Bu makaledeki ortak yazarlar Jonathan Tavarez. Jonathan Tavarez ülke genelinde, ikamet edilen ve ticari konutlar için yüksek kaliteli temizlik hizmetleri sağlayan bir temizlik hizmetleri sağlayıcısı olan Pro Housekeepers’ın kurucusudur. Pro Housekeepers her temizlemede yüksek kalite standartlarını garantiye almak için özgeçmişi doğrulanmış bir ekip ve titiz eğitim metodolojileri kullanır.
Bu makale 6.790 defa görüntülenmiştir.
Siyah küf, yani Stachybotrys Chartarum kötü görünebilir ve evinde sağlık tehlikesi oluşturabilir. Geniş çaplı küf problemleri, evindeki küfü gidermek için gerekli temizleyiciler kullanılarak profesyonel bir şekilde halledilmelidir. Daha küçük çaplı küf giderme projelerini organik yoldan, yani sadece damıtılmış beyaz sirke kullanarak halledebilirsin.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 2:Küfü Yok Etmek
-
1Küfü yok etmeye karar ver. Evinde oluşan küf ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Küfe hassasiyeti olan kişilerin boğazı, gözleri, ciltleri ve ciğerleri tahriş olabilir. Daha sağlıklı, temiz ve güvenli bir ev ortamı için küfü yok et.[1]
- Küf mevcut alerjileri şiddetlendirebilir.
- Küf solunum yolu enfeksiyonları ve akciğer hastalıklarıyla ilişkilendirilmektedir.
- Küf öksürüğe, hırıltıya ve astımın etkilerinin artmasına neden olabilir.
-
2Sirkeyle temizlik yaparken gözeneksiz eldivenler tak. Sirke, doğal ve organik bir maddedir ama uzun süre maruz kalınınca cildi tahriş edebilir. Cildini korumak için sirkeyle temizlik yaparken eldiven tak.
-
3Bir sprey şişesini beyaz sirkeyle doldur. Sirkeyi suyla seyreltme. Temizlemek istediğin yüzeye yetecek kadar sirken olduğundan emin ol.
-
4Sirkeyi problemli bölgeye sık. Burayı sirkeyle tamamen kapla. Küfü parçalayacak kadar sirke olmasını sağlamak için bol miktarda kullan.
- Sprey şişesi yoksa kullandıktan sonra atabileceğin bir bez de kullanabilirsin. Bezi sirkeyle iyice ıslat ve küflü yeri silip sirkeyle kapla.
"Sirkeyi banyodaki küfü gidermek için kullanıyorsan duşa ya da üstü sırlı olmayan taştan yapılmış parkelere sakın sıkma zira sirke bunların aşınmasına yol açabilir."
Marcus Shields
Temizlik Gurusu ve Maideasy'nin SahibiMarcus Shields
Temizlik Gurusu ve Maideasy'nin Sahibi -
5Sirkeyi bir saat beklet. Sirkenin küfün içine işleyip parçalaması biraz zaman alır. Küfü ovmadan önce sirkeyi en az bir saat beklet.
-
6Küfü ılık su ve bir ovma fırçasıyla ov. Bir fırça kullanarak sirkede bekleyen küflü yeri ov. Küflü yeri ovarken fırçanı ılık suyla temizlemeye devam et.[2]
- Bir ovma fırçası kullanmak hem küfü parçalamayı kolaylaştırır hem de temizlik yaparken teninin sirkeyle temasını engeller.
- Temizlediğin yerin büyüklüğüne uygun bir fırça bul. Daha fazla yüzeyi ovmak için daha büyük bir fırça, çatlaklara ve köşelere ulaşmak için daha küçük bir fırça iyi olabilir.
-
7Yüzeyi silip temizle. Küfü yüzeyden söküp çıkarınca ılık suyla sil ve bu bölgenin kurumasını bekle. Küf çıkmazsa tamamı çıkana kadar bütün işlemi tekrarla.
- Sirke muhtemelen bir koku bırakacaktır ama bu koku birkaç saat içinde geçecektir.
-
8Sirkenin öldürücü gücünü arttırmak için sirkeyle başka ürünleri karıştır. Sirkenin küf türlerinin %82’sini öldürdüğü düşünülür. Bu doğruysa geriye %18 inatçı tür olma ihtimali kalıyor. Sirke küf sorununu çözmüyor gibiyse boraksla, hidrojen peroksitle, karbonatla ya da tuzla karıştırmayı dene.[3]
- Sirkeyi bir defada bu ürünlerden sadece biriyle karıştır. Yine işe yaramazsa başka bir tanesiyle karıştırmayı dene.
- Sirkeyi asla çamaşır suyuyla karıştırma. Ortaya tehlikeli ve toksik dumanlar çıkar.
- Bu karışımlar işe yaramazsa ya da daha geniş çaplı bir küf sorunun varsa evindeki küfü yok etmesi için bir profesyonelden yardım alman gerekebilir.
"Mineralleri ve küfü bir duş kabininin kapısından temizlemek için bir karbonat ve sirke karışımı sür. 10-15 dakika beklet, sonra da sil."
Marcus Shields
Temizlik Gurusu ve Maideasy'nin SahibiMarcus Shields
Temizlik Gurusu ve Maideasy'nin Sahibi -
9Çok miktarda küfle uğraşıyorsan bir N95 maske tak. N95 maskeyi yaşadığın yerdeki hırdavat dükkânından bulabilirsin. Büyük bir küf istilasını temizliyorsan maskeyi yüzüne sıkı bir şekilde oturtmak için ambalajdaki talimatlara uy.[4]
- Bu maske küçük küf sorunları ve günlük temizlikler için gerekli değildir.
Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 2:Küfün Tekrar Oluşmasını Engellemek
-
1Gelecekteki küf oluşumunu engellemek için sirke sıkıp bırak. Sirkeyi yıkayıp çıkarman gerekmiyor. Yüzeyi temizleyince sirke sık ve küfün tekrar oluşmasını önlemek için orada bırak.[5]
- Duşunda sirke dolu bir sprey şişesi bulundur ve birkaç günde bir yüzeylere sık.
- Nemli yerlerde küf oluşmasını engellemek için yerleri sirkeyle sil.
-
2Evindeki sızıntıları gider. Sızıntılar çatında ya da tesisatında olabilir veya pencerelerinden içeriye sızabilir. Evinin kuru ve küfsüz kalmasını sağlamak için her türlü su birikintisine anında müdahale et ve tamiratları yaptır.[6]
- Çatını sızıntı var mı diye kontrol et ve çatıyı değiştir ya da evine nemli havanın girmesine izin verme ihtimali olan kısmını tamir et.
- Suyun damlamasını ve akmasını önlemek için tesisat sorunlarını meydana gelir gelmez gider.
- Pencerelerdeki yalıtımı kontrol et ve nemi içeriye alan kısımları değiştir.
-
3Küf oluşan yerdeki nem seviyesini kontrol altına al. Nemli bir yerde yaşıyorsan ya da evinde havalandırma olmayan, neme ve küfe meyilli bir yer varsa bir nem alma cihazı satın alman gerekebilir.[7]
-
4Nemlenebilecek yerleri havalandır. Küf nemli ve karanlık yerlerde oluşur. Küfü kontrol altına almak için nemli yerlere mümkün olduğunca hava ve güneş ışığı girmesini sağla. Yemek pişirirken, duş alırken ya da çamaşır yıkarken vantilatörleri aç.[8]
- Mutfak, banyo ve çamaşır odasında havalandırma sistemleri olmalıdır.
-
5Klimanı düzenli olarak temizle. Klimalarda fazla suyu toplayan toplama kabı vardır. Küfün oluşmasını ve evin içine üflenmesini engellemek için bu kabı düzenli olarak boşalt ve temizle.
- Toplama kabını temizlemeden önce klimayı prizden çek.
- En kolayı ıslak / kuru çalışan bir elektrikli süpürgeyle suyu almak ve dökülmesini önlemektir.
- Suyu giderdikten sonra toplama kabını geri takmadan önce oluşmuş olabilecek kirleri ve küfü sil.
Reklam
İpuçları
- İleride temizlik yaptığında sprey şişesinin amacını hatırlamak için üstüne etiket yapıştır. Kısa bir süre sonra tekrar kullanmayı planlamıyorsan sirkeyi boşaltıp her defasında tazesini koymak en iyisidir.
- Geniş çaplı bir küf sorunun varsa küfü yok etmek için 1 su bardağı çamaşır suyunu 4 litre suyla seyreltip kullanman gerekebilir.[9]
İhtiyacın Olan Şeyler
- Lastik eldivenler
- Doğal olarak damıtılmış sirke (yapay sirke kullanma)
- Sprey şişesi (%80 sirke ve %20 su karışımı)
- Su
- Fırçanı yıkamak için temiz suyla dolu bir kova.
- Mikrofiber bez ve/veya sert bir fırça
- Küfün seni etkilediğini düşünüyorsan koruyucu gözlük ve toz maskesi kullanmalısın. Fırça, sporları taşıyan tozu havaya kaldırabilir ya da küflü materyalin yüzüne gelmesine yol açabilir.
Referanslar
- ↑ http://www.cdc.gov/mold/dampness_facts.htm
- ↑ http://emergency.cdc.gov/disasters/mold/index.asp
- ↑ http://www.care2.com/greenliving/vinegar-kills-bacteria-mold-germs.html
- ↑ http://emergency.cdc.gov/disasters/mold/index.asp
- ↑ http://www.care2.com/greenliving/vinegar-kills-bacteria-mold-germs.html
- ↑ http://www.cdc.gov/mold/dampness_facts.htm
- ↑ http://www.cdc.gov/mold/dampness_facts.htm
- ↑ http://www.cdc.gov/mold/dampness_facts.htm
- ↑ http://emergency.cdc.gov/disasters/mold/index.asp