. Elma sirkesi, asidi daha az olduğu için beyaz sirke kadar etkili olmaz.[7]
- Çoğu saç boyası sabun ve şampuan gibi alkali maddelere karşı dayanıklıdır ama asitlere dayanamaz. Beyaz sirkenin asitli yapısı boyanın çıkmasına yardım eder.
Lisanslı Güzellik UzmanıLaura Martin
Lisanslı Güzellik UzmanıLisanslı bir güzellik uzmanı olan Laura Martin şunu öneriyor: "Boyanın türüne bağlı olarak sirke, boya renginin azalmasını sağlayabilir ama muhtemelen boyayı tamamen çıkartmayacaktır. Bununla birlikte saçtan kızıl boyayı çıkartmak için sirke kullanmaktan kaçındığından emin ol."
-
2Karışımı saçına iyice sür. Bir lavabonun ya da küvetin üzerine eğilip saçlarını sirke ve su karışımına daldır. Karışımı saçına bir güzel yedir.[8]
-
3Saçlarını kapat ve 15 ila 20 dakika bekle. Islak saçlarını kapatmak için bir duş bonesi ya da naylon poşet kullan. Sirke karışımının saçlarında 15 ila 20 dakika kalmasını sağla.[9]
-
4Saçını şampuanlayıp iyice durula. Durularken boyanın suyla aktığını göreceksin. Su berraklaşınca saçını tekrar şampuanla.Gerekirse bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsin.Reklam
Uyarılar
- Bu yöntemlerin hepsinden sonra saçına derin bakım kremi uygulamalısın.
İhtiyacın Olan Şeyler
- Karbonat
- Beyaz sirke
- Bulaşık deterjanı
- Kepek önleyici şampuan
- C vitamini tabletleri
- Duş bonesi
- Derin bakım kremi
Referanslar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar
- ↑ https://bellatory.com/hair/How-to-Remove-Hair-Dye-with-Baking-Soda-Vitamin-C-and-Vinegar