X
wikiHow bir “wiki”dir. Bu, makalelerimizin çoğunun birden fazla yazar tarafından ortaklaşa yazıldığı anlamına gelir. Bu makaleyi oluşturmak için, zaman içinde makaleyi düzenlemek ve iyileştirmek üzere bazıları isimsiz, 28 kişi çalıştı.
Bu makale 13.601 defa görüntülenmiştir.
Kalıcı marker, yapısı gereği çıkarması zor bir leke bırakır çünkü zaten ondan beklenen kalıcı olmasıdır. Evdeki deri ya da kumaş yüzeylerde kalıcı marker lekesi oluştuysa çıkarmak için yapabileceğin şeyler var. Her zaman iyi sonuç alacağının bir garantisi yok, ama alternatifi mahvolmuş bir eşyaysa kesinlikle denemeye değer.
Adımlar
Yöntem 1 / 4:
Kalıcı Markeri Sert, Gözeneksiz Yüzeylerden Çıkarmak
Yöntem 1 / 4:
-
1Alkol kullan. Kendine bir içki bul. Burbon viski işe yarar, özellikle de %57 alkol oranı olanlar. Alkol oranı %40’ın üzerinde olan herhangi bir içki bu işe uygundur ama ispirto çok daha iyi olur. Alkolü temiz bir beze dök ve bezin ıslak kısmıyla marker lekelerini sil.[1]
-
2Diş macunu ve karbonat karışımını kullan. Küçük bir bardağın içinde bir ölçek karbonatla bir ölçek diş macununu karıştır. Bu karışımı doğrudan marker lekesine sür ve kısa bir süre beklet. Temiz ve hafifçe nemli bir bez alıp dairesel hareketlerle lekeyi sil. Biraz çaba sarf etmen gerekebilir ama leke muhtemelen çıkacaktır.
-
3Sihirli sünger kullan. Sihirli sünger, lekeleri çeşitli yüzeylerden çıkarmak için tasarlanmış özel bir temizlik ürünüdür. Tek yapman gereken, sihirli süngeri ıslatmak ve kalıcı markeri yüzeyden ovalayarak çıkarmak.
-
4Biraz WD-40 kullan. WD-40, evde çeşitli amaçlar için kullanılabilen ticari bir temizlik ürünüdür. Biraz WD-40’ı doğrudan marker lekesine sık, sonra da lekeyi çıkarmak için temiz bir bezle ovala.
-
5Tahta kalemi kullan. Tahta kalemi, birçok yüzeydeki lekeleri çıkarmak için kullanılabilir ve beyaz yazı tahtalarında inanılmaz derecede işe yarar. Bunun nedeni, tahta kalemlerinin kutupsuz (nonpolar) çözücü içermesidir. Marker lekesinin üzerinden tahta kalemiyle geç, sonra da sil.[2]
-
6Kurşun kalem silgisi kullan. Bazı durumlarda, marker lekesini sadece kurşun kalem silgisiyle silerek çıkarmak mümkündür.
-
7Güneş kremi kullan. Bazı insanlar, güneş kreminin gözeneksiz yüzeylerdeki lekeleri çıkarmakta etkili olduğunu öne sürüyor. Biraz güneş yağını lekenin üzerine sık ya da sür ve temiz bir bezle sil.
-
8Tırnak cilası çıkarıcı kullan. Temiz bir bezi, asetonlu tırnak cilası çıkarıcıyla hafifçe ıslat ve kalıcı marker lekesini bununla sil.Reklam
Yöntem 2 / 4:
Kalıcı Markeri Kumaşlardan Çıkarmak
Yöntem 2 / 4:
-
1Kalıcı markeri beyaz kumaşlardan çıkarmak için çamaşır suyu kullan. Az bir miktar çamaşır suyunu suyla seyrelt ve giysinin lekeli kısmını bu sıvıya batır. Leke hemen çıkabilir ya da biraz bekletmen gerekebilir.
- Giysiyi sıvıda bekletmen gerekirse çamaşır suyunun kumaşı eritmesini önlemek için gözünü kumaştan ayırma.
- Leke kaybolunca, giysiyi hemen ve her zamanki gibi yıkaman gerek.
-
2Saten kumaş için sirke, süt, boraks ve limon suyunu karıştır. Saten kumaşlar, bir çorba kaşığı süt, bir çorba kaşığı beyaz sirke ve birer tatlı kaşığı boraks ve limon suyu karışımına iyi cevap verir.[3]
- Solüsyonu küçük bir kabın içinde karıştır, sonra da doğrudan lekeye sürüp 10 dakika beklet.
- Temiz, nemli bir sünger al ve leke çıkana kadar hafifçe bastırarak (ovmadan) sil.
-
3Kalın kumaşlar için ispirto ya da aseton kullan. Havlu ve çarşaf gibi daha kalın kumaşlardaki lekeler, biraz aseton ya da ispirtoyla çıkarılabilir. İkisinden birini temiz bir pamuğa biraz dök ve leke kaybolana kadar hafifçe bastırarak sil. Kumaşı hemen yıka.
-
4Giysilerde narenciye suyu kullan. Limon ya da misket limonu suyu gibi narenciye suları, kumaşın rengini ağartma ya da lekeleme korkusu olmadan çoğu kıyafetteki marker lekelerini nazikçe çıkarmak için kullanılabilir. Taze sıkılmış narenciye suyunun birazını doğrudan lekeye dök ve leke kaybolana kadar pamukla ya da temiz bir bezle hafifçe bastırarak sil.
- Daha narin kumaşlar için, önce limon suyunu su ekleyerek yarı yarıya seyrelt. Giysiyi hemen yıka.
-
5Halıdaki lekeleri çıkarmak için ispirto ya da saç spreyi kullan. Temizlik bezine ispirto dök. Bezle halıdaki lekeyi hafifçe bastırarak sil. Hiçbir halı lekesini ovma, yoksa lekeyi yayarsın ve iplikleri gevşetirsin. Leke sökülene kadar hafifçe bastırarak silmeye devam et.[4]
- Alternatif olarak, lekeye biraz saç spreyi sık ve temiz bir havluyla hafifçe bastırarak sil.
- Bu iki yöntemden biriyle leke çıkınca, halıyı biraz suyla ıslat, sonra da temiz bir havluyla kurula.
Reklam
Yöntem 3 / 4:
Kalıcı Markeri Mobilyalardan Çıkarmak
Yöntem 3 / 4:
-
1Deri döşemelerde saç spreyi kullan. Temiz bir beze biraz saç spreyi sık ve bununla marker lekesini ovala. Lekenin tamamen çıkması için biraz daha saç spreyi sıkman ya da bezin temiz bir yeriyle tekrar silmen gerekebilir.
- Leke kaybolunca temiz, nemli bir bezle saç spreyi kalıntılarını sil ve mobilyaya biraz deri kremi sür.
-
2Mikrofiber döşemede hidrojen peroksit ve ispirto kullan. Marker lekesini mikrofiber döşemeden çıkarmak için, az bir miktar hidrojen peroksidi temiz bir beze dök ve lekeyi 10-15 dakika ovarak sil.
- Sonra, başka bir beze biraz ispirto dök ve lekeyi 10-15 dakika ovarak sil.
- Suyla ıslatılmış üçüncü bir bezle geriye kalan marker lekesini temizle. Kuru bir bezle burayı kurula.
-
3Diğer mobilyalarda Camsil, ispirto ya da tırnak cilası çıkarıcı kullan. Diğer döşeme türleri çoğunlukla Camsil’e, ispirtoya ve tırnak cilası çıkarıcıya cevap verir. Bunların hepsinde aynı yöntemi kullan:
- Seçtiğin temizleyiciden birazını temiz, kuru bir beze dök ve leke çıkana kadar hafifçe bastırarak (ovmadan) sil. Bazı insanlar, en çok döşemenin rengiyle aynı renk olan bezlerin işe yaradığını düşünüyor.
- Temizleyiciyi bezin temiz bir yerine dökmen ve leke çıkana kadar birkaç kez hafifçe bastırarak silmen gerekebilir. Yeter ki kumaşın temizlik malzemesiyle fazla ıslanmasına izin verme çünkü bu leke bırakabilir.
- Leke çıkınca temiz, kuru bir bezle hafifçe dokunarak kumaştaki fazla nemi kurula. Mümkünse mobilyayı kuruması için dışarıya çıkar.
Reklam
Yöntem 4 / 4:
Kalıcı Markeri Ciltten Çıkarmak
Yöntem 4 / 4:
İpuçları
- Elinde başka hiçbir şeyin yoksa %99 izopropil alkol, %95 tahıl alkolü, asetonlu boya inceltici ve hatta bitkisel yağ bile deneyebilirsin.
- Mutfağında ya da banyonda modern tezgâhlar varsa muhtemelen geçirgen değildir. Yani, leke ve temizleyici solüsyon yalnızca yüzeyde kalacaktır. İşlenmemiş ahşap ya da daha az modern yüzeyler için aynısı söylenemez, o yüzden tüm lekeyi bu yöntemle temizlemeden önce küçük bir noktada test yap.
- Dermaderm marka sivilce pedleri, sert ve gözeneksiz yüzeylerde ve ciltte gerçekten iyi iş çıkarır.
- Cilt için terebentin/sentetik tiner kullan; beze birazcık dök, sonra da kalıcı markeri nazikçe ovala ve sonra cildini yıka.
Reklam
Uyarılar
- Çocukların, yetişkinlerin ya da evcil hayvanların gözlerinin, burunlarının ya da ağızlarının etrafı için lütfen alkol ya da aseton kullanma. Gövde ve uzuvlar, güvenli bölgelerdir ama cildin hassas kısımları ve yüz bu ürünlere maruz bırakılmamalıdır.
- Çocukların ciltlerini çok sert ovalama. Lekelenen yüzeyde boya ya da vernik gibi yapay bir renklendirici varsa aseton, yağ ve alkol kullanmak cildi aşındıracaktır.
Reklam
Referanslar
- ↑ Stain Removal, p. 24, (2009), ISBN 978-1-84397-443-7
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_marker
- ↑ Angela Martin, Natural Stain Remover, p. 101, (2009), ISBN 978-1-74110-8323
- ↑ Stain Removal, p. 24, (2009), ISBN 978-1-84397-443-7
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Remove Permanent Marker
Français:effacer du marqueur indélébile
Português:Remover Tinta de Marcador Permanente
Deutsch:Permanentmarker entfernen
Nederlands:Permanente marker verwijderen
Русский:оттереть нестираемый маркер
中文:消除永久性印记
Bahasa Indonesia:Menghapus Tinta Spidol Permanen
العربية:إزالة آثار قلم التحديد الدائم
हिन्दी:परमानेंट मार्कर हटायें
한국어:매직 지우는 방법
Tiếng Việt:Tẩy vết mực bút lông
日本語:油性ペンのシミを落とす
Bu sayfaya 13.601 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam