X
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 5.999 defa görüntülenmiştir.
Apple’ın Terminal’i, OS X ortamında sana bir UNIX komut satırı sunar. Herhangi bir uygulamayı açmak veya bir dosyayı seçtiğin bir uygulamayla açmak için buraya açma komutunu girebilirsin. Uygulamayı Terminal pencerende çalıştırabilmek de dâhil olmak üzere, komutu amaçlarına uygun olacak şekilde ayarlamanın birkaç yolu vardır.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 2:Bir Uygulama Açmak
Kısım 1
-
1Terminal’i aç. Uygulamalar→ İzlenceler → Terminal’de Terminal’i ara. Terminali sağ üst köşedeki Spotlight’ı kullanarak da açabilirsin.
-
2Herhangi bir yerden bir uygulama aç. Open komutu normalde mevcut dizinindeki dosya yolunun tamamını girmeni gerektirir. Ancak bir uygulamanın adından sonra -a yazmak, Terminal’e Uygulamayı nerede olursa açmasını söyler. Mesela:
- iTunes’u açmak için:
open -a iTunes - Uygulamanın adında boşluk varsa tırnak işareti kullan
open -a "App Store".
- iTunes’u açmak için:
-
3Bir dosyayı belli bir uygulamayla aç. Bir dosya türü için varsayılan uygulamanın üzerine yazmak için de bu komutu kullanabilirsin. Dosya yolunu, sonuna -a ve uygulama adını ekleyerek yaz. Dosya yollarını nasıl gireceğinden emin değilsen aşağıdaki Sorun Giderme bölümüne bak.
- Mesela bir .doc dosyasını TextEdit’le açabilirsin:
open Downloads/Yonergeler.doc -a TextEdit
- Mesela bir .doc dosyasını TextEdit’le açabilirsin:
-
4Ek seçenekler ekle. Open komutunu değiştirmeye yönelik seçenek listesinin tamamını görmek için info open komutunu gir (işin bittikten sonra komut satırına dönmek için Control+C tuşlarına bas). İşte birkaç basit örnek:
- TextEdit’i belirtmek için -e ifadesini veya varsayılan metin düzenleyicini belirtmek için -t ifadesini kullan:
open Downloads/Yonergeler.doc -e - Uygulamayı arka planda tutmak için -g ifadesini ekle; böylece Terminal'de merkezde kalırsın:
open -g -a iTunes
- TextEdit’i belirtmek için -e ifadesini veya varsayılan metin düzenleyicini belirtmek için -t ifadesini kullan:
-
5Uygulamanın "taze" bir kopyasını açmak için -F ekle. Bu, kaydedilmemiş değişikliklerini ortadan kaldırır; ama bir doküman açıldığı zaman uygulamanın kapanmasına neden oluyorsa yardımcı olabilir:
- open -F -a TextEdit
-
6-n ifadesi ile aynı uygulamanın birden fazla örneğini aç. Farklı erişim seviyelerini karşılaştırıyorsan veya uygulama yalnızca bir pencereye izin veriyorsa bu işe yarayabilir. Mesela alarm saati programının birden fazla örneğini açmak için bu komutu tekrar tekrar gir:
- open -n -a "Wake Up Time" (Not: bu varsayılan bir OS X programı değildir).
- Bu, kopya uygulamayla etkileşimde olan diğer uygulamalarda beklenmedik davranışlara neden olabilir.
-
7Terminal’den bir uygulama çalıştır. Uygulamayı normal bir şekilde açmak yerine Terminal’de barındırabilirsin. Bu hata gidermede işe yarar; çünkü hata mesajları ve diğer konsol çıktıları Terminal penceresinde görünür. Şöyle yapılır: [1]
- Finder’da uygulamayı bul.
- Uygulamaya sağ tıkla ve "Paket İçeriğini Göster"i seç.
- Yürütülebilir dosyayı bul. Bu genelde İçerik → MacOS içindedir ve uygulamayla aynı addadır.
- O dosyayı boş Terminal komut satırına sürükle. Programı çalıştırmak için Enter’a bas.
- Uygulamayı kullanırken Terminal pencereni açık bırak. Sıradan Terminal işlemlerine geri dönmek için uygulamadan çık.
Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 2:Sorun Giderme
Kısım 2
-
1Uygulama adını bul. Terminal "...adlı uygulama bulunamıyor" hata mesajını verirse alfabetik bir listeye bakarak uygulamanın tam adını bul: [2]
- Ekranının sol üst köşesindeki Apple simgesine tıkla.
- ⌥ Option tuşunu basılı tut ve açılır menüde Sistem Bilgisi’ne tıkla.
- Sistem Bilgisi penceresinin sol tarafındaki sütunda Yazılım → Uygulamalar’a tıkla. Listenin yüklenmesi birkaç dakika sürebilir.
-
2Tam dosya yollarını bil. Terminal "… dosyası mevcut değil" derse dosya yolunu doğru yazmamışsındır. Dosyayı ("open" yazdıktan sonra ama Enter’a basmadan önce) Finder’dan Terminal komut satırına sürükleyip bırakmak, hatalardan kaçınmak kolay bir yoldur. Bunu yaptığında dosyanın tam yolu girilir ki bu, her zaman o dosyaya işaret eder.
- Tam bir dosya yolu her zaman / simgesiyle başlar. Bu, dosya yolunu kök dizinle (genelde "Macintosh HD"dir) ilişkili olarak tanımlar.
-
3İlgili dosya yollarını bil. Terminal komut satırının başlangıcı her zaman bulunduğun mevcut dizini gösterir. Bu varsayılan olarak kullanıcı adının verildiği Home dizinindir. İlgili bir dosya yolu ./ başlar veya başında herhangi bir özel karakter bulunmaz ve dosyanın konumunu mevcut dizininle ilişkili olarak tanımlar. [3] Bunu çözmekte sorun yaşıyorsan şu adımları izle:
- Mevcut dizinini kontrol etmek için pwd yaz. Açmaya çalıştığın dosyanın bu dizinde olması gerekir; daha üst bir dizinde değil.
- Finder’da mevcut dizinini bul. Açmak istediğin dosyaya ulaşana kadar bir dizi klasör aç.
- Açtığın klasörlerin adlarını sırasıyla, / simgeleriyle ayırarak yaz, son olarak da dosyanın adını yaz; open Documents/Yazı/Roman/ch3.pdf gibi (aynı sonucu almak için Documents’in (Belgeler) önüne ./ ekleyebilirsin).
-
4Dizinleri değiştir. cd ~/ koduyla Home dizinine dönebilir veya cd yazıp ardından da klasör adını yazarak bir alt dizine geçebilirsin; örneğin, cd Documents/Finans gibi. Açmaya çalıştığın dosyanın mevcut dizininde olması gerektiğini unutma; ama dosyayı açmak için konum fark etmeksizin herhangi bir uygulamayı kullanabilirsin.
-
5Doğru dosya adını bul. Dosyanın adının sonunda uzantı bulunması gerekir. Uzantı gizliyse bulmak için bu yöntemlerden birini kullan:
- Finder’da dosyayı seç. ⌘ Command+I tuşlarına bas. Bilgi penceresinde tam adı görebilmek için "dosya adı ve uzantı"yı ara.
- Veya dizinleri, dosyanın bulunduğu klasörle değiştir. Dizinindeki tüm dosyaları listelemek için Terminal komut satırına ls yaz.
- Veya dosyayı Terminal pencerene sürükleyip bırak.
Reklam
İpuçları
- Karakter dizinlerini temsil etmek için * simgesini, tek bir simgeyi temsil etmek için de ? simgesini joker olarak kullanabilirsin. [4] Bu dosya adlarına işe yarar; uygulama adlarında yaramaz. Mesela open butce* komutu, dizininde "butce" ile başlayan ilk dosyayı açar. open butce?.pdf komutu "butce1.pdf" dosyasını açar ama "butce2015.pdf"i açmaz; çünkü ? karakteri yalnızca tek bir karakteri temsil eder.
Reklam
Uyarılar
- Bazı komutlar OS X’in eski sürümlerinde kullanılamaz.
Reklam
Referanslar
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
Bahasa Indonesia:Membuka Aplikasi Melalui Terminal di Mac
Nederlands:Programma's openen met Terminal op een Mac
Tiếng Việt:Mở ứng dụng bằng Terminal trên Mac
Bu sayfaya 5.999 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam