Bu makaledeki ortak yazarlar Zora Degrandpre, ND. Dr. Zora Degrandpre Washington’da lisanslı bir Naturopati Doktoru’dur. Naturopati doktorluk derecesini Ulusal Doğal Tıp Fakültesi’nden 2007 yılında almıştır.
Bu makale 108.948 defa görüntülenmiştir.
Roza (Gül Hastalığı), cildin hemen altında iltihaplı kan damarlarına bağlı yüz kızarıklığı, hassasiyet ve küçük püstüllere sebep olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.[1] Roza ile baş etmekte bitkisel ilaçların rolleri henüz tıbbi bilim tarafından ispat edilmemiştir, ancak bazılarının yardımcı olabileceği hakkında birçok vaka raporu vardır. Çoğu bitkisel ilaç, kremler veya merhemler yoluyla doğrudan cilde uygulanır, ancak bazı durumlarda ağız yolu ile alınması tercih edilen yöntemdir.
Adımlar
Kısım 1 / 3:
Bir Dermotoloğa Danışmak
-
1Doğru bir teşhis al. Akne, ürtiker veya egzama gibi diğer pek çok cilt sorunu yüzü etkiler ve rozayı taklit edebilir. Bu nedenle, doğru teşhis için bir cilt uzmanından (dermatologdan) randevu al. Tam olarak neyin olduğunu bilene kadar bitkisel ya da başka bir tedaviye başlamaman gerekir.
- Roza nüfusun yaklaşık %10’unu etkiler ve genellikle orta yaşlı kadın ve erkeklerde görülür (kadınlarda daha sık), özellikle de soyu Kelt ve Kuzey Avrupa’ya dayananlarda daha fazladır. [2]
- Rozayı teyit edecek bir laboratuvar testi yoktur, ancak uzman bir dermatolog teyit edebilir.
- Cilt sorununu anlamaya çalışırken deneyimli bir estetisyenin fikri de önemli olabilir.
- Kronik stres, çeşitli cilt sorunları olarak sık sık kendini dışa vurur.
-
2Roza için standart tıbbi tedavi yöntemlerini öğren. Bazı otlarla tedavi işlemine başlamadan önce, dermatoloğuna roza ile savaşmak için en yaygın tıbbi tedavi yöntemlerini sor. Bu tedaviler arasında antibiyotikler, anti-enflamatuarlar, akne ilaçları, mikro-düzeltme yöntemi ve lazer tedavisi de yer alır.
- Rozanın şu anda bilinen bir tedavisi yoktur, ancak belirtileriyle mücadele edebilecek birçok tedavi yöntemi vardır.
- Rozanın nedenleri iyi anlaşılmamıştır, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir birleşimi olduğu düşünülmektedir.
-
3Uygun bitkisel ilaçları araştır. Dermatoloğun roza için bitkisel ilaçlar konusunda iyi bir bilgi kaynağı olabilir, ancak yine de en iyi potansiyel tedaviler hakkında fikir edinmek için internette araştırma yapabilirsin.
- İnternette sağlık bilgileri araştırırken daima saygın sağlık sitelerine bak.
- Bitki uzmanları, beslenme uzmanları, natüropatlar ve kiropraktörler, cilt rahatsızlıkları için güvenli ve etkili bitkisel ilaçlar konusunda iyi birer bilgi kaynağı olabilirler.
Reklam
Kısım 2 / 3:
Bitkisel İlaçları Lokal Olarak Kullanmak
-
1Meyan kökü özü içeren bir jel uygula. Meyan (Glycyrrhiza glabra), 11-beta-hidroksisteroid dehidrogenaz adı verilen bir enzimi engelleyerek iltihabı azaltır. Meyan kökünün, dermatitli hastalarda kızarıklık, şişlik ve kaşıntıyı önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.[3]
- Roza hastalığı en çok yanakları, burnu, çeneyi, göz kapağını ya da alnı etkiler.
- Etkilenen bölgelere her gün 2 defa meyan kökü bazlı bir jel uygulamayı düşün.
-
2Çayır papatyası özü içeren bir cilt kremi uygula. Çayır papatyası (Tanacetum parthenium), 5-lipoksijenaz ve siklooksijenaz enzimlerini engelleyerek ve kandaki trombosit kümeleşmesini azaltarak iltihabı azaltır. [4]
- Hamile veya emziren kadınlar ile küçük çocuklar çayır papatyası içeren ürünleri kullanmamalıdır.
- Çayır papatyası preparatları, tutumlu (tedbirli )kullanıldığında daha etkilidir.
-
3Yeşil çay yapraklarının özlerini içeren bir cilt kremi uygula. Yeşil çay (Camellia sinensis), iltihabi reaksiyonu önleyen, antioksidan ve fotokoruyucu özelliklere sahiptir, bu da, özellikle güneşe duyarlılığı ile bilinen roza için önemlidir. Yeşil çay ayrıca rozada bulunabilen cilt bariyerinin bozulmasını da azaltabilir.
- Etkilenen bölgelere günde iki kez yeşil çay bazlı kremler uygula.
- Alternatif olarak, soğuk demlenmiş yeşil çayda ıslatılmış bir bezle yüzüne kompres yapman da fayda sağlayabilir.
-
4Yulaf ezmesi bazlı sabunu yüzünün etkilenen bölgelerine sür. Yulaf ezmesi cildi temizler, nemlendirir, tahriş eder ve kaşıntıyı hafifletir. Ayrıca iltihaba karşı savaşan etkisi vardır. Yulaf ezmesi cildi sıkıştıran ve koruyucu bir bariyer sağlayan proteinler ve polisakkaritler içerir.
- Yüzde yanma veya batma hissi rozada sık görülür, ancak yulaf ezmesi bazlı sabun kullanarak bununla mücadele edebilirsin.
-
5Yüzünün etkilenen bölgelerine lavanta yağı sür. Lavanta (Lavandula angustifolia), cildin ağrılı ve iltihaplı sorunları için yardımcı olabilir. Yüzünü temizledikten ve kuruttuktan sonra, lavanta yağı ile bir pamuk topunu ıslat ve burnun gibi sorunlu bölgelere hafifçe masaj yap (Roza hastalarında kırmızı, bombeli burun yaygındır). Günlük olarak bunu tekrarla.
- Lavantaya karşı alerjik olup olmadığını anlamak için çok az bir miktarla başla, çünkü lavanta bazı insanların cildini tahriş edebilir.
- Roza, 30 ila 50 yaşları arası açık tenli, kızıl saçlı kadınlarda, özellikle de kolayca kızarma eğilimi gösteriyorlarsa daha yaygındır.
-
6Yüzün için papatya ürünleri kullanmayı düşün. Yüzüne soğutulmuş papatya çayı uygulamak rozaya yardımcı olabilir, çünkü yatıştırıcı ve hafif iltihap karşıtı ve bakteri karşıtı özelliklere sahiptir. Biraz papatya çayı demle, buzdolabında birkaç saat beklet ve bir kısmını bir yüz havlusuna dök. Bu havluyu yüzüne kompres yaparsan çabuk bir rahatlama sağlar. Papatya ayrıca krem ve merhemlerde de bulunabilir.
- Papatya, bazı kozmetik ürünlerde kullanılan yaygın bir içeriktir.
- Nadir durumlarda, papatya cilt döküntüleri dâhil olmak üzere alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
-
7Etkilenen bölgelere çay ağacı yağı sür. Çay ağacı yağı (Melaleuca alternifolia) iyi bir antiseptik ve iltihap karşıtıdır, bu da onu, Roza belirtilerini tedavi etmek için iyi bir seçenek haline getirir. Çay ağacı yağı içeren şişeye temiz bir kulak pamuğu batır ve ardından yüzündeki iltihaplı bölgelere veya püstüllere hafifçe uygula.
- Başlamak için iki kez uygula ve ilerlemeyi ölç.
- Çay ağacı yağını dikkatli kullan, çünkü alerjik temas dermatiti gibi yan etkilere neden olabilir. .[5]
-
8Cildinin etkilenen bölgelerine kafur yağı uygula. Kafur (Cinnamomum camphora) cilt yoluyla kolayca emilir ve rahatlatıcı, analjezik (ağrı giderici) ve mikrop karşıtı özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, kafur cildi tahriş edebilir, bu yüzden cildinin nasıl tepki verdiğini görmelisin. Bunun için pamuklu çubuğa damlatılmış kafuru cildinin küçük bir alanında dene.
- Bir gün boyunca farklı bitkisel yağ türleri uygulamaktan kaçın. Burada listelenen yağlar yardımcı olabilir, ancak bir arada kullanıldıklarında, cilt tahrişi ve kaşıntı gibi sorunlar yaratabilirler.
Reklam
Kısım 3 / 3:
Bitkisel İlaçları Ağızdan Kullanmak
-
1Zerdeçal kökü özü almayı dene. Zerdeçal (Curcuma longa), siklooksijenaz-2'yi (ağrı, iltihap ve şişmeye neden olan prostaglandinlerin üretimine yol açan bir enzim) engelleyen maddeler de dahil olmak üzere 20'den fazla iltihaba karşı savaşan bileşik içerir. Zerdeçal, Hint köri yemeklerinin temel bir maddesidir ve yemeklere koyu sarı rengini verir. [6] Zerdeçal kökü özü ayrıca kapsül halinde de bulunur.
- Günde üç kez 400 ila 600 mg zerdeçal özü ile başlayabilirsin.
- Gıda takviyelerine ek olarak, körili yemekler yiyebilir veya zerdeçal çayı içebilirsin.
-
2Gama-linolenik asit (GLA) almayı dene. GLA, sağlıklı cildi destekleyen etkili bir iltihap karşıtı maddedir. Tüketildikten sonra GLA, GLA'nın yararlı etkilerinin çoğundan sorumlu olduğu düşünülen dihomogamma-linolenik aside (DGLA) dönüştürülür.[7] Zengin GLA kaynakları, hem sıvı hem de kapsül olarak üretilen siyah frenk üzümü tohumu yağı ve çuha çiçeği yağı içerir.
- Bu iki yağı, günde iki kez 500 mg kullanarak başla.
- Belirli besinler (çinko, magnezyum ve C, B3 ve B6 vitaminleri) GLA'nın DGLA'ya dönüşümünü düzenler.
-
3Zencefil kökü ürünlerini yemeyi dene. Zencefil (Zingiber officinale), zencefilin güçlü iltihap karşıtı etkilerinden sorumlu olduğu düşünülen gingerol ve shogaoller gibi aktif bitkisel besinleri içerir.[8] Zencefil, çiğ olarak, salamura olarak (suşi restoranlarında yaygın), baharat olarak veya gıda takviyesi olarak alınabilir.
- Alternatif olarak, birkaç dilim taze zencefil kökünü büyük bir fincan sıcak suda en az beş dakika demleyerek zencefil çayı yap.
- Kızartmalara biraz zencefil katarsan yemeğe tat verir.
-
4Üzüm çekirdeği özü içeren ürünler ile takviye et. Üzüm çekirdeği özü, cildin elastik bileşeni olan kollajen oluşumuna yardımcı olur. Üzüm çekirdeği de iyi bir antioksidan ve iltihap karşıtıdır, bu yüzden doğrudan yüze uygulamak uygun olacaktır.
- Günde 3 kez 50 mg üzüm çekirdeği özünü ağızdan alarak başla.
Reklam
İpuçları
- Cildini nemli ve sağlıklı tutmak için bol miktarda filtrelenmiş su iç.
- Yaygın roza tetikleyicilerinden uzak dur: alkol, kafeinli içecekler, çikolata, soğuk havada kalma, güneş ışığı, aşırı stres, aşırı egzersiz, uzun sıcak duşlar, baharatlı yiyecekler ve topikal kortikosteroid kremler.
- Güneşte kalmayı planlıyorsan, güneş koruyucu kullan.
- Sadece hipoalerjenik olan ve gözenekleri tıkamayan veya cildini tahriş etmeyen temizleyiciler, nemlendiriciler ve makyaj malzemeleri kullan.
Uyarılar
- Bu bitkisel ilaçların bir kısmı rozaya yardımcı olabilirken, hiçbiri tedavi olarak kabul edilmez ve hiçbiri Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş veya onaylanmış değildir. Bitkisel ilaçları, roza belirtileri için bir tedavi olarak kullanmayı düşünüyorsan, öncelikle bir sağlık uzmanının tavsiyesini al.
Referanslar
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/basics/definition/con-20014478
- ↑ http://consults.blogs.nytimes.com/2009/06/25/natural-remedies-for-rosacea/?_r=0
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14522625
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19112586
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11123417
- ↑ http://connection.ebscohost.com/c/articles/27297196/garden-pharmacy-turmeric-queen-cox-2-inhibitors
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9732298
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468270