Bu makaledeki ortak yazarlar Lena Dicken, Psy.D. Dr. Lena Dicken Santa Monica, Kaliforniya’da faaliyet gösteren bir klinik psikologtur. Sekiz yılı aşkın deneyime sahip olan Dr. Dicken anksiyete, depresyon, yaşam geçişleri ve ilişki güçlükleri terapilerinde uzmanlaşmıştır. Psikodinamik, bilişsel davranışsal ve farkındalık temelli terapileri birleştiren bütünleştirici bir yaklaşım kullanır. Dr. Dicken, Manoa'daki Hawaii Üniversitesi'nden Bütünleştirici Tıp alanında lisans derecesine sahip olup yüksek lisansını Los Angeles Argosy Üniversitesi'nde Danışmanlık Psikolojisi alanında, psikoloji doktorasını Westwood'daki Chicago Profesyonel Psikoloji Okulu'nda Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Dr. Dicken'ın çalışmaları GOOP, The Chalkboard Magazine ve diğer birçok makale ve podcast'te yer almıştır. Kendisi hâlen Kaliforniya eyaletinde lisanslı bir psikologtur.
Bir arkadaşı kaybetmek yürek parçalayıcı bir deneyim olabilir. Arkadaşlığı kesmiş de olsanız aranız bozuk da olsa neyin yanlış gittiğine ve onu ne kadar özlediğine dair düşüncelerle meşgul olman tamamen normaldir. Kaybı düşünmek iyileşme sürecinin önemli bir parçası olsa da arkadaşlığını yoğun bir şekilde düşünmek veya saplantı hâline getirmek hayatına devam etmeyi zorlaştırabilir. Odağını yeniden kazanabilmen ve geleceğe olumlu bir açıdan bakabilmeni sağlayabilecek bazı ipuçları için okumaya devam et.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 10:Duygularını bir günlüğe yaz.
-
1Duygularını sayfalara dökmek harika bir duygusal boşalma sağlayabilir. Kendini dalıp gitmiş bir hâlde bulursan düşündüğün şeyleri yaz. Düşüncelerinin sana kendini nasıl hissettirdiğini de not et. Bitirdiğinde, duygularını daha derinden anlamak için yazdıklarını tekrar oku ve duygularını sal.[1]
- Bu arkadaşınla yaptığın son konuşma hakkında çok düşünüyorsan bunun sana nasıl hissettirdiğini not et. Belki de söyledikleri için onlara kızgınsındır ya da söyledikleri hâlâ canını yakıyordur.
- Duygularını senin için yararlı olacak şekilde sindir. Uzun uzadıya günlükler yazmayı sevmiyorsan eskiz yapmayı, şiir yazmayı veya listeler yapmayı dene.
Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 10:Hiç göndermeyeceğin bir mektup yaz.
-
1Olayı kafanda bitirmek için, mektuba kaybettiğin arkadaşını konu et. Belki keşke söylemiş olsaydım dediğin şeyler veya hâlâ aklına takılan sorular vardır. Hepsini yaz. İşin bittiğinde mektubu yırt, atın ya da törenle yak.
- Bunları arkadaşının yüzüne karşı asla söyleyemesen de duygularını bu şekilde serbest bırakmak onları yatıştırmana yardımcı olabilir.
Yöntem 3
Yöntem 3 / 10:Onu hatırlatan şeylerden kurtul.
-
1Bunu en azından geçici olarak yap. Sana verdiği hediyeleri ve kartpostalları, eski mektupları veya notlar gibi hatıraları kutula veya birine ver. Telefonundaki fotoğrafları ve videoları sil veya arşivle. Evinin etrafında sana onları hatırlatan şeylerin olmaması hayatına devam etmene ve onu düşünmeyi bırakmana yardımcı olacaktır.[2]
- Onu hatırlatan şeyleri dışarı atmak ya da başka birine vermek çok aşırı geliyorsa en azından bir süre onları göz önünden kaldır.
Reklam
Yöntem 4
Yöntem 4 / 10:Onu sosyal medyada sessize al, arkadaşlıktan çıkar veya engelle.
-
1Sosyal medyasına bakmak onun hakkında daha fazla düşünmene neden olmaktan başka bir şeye yaramaz. Akışta görmemen için Instagram ve Twitter gibi sitelerdeki gönderilerini ve hikayelerini sessize al. Birbirinizi göremediğinizden veya iletişim kuramadığınızdan emin olmak istiyorsan onu engellemek en iyi seçenek olabilir.[3]
- Bunu hatırlamak bazen zor olsa da birisini arkadaşlıktan çıkarmanın veya birini engellemenin kötü olmadığını bil. Bazen iyileşmek ve hayatına devam etmek için yapman gereken şey budur.
Yöntem 5
Yöntem 5 / 10:Güvenilir bir aile üyesi veya arkadaşınla konuş.
-
1Mümkünse içini dökmek için biraz zaman ayır. Sana iyi tanıyan bir aile üyesi veya arkadaşın olanları sindirmene yardımcı olabilir. Bu deneyimden ve hislerinden bahset. Arkadaşlarının ve ailenin sana verdiği tavsiyeleri veya geri bildirimleri dinle. Ardından, onlara nasıl olduklarını sor ve bir süre başka bir şeyden bahsederek bu konuyu bir kenara bırak.[4]
- Kaybettiğin arkadaşınla ortak bir arkadaşınızla duygularını konuşmaktan kaçın. Bu, istenmeyen bir drama yaratabilir veya onu rahatsız edici bir duruma sokabilir.
Reklam
Yöntem 6
Yöntem 6 / 10:Kendine bak.
-
1Fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya odaklan. Zor gelir ama hayatta bu dostluk olmadan da ilerleyebilirsin.[5] Enerjini işine, ilgi alanlarına ve hobilerine yoğunlaştırabilmek için sağlıklı yiyecekler ye, bolca uyu ve düzenli bir şekilde egzersiz yap. Kaybettiğin arkadaşının yerine kendine odaklanmak, özgüvenini yeniden inşa etmene ve gelecekte arkadaşlıklardan ne beklediğini anlamana yardımcı olabilir.[6]
- Sevdiğin şeylere dön. Sanat yapmaktan hoşlanıyorsan resim dersi al. Açık havada olmayı seviyorsan zorlu bir yürüyüşe çık. Kendini seni mutlu eden şeylere ver.
- Tüm potansiyelini keşfetmek için yeni şeyler dene. Piyano çalmak hep istediğin bir şeyse şimdi derslere kaydolmanın tam zamanı.
- Yeni deneyimlere açık olmak, yeni insanlarla tanışmana ve hayatında yapabileceğin daha pek çok şey olduğunu hatırlamana yardımcı olabilir.
Yöntem 7
Yöntem 7 / 10:Yaptığın hataları nasıl gördüğünü yeniden düşün.
-
1Onları gelecekteki arkadaşlıklarda nasıl davranmak istediğine dair dersler olarak gör. Belki sadece uzaklaşmışsınızdır, belki de hata yapan arkadaşındı. Davranışların arkadaşlığının sona ermesine katkıda bulunduysa kendine acımasızca davranma.[7] Geçmişteki hatalarını düşün ancak kendini affet ki hayatına devam edip davranışını değiştirebilesin.[8]
- Mesela biten arkadaşlığında güvenilir olmakta sorun yaşadıysan ileriye dönük planlarını her zaman takip etmeye dikkat et.
Reklam
Yöntem 8
Yöntem 8 / 10:Farkındalık pratiği yap.
-
1Bu, düşüncelere dalma döngüsünü kırmana yardımcı olur. Kaybettiğin arkadaşlığınla ilgili düşüncelere takılıp kaldıysan düşüncelerini duyularına yönlendir. Dışarıdaysan havaya ve nasıl hissettirdiğine odaklan. Kuş cıvıltıları veya geçen bir kamyon gibi herhangi bir ses duyarsan buna dikkat et. Bu şekilde yönlendirme yaparak, saplantılı düşünceleri kontrolden çıkmadan durdurabilirsin.[9]
- Farkındalık pratiği yapmak için belirli zamanlar ayırman gerekmez. Bunu düşüncelerin senden kaçmaya başladığında onları tekrar düzene sokmak için bir araç olarak kullan.
Yöntem 9
Yöntem 9 / 10:Zihnini susturmak için meditasyon yap.
-
1Günde 5 dakika meditasyon yapmak bile harikalar yaratabilir. İlk olarak, oturmak için rahat bir yer seç. Ardından, yalnızca aldığın nefese odaklan. Karnının hafifçe yükselip alçaldığını fark ederek yavaşça nefes alıp ver. Herhangi bir düşünce yoluna çıkarsa aklına takılmadan geçip gitmesine izin ver. Bu uygulama, kendini sonsuz bir şekilde düşüncelere takılmış hâlde bulursun kontrolü yeniden kazanmana gerçekten yardımcı olabilir.[10]
- Zihnini susturmakta zorlanırsan kafanda bir mantrayı tekrarlamayı dene. "Sessizlik", "hareketsizlik" ve "huzur" gibi sakinleştirici kelimeler seç.
- Zihnini susturmak için sakinleştirici bir görüntü de hayal edebilirsin. Manzaralı bir plajı, güzel bir ormanı veya rahatlamana yardımcı olacak herhangi bir yeri hayal et.
- Meditasyona alıştıkça bunun için harcadığın süreyi 5 ila 15 dakika artır.
Reklam
Yöntem 10
Yöntem 10 / 10:Bir terapist veya danışmandan yardım iste.
-
1Gerçekten zorlanıyorsan sana hayatına devam etmek için gerekli araçları sağlamaya yardımcı olabilir. Kaybettiğin arkadaşınla ilgili takıntılı düşüncelerin işte veya okulda dikkatini dağıtıyor ve mutluluğunu gölgeliyorsa bir akıl sağlığı uzmanından yardım iste. Uzman, duygularını sindirmene yardımcı olabilir ve düşüncelerini nasıl kontrol edeceğin konusunda sana tavsiyelerde bulunabilir.[11] Bir terapist veya danışmanla görüşmeye başlamak için doktorundan bir sevk al veya yaşadığın yerdeki bir terapist veya danışman İnternet'te ara.[12]
- Bir arkadaşlığın sonu, bazen romantik bir partneri kaybetmekten bile daha fazla yürek parçalayıcı olabilir. Fazladan desteğe ihtiyacın varsa kendine yüklenme. Bu tamamen normal ve anlaşılabilir bir şeydir.
Referanslar
- ↑ https://psychcentral.com/blog/8-tips-to-help-stop-ruminating
- ↑ https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-cope-when-friend-breaks-you-ncna988516
- ↑ https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-cope-when-friend-breaks-you-ncna988516
- ↑ https://ideas.ted.com/how-to-get-over-a-friendship-breakup/
- ↑ Lena Dicken, Psy.D. Klinik Psikolog. Uzmanla Görüşme. 15 December 2020.
- ↑ https://psychcentral.com/blog/8-tips-to-help-stop-ruminating
- ↑ Lena Dicken, Psy.D. Klinik Psikolog. Uzmanla Görüşme. 15 December 2020.
- ↑ https://psychcentral.com/blog/8-tips-to-help-stop-ruminating
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-is-2020/201612/stop-obsessing-or-fixating-fast-cognitive-technique
- ↑ https://counseling.uoregon.edu/how-stop-obsessing
- ↑ Lena Dicken, Psy.D. Klinik Psikolog. Uzmanla Görüşme. 15 December 2020.
- ↑ https://psychcentral.com/blog/8-tips-to-help-stop-ruminating