Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makalede atıfta bulunulan 11 referans vardır ve bu referanslara sayfanın sonunda ulaşılabilir.
Bu makale 2.777 defa görüntülenmiştir.
Amacın ister bir sanat projesini renklendirmek olsun ister bir şiiri yazıcı kâğıdından daha iyi bir şeye basmak, bir kâğıdı eskitmen gerekebilir. İnternet’te deneyebileceğin birçok eskitme yöntemi bulabilirsin ama yapılacak en iyi şey buruşturmak ve spreylemek olacaktır. Eğer istediğin eskitilmiş görünümü bununla eIde edemezsen kâğıda eski ve yıpranmış bir görünüm kazandırmak için lekele ve pişir yöntemini, ateş ve ısı yöntemini ya da kâğıdı gömmeyi deneyebilirsin.
Adımlar
Yöntem 1 / 4:
Buruşturmak ve Spreylemek
-
1
-
2Kâğıdı aç ve üstüne spreyle su, kahve ya da çay püskürt. Kâğıdı açtıktan sonra bir sprey şişesine seçtiğin sıvıyı doldur. Sonra bununla kâğıdı istediğin şekil ve renge gelene kadar ıslat.
- Unutma ki kullandığın sıvı, kâğıda farklı bir görünüm kazandıracak. Su, kâğıdın rengini değiştirmez ama başka değişiklikler yapmana izin verir. Çay hafif bir kahverengi ton kazandırırken kahve, kâğıdı koyu renkte boyayacaktır.
-
3Kâğıdı farklı türlerde yıprat. Kâğıdı ıslakken şekillendirmek daha kolaydır. Kenarlarını yırt, tırnağınla küçük delikler aç ya da minik kırışıklıklar yarat.[3] Bu hasar zamanın geçtiği izlenimi vermek içindir. Kâğıdın ne kadar eski görünmesini istiyorsan o kadar çok yıpratman gerekir.
- Daha koyu ve derin kırışıklıklar istiyorsan ıslak kâğıdı tekrar buruştur. Ortadan ikiye yırtmamaya dikkat et.
-
4Kâğıdı kuruması için bırak. Kâğıdı düz bir yüzeye, örneğin bir masanın ya da tezgâhın üzerine ser. Kâğıt birkaç saat içinde tümüyle kuruyacaktır.
- Bu işlemi hızlandırmak için saç kurutucu da kullanabilirsin.
Reklam
Yöntem 2 / 4:
Lekeleme ve Pişirme
-
1İstediğin çözücüyü seç ve demle. Kâğıdı eskitirken koyu renk için kahve, daha açık bir renk için çay kullanabilirsin.[4] Demleme işlemi sırasında da kâğıdın rengini etkileyebilirsin.[5]
- Kahve kullanıyorsan öğütülmüş kahve miktarını artırarak ya da azaltarak rengi koyulaştırabilir ya da açabilirsin.
- Çay kullanıyorsan kâğıdın rengini, çayı suda ne kadar uzun süre bıraktığın belirleyecektir. Daha uzun süre bırakırsan renk koyulaşır, daha kısa bırakırsan daha açık olur.
- Bir sonraki aşamaya geçmeden önce sıvının soğumasını sağla.
-
2Kâğıdı bir fırın tepsisinin üstüne ser. Kâğıt, tepsiye rahatça sığacak, kenarlardan taşmayacak büyüklükte olmalı.
-
3Fırını önceden 90ºC’ye ısıt. Böylece kâğıdın pişirme zamanı geldiğinde fırın arzu edilen sıcaklığa gelmiş olacaktır.
-
4Çözücü sıvıyı fırın tepsisine boşalt. Doğrudan kâğıdın üstüne değil de tepsinin bir köşesinden dökmeye başla. Sadece kâğıdın üstünü ince bir tabaka hâlinde örtecek kadar sıvı dök. Çözücünün kâğıdın altına girmesi önemli değil; kâğıt, altındaki sıvıyı da emecektir.
-
5Bir sünger fırça yardımıyla kahveyi ya da çayı iyice yay. Burada yaratıcılığını kullanarak çeşitli desenler oluşturabilirsin. Daha homojen bir görünüm için çözücüyü tepsiye eşit olarak dağıtabilirsin. İstersen dengesiz biçimde dağıtarak daha çarpıcı ve cesur desenler yapabilirsin.[6]
- Eğer daha canlı ve lekeli bir görünüm oluşturmak istersen kahve taneciklerini kâğıdın üstüne serpip birkaç dakika öylece bırakabilirsin.
-
6Sıvının fazlasını bir ıslak havluyla al. Tepside ya da kâğıtta sıvı birikintisi kalmamalı. Kâğıdı tümüyle kurutmaya değil, üzerinde emilmemiş sıvı kalmamasına çalışmalısın.
-
7Kâğıdı modifiye et. Tepsiyi ve kâğıdı fırına koymadan önce kâğıt hâlâ nemli ve biçimlendirmesi kolay durumdayken birkaç küçük dokunuşla daha bile eski görünmesini sağlayabilirsin. Kâğıdın kenarından kenarları çentikli, ince bir şerit kopar. Tırnağınla kâğıda küçük delikler aç. Ya da buruşturduğun küçük kâğıt parçalarını kâğıdın farklı yerlerine koyarak eğri büğrü, parşömen benzeri bir görünüm elde et. Ek olarak, çatal gibi bir şeyle bastırarak kâğıda izler çıkmasını sağlayabilirsin.
-
8Tepsiyi fırında dört ila yedi dakika bırak. Tepsinin fırının orta rafında olması en iyisi. Pişerken kağıdı sık sıkı kontrol et. Kâğıdın kenarları kıvrılmaya başladığında işlemin tamamlandığını anlayabilirsin. Bunun için gereken süre fırınına göre değişecektir.
-
9Kâğıdı al ve soğumaya bırak. Fırın eldiveni kullanarak tepsiyi fırından al. Kâğıdı, üstüne yazı yazmadan önce 10 ila 15 dakika soğumaya bırak.Reklam
Yöntem 3 / 4:
Ateş ve Isı Kullanmak
-
1Bir yaprak kâğıdı lavaboya götür. Bu çok önemli çünkü kâğıdı kazara tutuşturursan evyeye atıp üstüne su dökebilirsin. Bu yöntemde kâğıda, eskitme işleminden sonra yazı yazmalısın yoksa fazlaca yakıp yazdıklarının bir kısmını kaybedebilirsin.[7]
-
2Bir mum ya da çakmak bul. Bu iki ateş kaynağı aynı derecede etkili. Hangisi elinin altındaysa onu kullan. Ateşi bu iş için aşırı yoğun geleceğinden bütan çakmağı kullanma.
-
3Ateşi kâğıdın kenarlarında gezdir.[8] Kâğıdın kenarını ateşten 1 ila 2,5 cm yüksekte tut. Ateşi kâğıdın çevresi boyunca ileri geri, kâğıdın kenarlarında dolaştır. Bu, çok eski ve hem zaman hem de şartlar yüzünden yıpranmış bir kâğıdın kararmış görünümünü oluşturacaktır.[9]
- Ateşin bir noktada fazlaca kalmasına izin verme. Bu, tüm kâğıdın tutuşmasına yol açabilir.[10]
- Ateşi kâğıdın kenarlarında gezdirirken eline çok yaklaştırma ki elin yanmasın.
-
4Kâğıdı yakarak küçük delikler aç. Kâğıda daha fazla zarar vermek istiyorsan yakarak küçük delikler açabilirsin. Kâğıdı yine ateşin 2,5 cm kadar üstünde tut ama bu defa orada beklet. Bu noktanın önce kahverengiye sonra siyaha dönüştüğünü göreceksin. İstediğin rengi alınca kâğıdı ateşten uzaklaştır.
- Kâğıda delikler açmak istiyorsan onu ateşin üstünde daha uzun beklet. Isı nihayet kâğıdı delip geçecek ve tutuşmasına yol açacaktır. Hemen üfleyerek söndür.
- Kâğıt üfleyerek söndüremeyeceğin kadar çabuk tutuşursa hemen evyeye atıp üstüne su dök.
Reklam
Yöntem 4 / 4:
Kâğıdı Bahçeye Gömmek
-
1Bahçeye bir çukur kaz. Bu çukur, bir tenis topunun sığacağı derinlikte olmalı. Bahçene boş yere zarar verme.[11]
-
2Kâğıdı buruşturup top hâline getir ve deliğe koy. Üstüne çeyrek su bardağını geçmeyecek biçimde su serpiştir. Bunu yapmadan önce kâğıda biraz toprak da sürebilirsin. Çamur, kâğıdı kirletecek ve lekeleyecektir.
-
3Deliği toprakla doldur. Kâğıdın tamamen örtüldüğünden emin ol. Toprak zaman içinde kâğıda zarar verip onu yıpratacaktır, o yüzden toprağı iyice sıkıştır.
-
4Üç ila on dört gün sonra kâğıdı al. Bekleme süresi kâğıdı ne kadar eskitmek istediğine göre değişir.Reklam
İpuçları
- Ekstra bir koruma için tamamen kuruduktan sonra kâğıda şeffaf vernik püskürt.
- Asıl kâğıdı kullanmadan önce alev yöntemini farklı bir kâğıtta dene.
- Kâğıdı renklendirme sonrası hâlâ ıslakken yakarsan kâğıt daha eski ve hoş görünecektir.
- Soya sosu da işe yarar ama gereğinden fazla koyu biir renk verebilir. O yüzden soya sosunu suyla seyreltebilirsin. En iyisi, soya sosunu pişirme yöntemiyle kullanmak.
- Fazla sıvı kullanma yoksa kâğıt yırtılabilir.
- Açık renklerde bir kalem ya da kurşun kalem kullanma çünkü görünmez. Bulaşmaması için siyah ya da mavi tükenmez kalem kullanman daha iyi olur.
- Kâğıdın kat yerlerinin koyu renkli olmasını istiyorsan sıvıya batırmadan ya da spreylemeden önce kâğıdı katla.
- Yukarıdaki yöntemleri istediğin gibi karıştırabilirsin. Örneğin bir kâğıdı önce renklendirebilir, sonra pişirebilir ve birkaç gün için gömebilirsin.
- Eğer kâğıdı eskitmek için kahve kullanıyorsan kahveye birkaç kadeh kırmızı şarap ekleyebilirsin. Farklı bir madde olduğu için, kahve geniş alanları, şarap ise "küçük kırışıklıkları" boyayacaktır. Bu da kâğıdın çok eski görünmesine yol açar.
Uyarılar
- Islatma Yöntemi’ni kullanıyorsan birden çok kâğıdı bir defada ıslatmaya kalkışma. Kâğıtlar birbirine yapışır. Onun yerine, aynı çayı kullanarak kâğıtları teker teker ıslat.
- Kâğıt uzun süre suda kalmasın yoksa dağılmaya başlar.
- Pişirirken fırın teli ya da altı düz olmayan, delikli bir şey kullanma yoksa kâğıda bunların izi çıkar.
- Kâğıtta mürekkeple yazılmış yazı varsa suya daldırma çünkü mürekkep yayılır ve yazı okunmaz hâle gelir. Tükenmez kalem ya da kurşun kalem kullan.
- Kâğıdı ateşe çok yaklaştırma yoksa tutuşur.
- 18 yaşın altındaysan ateşi bir yetişkinin gözetiminde kullan.
İhtiyacın Olan Şeyler
- Kâğıt
- Poşet çay ya kahve
- Sprey şişesi
- Sünger fırça
- Fırın tepsisi
- Kâğıt havlu
- Fırın
- Mum ya da çakmak
- Saç kurutucu
Referanslar
- ↑ Nicole Bolin. Uzmanla Görüşme. 9 September 2020.
- ↑ https://craftcue.com/how-to-make-paper-look-old
- ↑ http://gomakesomething.com/ht/age/aging-paper/
- ↑ Nicole Bolin. Uzmanla Görüşme. 9 September 2020.
- ↑ http://www.altered-book.com/make-paper-look-old.html
- ↑ http://www.curbly.com/863-how-to-antique-paper
- ↑ https://www.enkivillage.org/how-to-make-paper-look-old.html
- ↑ Nicole Bolin. Uzmanla Görüşme. 9 September 2020.
- ↑ https://offbeatbride.com/how-to-make-antiqued-paper/