Bu makaledeki ortak yazarlar Alicia D'Angelo. Alicia D'Angelo, New York şehrinde yaşayan bir makyaj artistidir. Once Upon A Bride ve Miss Harlequinn gibi düğün şirketlerinin yanı sıra, Dior Makeup, YSL Beauty ve Pat McGrath Labs ekiplerinde de çalışmaktadır. Çalışmaları Today.com, New York Live, Forbes.com, VH1, MTV, Vevo, Entertainment Weekly, Refinery 29 ve NYXCosmetics.com gibi medya organlarında sergilendi. Los Angeles'ta bulunan FIDM (Tasarım ve Ticaret Moda Enstitüsü) adlı üniversitenin Görsel İletişim bölümünden mezun olmuştur.
Bu makalede atıfta bulunulan 12 referans vardır ve bu referanslara sayfanın sonunda ulaşılabilir.
Bu makale 6.007 defa görüntülenmiştir.
Makyaj fırçalarını düzenli olarak temizlemek önemlidir. Makyaj malzemelerinin renklerinin karışmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda sivilceye neden olabilecek bakterilerden kurtulmana da yardımcı olur. Neyse ki fırçalarını temizlemek çok kolay!
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 3:Hafif Kirli Makyaj Fırçalarını Temizlemek
-
1Fırçaları incele. Fırçayı pudra-bazlı makyaj için mi yoksa krem-bazlı makyaj için mi kullandın? Fırçalar krem-bazlı makyajda kullanıldıysa, pudra-bazlı makyajda kullanılanlara kıyasla daha derin bir temizlik gerekecek. Bu makalenin çok kirli makyaj fırçalarını temizlemekle ilgili kısmına başvur.
-
2Fırçanın kıllarını ılık suyun altına tut. Fırça sapının metal kısmının altına su girmemesine dikkat et çünkü bu, kılları bir arada tutan yapıştırıcıya zarar verir. Makyaj kalıntılarının çoğu çıkana kadar fırçaları suyun altına tut. Fırçaların suyun altında aşağı bakmalarına özen göster. Fırça sapının metal kısmının altına su girecek olursa, fırçalara hasar verebilir.
- Sıcak su kullanma çünkü ısı kıllara zarar verebilir.
-
3Ufak bir kase veya kaba su doldur. Yaklaşık 1/4 su bardağı (55 mililitre) ılık suya ihtiyacın olacak. Sıcak su kullanmaktan kaçın çünkü bu, kıllara zarar verebilir.
-
4
-
5Fırçanı karışıma daldır ve karıştır. Suyun fırçanın sapına çıkmaması için fırça kıllarının yalnızca alt yarısını karışıma sokmalısın.
-
6Fırçayı karışımdan çıkar. Sabunlu suyla fırçanın kıllarına parmaklarınla nazikçe masaj yaparak makyaj kalıntısı ve kirlerin çözülmesini sağla.
-
7Fırçanın kıllarını ılık suyla yıka. Fırçayı suya tutarken su tamamen berrak akana kadar kıllara masaj yapmaya devam et. Fırça sapını ıslatmaktan kaçın.
-
8Fırça kıllarını hafifçe kurula. Nemin bir kısmını nazikçe almak için bir havlu kullan. Havluyu ıslak kılların etrafına sar ve parmaklarınla hafifçe sık.[3]
-
9Kıllara yeniden şekil ver. Eğer fırçanın kılları büküldüyse, onlara yeniden şekil vermelisin. Kılları parmaklarınla düzeltip yayarak ve çekerek orijinal şekline geri dönmelerini sağla.
-
10Fırçaları kurumaya bırak. Fırçaları havlunun üstüne serme—bu küflenmeye neden olabilir. Bunun yerine fırçayı kılları kenardan sarkacak şekilde bir tezgahın üzerine koy.[4]
-
11Kılları kabart. Fırçalar tamamen kuruduktan sonra, kılları hafifçe kabart. Fırçaların artık kullanıma hazırlar.Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 3:Çok Kirli Makyaj Fırçalarını Temizlemek
-
1Fırçayı incele. Fırçanı krem-bazlı makyaj için kullandıysan, yalnızca su ve sabun makyaj kalıntılarını çıkartmak için yeterli olmayacaktır. Makyajın çözülmesini sağlamak için yağa ihtiyacın olacak—özellikle de makyaj kalıntıları bir süredir fırçanın üzerinde kaldıysa.
-
2Bir kağıt havlunun üzerine biraz yağ dök. Kağıt havluyu katla ve üzerine ufak bir damla yağ damlat. Zeytinyağı veya badem yağı kullanabilirsin.[5] Fırçanın kıllarını yağa bastır ve fırçayı döndür. Fırçayı tamamen yağın içine daldırma.[6] Fırçayı havlunun üzerinde nazikçe ileri geri hareket ettirerek kirlerin çözülmesini sağla.
-
3Fırçaların kıllarını ılık suyun altına tut. Fırçaların akan suyun altında baş aşağı bakmalarına özen göster. Fırçaların fırça sapıyla birleştiği noktayı ıslatmaktan kaçın. Bu, metal parçanın paslanmasına veya içindeki yapıştırıcının çözülmesine neden olabilir. Makyaj kalıntılarının çoğu akana kadar fırçaları suyun altına tutmaya devam et.
- Sıcak su kullanma çünkü ısı kıllara zarar verebilir.
-
4Avucuna biraz bebek şampuanı sık. Bebek şampuanın yoksa, sıvı kastil sabunu kullanabilirsin.
-
5Fırçayı avucunda döndür. Kılları avucundaki şampuana batır. Dairesel hareketlerle fırçayı nazikçe çevir. Kılların tenine temas etmesi gerek. Avucundaki şampuanın kirlendiğini göreceksin. Bu, kıllar kirden arındığı içindir.
-
6Fırçayı ılık suyla yıka. Şampuanı akıtırken parmaklarınla kıllara nazikçe masaj yap. Yine kılların fırça sapıyla birleştiği kısmın ıslanmamasına özen göster. Su berrak akana dek bunu yapmaya devam et.
-
7Kılları hafifçe dokunarak kurut ve gerekirse yeniden şekil ver. Su berrak akmaya başlayınca, fırçayı suyun altından al ve kılların etrafına nazikçe bir havlu sar. Parmaklarını kullanarak fazla suyu sık. Fırçayı havludan çıkar ve gerekirse kıllara yeniden şekil ver. Bunu, nazikçe üstlerine bastırarak, üstlerine üfleyerek veya uçlarından çekerek yapabilirsin. Elinden geldiğince orijinal şeklini vermeye çalış.
-
8Fırçayı kurumaya bırak. Fırçayı havlunun üzerine koyma çünkü bu küf oluşmasına neden olabilir. Bunun yerine fırçanın sap kısmını bir tezgahın üzerine koy ve kılların tezgahın kenarından sarkmasına özen göster.
-
9Kılları kabart. Kabarık bir fırçan varsa, kılların bir kısmı kuruduktan sonra bile birbirine yapışabilir. Bu durumda fırçayı al ve hızlıca silkele.Reklam
Yöntem 3
Yöntem 3 / 3:Fırçalarına İyi Bakmak ve Onları Temiz Tutmak
-
1Makyaj fırçalarını ne sıklıkla temizlemen gerektiğini bil. Kirli makyaj fırçaları bakteri üremesine neden olduğu gibi aynı zamanda makyajının rengini de etkileyebilir. Bazı makyaj kalıntıları çok uzun süre temizlenmediğinde kıllara da zarar verebilir. İşte fırçaları kıl türüne göre temizlemen için birkaç öneri:[7]
- Doğal kıllı fırçaları haftada bir temizle. Buna far ve bronzlaştırıcı gibi toz ürünler için kullandığın fırçalar da dahil.
- Sentetik fırçaları iki günde bir temizle. Buna ruj, krem allık ve sıvı veya jel eyeliner için kullandığın fırçalar da dahil.
-
2Fırçaları kuruturken dikey konumda bırakma. Su, sapına akarak paslanma veya çürümeye neden olur. Ayrıca fırçaları tutan yapıştırıcının çözülmesine de yol açabilir.[8]
- Fırçaları tamamen kuruduktan sonra dikey konumda saklamakta sakınca yoktur.
-
3Fırçana saç kurutma makinesi veya saç düzleştirici uygulama. Saç kurutma makinesi veya düzleştiricinin yüksek sıcağı kıllara zarar verir—kıllar samur veya deve tüyü gibi doğal bile olsa. Makyaj fırçasının kılları kafandaki saçlardan çok daha hassastır.[9]
-
4Fırçalarını iyi hava alan bir yerde kurut. Fırçalarını banyo gibi kapalı bir alanda kurutursan, yeterince hava akışı olmayacağından küflenme olabilir. Bu da kılların küf kokmasıyla sonuçlanır. Iyy![10]
-
5Fırçalarını düzgün sakla. Fırçaların kuruduğunda, onları ya bir kabın içinde dikey olarak sakla ya da yan yatır. Fırçaları baş aşağı saklama yoksa kıllar eğilip bükülebilir.[11]
-
6Fırçalarını dezenfekte et. Makyaj fırçanı kurumaya bırakmadan önce veya yıkamaların arasında, fırçanı sirkeli-su çözeltisiyle dezenfekte et. Merak etme, fırça kuruyunca sirkenin keskin kokusu kaybolacak. Ufak bir kase veya kaba iki ölçek su bir ölçek sirke doldur. Fırçanı karışıma daldır ancak kılların fırçanın sapıyla birleştiği noktayı ıslatmamaya özen göster. Fırçayı temiz suyla yıka ve kurumaya bırak.[12]Reklam
İpuçları
- Islak bebek mendilleri veya pamuk fırçalarını ve makyaj çantalarını silmek için kullanılabilir.
- Makyaj silme mendilleri bu iş için idealdir.
- Mümkünse fırçalarını asarak kurut. Bunu, fırçaları bir klips veya mandal yardımıyla askıya tutturarak yapabilirsin.
- Ağır bir koku ve kalıntı bırakan veya fırçaya zarar veren temizlik malzemeleri kullanmaktan kaçın (bulaşık deterjanı, bulaşık sabunu, badem yağı, zeytinyağı, sirkeli yağ veya cildi soymak için kullanılan temizleyiciler gibi).
Uyarılar
- Fırçaları kullanmadan önce tamamen kurumaya bırak, özellikle de pudra bazlı makyaj malzemesi kullanacaksan. Fırçaların çok az nemli bile olsa, pudra bazlı makyajın mahvolabilir.
- Fırçalarını tamamen suya yatırma. Bu, sap kısmındaki yapıştırıcıya zarar verir.
- Fırçalarına ısı uygulama. Onları kendi hallerinde kurumaya bırak.
İhtiyacın Olan Şeyler
- Su
- Bebek şampuanı veya sıvı kastil sabunu
- Zeytinyağı veya badem yağı (çok kirli fırçalar için)
- Havlu
Referanslar
- ↑ Lauren Conrad, [1]
- ↑ Crunchy Betty, Clean Your Makeup Brushes Naturally
- ↑ http://www.seventeen.com/fashion/blog/clean-makeup-brushes-tutorial
- ↑ Allure, Bobbi Brown Explains How to Clean Your Makeup Brushes
- ↑ Elle, How to Clean Makeup Brushes
- ↑ Makeup Geek, How to Clean Your Makeup Brushes Like a Pro
- ↑ Teen Vogue, How to Care for Your Makeup Brushes
- ↑ Michelle Phan, My Ultimate DIY Brush Cleaner
- ↑ Beauty Heaven, Dos and Don't of Washing Makeup Brushes
- ↑ Teen Vogue, How to Care for Your Makeup Brushes
- ↑ Temptalia, How to take Cake of Your Brushes
- ↑ Makeup.com, How to Clean Makeup Tools
- The Every Girl, How to Clean Your Makeup Brushes