X
Bu makaledeki ortak yazarları Maggie Moran. Maggie Moran Pennsylvania’da Profesyonel Bahçıvan’dır.
Ortancaları budamak, güzel bir şekli korumalarına ve her yıl güzel çiçekler üretmelerine yardımcı olabilir. Tüm ortancalar aynı anda budanmaz, bu nedenle budama makaslarıyla dışarı çıkmadan önce elindeki türü bilmek önemlidir. Ortancanı yılın yanlış zamanında budarsan gelecek sezonun çiçeklerini kesebilirsin. Ortancanı ne zaman ve nasıl budayacağını öğrenmek için Adım 1'e bak.
Adımlar
Yöntem 1 / 2:
Eski Dallarda Çiçek Açan Ortancaları Budamak
Yöntem 1 / 2:
-
1Ortancanın eski dallarda çiçek açıp açmadığını belirle. Bu, ortancanın geçen yılki tomurcuklarda yeni bahar çiçekleri ürettiği anlamına gelir. Bu özelliğe sahip ortancalar yaz başında çiçek açma eğilimindedir ve çiçekler yaz ortasında ölür. Bu noktada çalı ertesi yıl çiçek açacak tomurcukları üretmeye başlar. Eski dallarda çiçek açan ortancalardan bazıları şunlardır:
- Fransız ortancası ve dağ ortancası (Hydrangea macrophylla ve H. serrata)
- Meşe yapraklı ortanca (H. quercifolia)
- Bitkini budamak için herhangi bir plan yapmaya başlamadan önce ne tür bir ortancaya sahip olduğunu belirlemene yardımcı olması için http://www.hydrangeashydrangeas.com/identify.html adresindeki görüntüleri kullan.
-
2Çiçeklenme zirvesinden hemen sonra buda. Bu tür ortancalar çiçek açtıktan hemen sonra, yaz sonunda ve sonbaharın başlarında tomurcuk üretmeye başladığından, çiçekler yaz ortasında solmaya başladığı gibi onları budamak çok önemlidir. Bu şekilde, gelecek yılın çiçeklerine dönüşecek tomurcukları üretmeye başlamadan önce çalıyı budayabilirsin. Ne kadar uzun süre beklersen önümüzdeki yılki büyümenin bir kısmını kesme olasılığın o kadar artar.[1]
- Bu aralığı kaçırdıysan ortancayı budamak için gelecek yıla kadar bekle. Ortancaların her yıl budanması gerekmez, bu yüzden beklemek sorun olmaz.
- Ortancanın şeklinden memnun değilsen budayabilirsin; bunu kısa yaz ortası aralığının dışında yaparsan gelecek baharda görünümünü bozma riskiyle karşı karşıya kalacağını bil.
-
3Eski çiçekleri kes. Solduktan hemen sonra, çiçekleri toplamak için el makası kullan. Bunu, sapların uçlarında başların hemen altından kesimler yaparak yap. Bu, çiçeklenme mevsimi boyunca ortancanın görünümünü düzeltir.
- Bu sırada ölü veya ölmekte olan dalları da kesebilirsin; onları dipten kırp.
-
4En eski dalları kes. Bir ortanca birkaç yaşına geldiğinde daha az çiçek açmaya başlar. Eski dalların en fazla üçte birini keserek taze büyümeyi teşvik edebilirsin. Daha kalın dalları kesmek için budama makasına ihtiyacın olabilir. Bu eski dalları yere yakın kes.
-
5Boyutunu küçültmek için ortancayı buda. Ortancan oldukça büyüdüyse biraz küçültmek için haziran veya temmuz aylarında (çiçeklenme mevsiminden hemen sonra) budayabilirsin. Dal boyunun üçte birini en yakın bağlantı noktasından kes. Çoğu durumda ortancalar oldukça hızlı büyür, bu nedenle boyutu uzun süre koruyamayabilirsin.
- Bu tür bir budama bitkinin sağlığı için gerekli değildir. Sadece ortancan çok fazla yer kaplarsa yap.[2] Yeni ortancalar ekerken özgürce büyüyebilecekleri bir yer seçmek en iyisidir.
- Fransız ortancaları kuralın bir istisnasıdır. Bu tür diğerlerinden daha az bakım gerektirir ve gerçekten her mevsimde budanabilir; budama için "kötü bir zaman" yoktur.
- Fransız ortancaları, olgunlaşana kadar çoğunlukla yalnız bırakılabilir. Daha sonra yeni çiçekleri teşvik etmek için ilkbaharda veya sonbaharda bitkideki "ölü çiçekleri kesebilirsin".
Reklam
Yöntem 2 / 2:
Yeni Dallarda Çiçek Açan Ortancaları Budamak
Yöntem 2 / 2:
-
1Ortancanın yeni dallarda çiçek açıp açmadığını belirle. Bu ortanca çeşitleri her baharda yeni dallar üretir, ardından yazın bu dallardan çiçek açar. Eski dallarda çiçek açan ortancalara göre daha geç çiçek açma eğilimindedirler çünkü yeni dal üreten çeşitler tomurcuk oluşturmak için fazladan zamana ihtiyaç duyar. Aşağıdaki türler yeni dallarda çiçek açar:
- Salkım ortanca (H. paniculata). Bahçenin odak noktası hâline getirmek için bunlar bir ağaç şeklinde budanabilir.[3]
- Beyaz ortanca (H. arborescens)
- Bitkini budamak için herhangi bir plan yapmaya başlamadan önce ne tür bir ortancaya sahip olduğunu belirlemene yardımcı olması için http://www.hydrangeashydrangeas.com/identify.html adresindeki görüntüleri kullan.
-
2Tomurcuk oluşumu başlamadan önce kış sonunda buda. Bu çeşitler çiçeklerini yeni dallarda ürettiği için, onları büyümeye başlamadan önce kışın budamak istersin. Bu, yeni dallarda çiçeklenen türleri budamak için yılın en iyi zamanıdır ancak onları yılın diğer zamanlarında da budayabilirsin; sadece ilkbaharda ve yazın başlarında çiçek açmadan hemen önce budamaktan kaçın.
- Kışın tüm dalları 1/3 oranında kesebilirsin. Bu zamanda budama, çalıların daha büyük, daha gösterişli çiçekler üretmesine yardımcı olacaktır.
- Bununla birlikte, birçok bahçıvan ortancalarının daha sağlam gövdelerde daha küçük çiçeklere sahip olmasını sever. Tercihin buysa bitkilerin çiçek açmadan önce güçlü dallar oluşturmasına izin vermek için budama işlemini sonbaharda yap.
-
3Ölü dalları ve çapraz dalları buda. Çaprazlanmış veya birbirine dolanmış ölü dalları kesmek için el makası veya budama makası kullan. Bu, bitkiyi serbest bırakacak ve daha iyi hava akışına izin vererek daha güçlü büyümesini teşvik edecektir.
-
4Bitkinin iyi büyümesine yardımcı olmak için biraz eski dallarından bırak. Ortancanın çiçekleri ağırdır, bu nedenle eski dalların hepsini budama. Dalların çiçeklerin ağırlığı altında düşmemesi için iyi bir dal ağı bırak.Reklam
İpuçları
- Boyutunu küçültmeye çalışıyorsan bitkini kesmekten kaçın. Bunun yerine önceden plan yap ve bitkiyi büyümesi serbest olan bir alana yerleştir.
Reklam
Referans
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Prune Hydrangeas
Italiano:Potare l'Ortensia
Русский:обрезать гортензии
Português:Podar Hidrângeas
Español:podar la hortensia
Français:tailler des hortensias
Nederlands:Hortensia's snoeien
Čeština:Jak prostříhávat hortenzie
Tiếng Việt:Cắt tỉa cây cẩm tú cầu
العربية:تشذيب نبات الكوبية
中文:修剪绣球花
Bu sayfaya 113 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam