Bu makaledeki ortak yazarlar Nicole Levine, MFA. Nicole Levine, wikiHow’da Teknoloji Yazarı ve Editör’dür. Teknik dokümantasyon oluşturma ve önde gelen internet sitesi barındırma ve yazılım şirketlerindeki destek ekiplerini yönetme alanlarında 20 yıldan fazla deneyime sahiptir. Nicole ayrıca Portland Eyalet Üniversitesi’nden Yaratıcı Yazarlık alanında Güzel Sanatlar Yüksek Lisans derecesine sahiptir ve farklı kurumlarda kompozisyon, bilim kurgu yazarlığı ve ev yapımı dergi (zin) hazırlama dersleri vermektedir.
Bu makale 6.066 defa görüntülenmiştir.
Vektör grafikler, net çizgiler ve konturlara sahip olduğu için logolarda, görüntülerde veya basit çizimlerde kullanım için ideal formattır. Piksel yerine denklemler kullanılarak oluşturduğu için vektör grafikler için netliğini kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilir. Vektör görsellerin çoğu sıfırdan oluşturulurken JPG görselleri "izlemek" ve bunları vektörlere dönüştürmek için görüntü düzenleme programları kullanabilirsin. Bu wikiHow makalesi bir JPG görseli Adobe Illustator'da (ücretli) ya da GIMP ve Inkscape (ücretsiz) ikili kombinasyonu ile nasıl bir vektör görsele dönüştüreceğini öğretir.
Adımlar
Yöntem 1 / 2:
Adobe Illustrator’ı Kullanma
-
1Adobe Illustrator programını aç. Bir JPG görseli vektör görsele dönüştürmenin en kolay yolu Adobe Illustrator kullanmaktır. Illustrator ücretsiz değildir ama https://www.adobe.com adresinden bir deneme sürümü kurabilirsin. Eğer sende bu uygulama varsa Windows Başlangıç menüsü ya da Mac'in Uygulamalar klasöründe uygulamayı bulabilirsin.
-
2Dönüştürmek istediğin JPG görseli çalışma alanına ekle. Bunu Dosya (File) > Open (Aç) menüsüne giderek ve dosyayı çalışma alanına sürükleyerek yapabilirsin.
-
3"İzleme" çalışma alanına geç. Bunu sağ üst köşedeki menüyü tıklayarak ve "İzleme" seçeneğini seçerek yapabilirsin. "Görüntü İzleme" panelinin belirdiğini göreceksin.
- Bu çalışma alanını Pencere (Window) menüsüne tıklayıp Çalışma Alanı'nı (Workspace) seçerek ve sonra da İzleme'yi (Tracing) seçerek de açabilirsin.
-
4Seçmek için JPG görsele tıkla. Bunu yaptığında Görsel İzleme panelindeki izleme seçenekleri etkin hâle gelecektir.
-
5Görüntü İzleme panelinde "Önizleme" (Preview) kutusunu işaretle. Bu, farklı ayarların uygulanmadan önce görüntüde nasıl değişiklik yapacağını görmeni sağlayacak ancak değişiklikleri yapma arasındaki süreyi artıracaktır.
- Önizleme seçeneğini herhangi bir noktada değiştirebilirsin. Önizleme etkinse yaptığın her değişiklikten sonra görsel otomatik olarak izlenecektir. Etkin değilse değişikliklerini görmek için İzleme (Trace) butonuna tıklaman gerecektir.
-
6Görüntü İzleme panelindeki ön ayarlardan birini dene. Panelin üst kısmında beş ön ayar butonu ve açılır menüde daha fazla ön ayar vardır. Üst satırdaki butonlarda aşağıdaki ön ayarlar bulunur:
- Otomatik Renk - Orijinal renklere göre biçimlendirilmiş bir renk kümesi oluşturur.
- Yüksek Renk - Tüm orijinal renkleri yeniden oluşturmaya çalışır.
- Düşük Renk - Orijinal renklerin basitleştirilmiş bir sürümünü oluşturur.
- Gri Tonlama - Renkleri gri tonlarıyla değiştirir.
- Siyah-Beyaz - Renkleri siyah-beyaz yapar.
-
7Renk karmaşıklığını ayarlamak için renk kaydırıcısını kullan. Genellikle, vektörlere dönüştürülen görseller tüm doğal renkleriyle iyi görünmez. Bu nedenle kullanılan renk sayısını azaltarak daha iyi bir sonuç elde edersin. Bu, görselde "daha düz" bir görünüme yol açacaktır.
-
8Görüntü İzleme panelinin "Gelişmiş" bölümünü genişlet. Bunu "Gelişmiş" seçeneğinin yanındaki küçük üçgene tıklayarak yapabilirsin. Bunu yaptığında izleme için daha ayrıntılı denetimler ortaya çıkar.
-
9Yolun pikselleri ne kadar yakından izleyeceğini ayarlamak için "Yollar" (Path) kaydırıcısını kullan. Kaydırıcıyı sola kaydırmak yolları gevşetir, sağa kaydırmak ise yolları daha sıkı yapar. Daha gevşek bir yol daha yumuşak kenarlara neden olur.
-
10Köşelerin ne kadar yuvarlak olacağını ayarlamak için "Köşeler" (Corners) kaydırıcısını kullan. Kaydırıcıyı sola kaydırdığında köşeler daha yuvarlak olur ve bu da daha yumuşak bir görüntü sağlar.
-
11Kenar taşmalarını azaltmak için "Pürüz" (Noise) kaydırıcısını kullan. Pürüz kaydırıcısı, hangi piksel gruplarının "pürüz" olarak değerlendirildiğini ve izlemeye dâhil edilmediğini belirler. Bu, çizgilerin düzeltilmesine ve pürüzlü noktaların yumuşatılmasına yardımcı olabilir.
-
12Değişikliklerini görüntülemek için İzleme seçeneğine tıkla. Bu seçenek Görsel İzleme panelinin sağ alt köşesindedir. Eğer daha önceden Önizleme seçeneğini etkinleştirdiysen izleme zaten otomatik olarak gerçekleştiği için buton gri görünecektir.
-
13Genişlet butonuna tıkla. Bu buton Illustrator'ün en üstü boyunca uzanan araç çubuğunda yer alır. Bu, izleme nesnesini gerçek vektör yollarına dönüştürür ve JPG görselini vektörle değiştirir.
-
14Görüntüyü bir vektör dosyası olarak dışa aktar. İzlemeyi tamamladığında bitmiş görseli bir vektör dosyası olarak dışa aktarabilirsin.
- File (Dosya) veya Illustrator menüsüne tıkla ve "Save As" (Farklı Kaydet) seçeneğini seç.
- Bir kopyayı .ai dosyası olarak kaydet. Adobe Illustrator (*.AI) seçeneğini seç, dosya için yeni bir ad yaz ve Kaydet'e (Save) tıkla. Bu, dosyayı Illustrator'da kolayca yeniden açmana ve daha fazla düzenleme yapmana olanak sağlar.
- File (Dosya) > Save As'e (Farklı Kaydet) dön ve "Save As Type" (Farklı Kaydetme Türü) menüsünden bir vektör formatı seç. Bu formatlar arasında SVG (İnternet için) ve PDF (yazdırma için) vardır.
- Dosyayı PNG veya JPG olarak kaydetme. Çünkü bunlar vektör formatları değildir.
- Dosyanı kaydetmek için Kaydet'e (Save) tıkla.
Reklam
Yöntem 2 / 2:
GIMP ve Inkscape'i Kullanma
-
1GIMP ve Inkscape'i indir ve kur. Bunlar JPG dosyalarından vektör görseller oluşturmak için kullanabileceğin ücretsiz, açık kaynaklı programlardır. GIMP, Photoshop'a benzer bir görsel düzenleyicidir ve Inkscape, Illustrator gibi bir vektör grafik düzenleyicidir. Her ikisi de tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir.
- GIMP’yi gimp.org adresinden indirebilirsin. İşletim sistemin için yükleyiciyi çalıştır ve ayarları varsayılan ayarlarında bırak.
- Inkscape'i inkscape.org adresinden indirebilirsin. İşletim sistemin için yükleyiciyi çalıştır ve ayarları varsayılan ayarlarında bırak.
- Bu yöntem yalnızca logolar ve amblemler gibi temel renkleri olan basit görseller için uygundur. Yüksek detaylı görselleri dönüştürmek, pürüzlü kenarları yumuşatmak ve güzel renkler elde etmek için çok fazla çaba gerektirecektir.
-
2JPEG dosyanı GIMP içinde aç. Bunu görsele sağ tıklayarak, Open With (Birlikte Aç) ve sonra da GIMP'i seçerek yapabilirsin. Buna alternatif olarak önce GIMP'i aç ve dosyayı eklemek için File (Dosya) > Open'a (Aç) tıkla.
-
3GIMP'yi aç ve görselin vektöre dönüştürmek istediğin bölümünü seçmek için Dikdörtgen Seçme (Rectangle Select) aracını kullan. Bu, GIMP'nin sol kenarındaki araç çubuğunda yer alan noktalı dikdörtgen simgedir. Görselin için kabataslak bir kenarlık oluşturur ve bu da yeniden renklendirmeyi kolaylaştırır.
-
4Görüntü (Image) menüsüne tıkla ve Seçime Göre Kırp (Crop to Selection) seçeneğini seç. Bu, seçtiğin alan dışında her şeyi siler.
-
5Görüntü (Image) menüsüne tekrar tıkla ve "Otomatik Kırpma" (Autocrop) seçeneğini seç. Bu, seçimini sıkıştıracak.
-
6Dosyayı dışa aktar. Dosyayı kırpmayı bitirdikten sonra onu dışarı aktarabilirsin. "Dosya" menüsüne tıkla ve "Dışarı Aktar" (Export As) seçeneğini seç. Ayarları varsayılan değerlerinde bırak ve dosyanın kırpılmış sürüm olduğunu bilmek için dosyaya bir ad ver.
-
7Dosyayı Inkscape'de aç. Bunu Inkscape'i başlatıp sonra da dosyayı seçmek için "Dosya" (File) > "Aç"'a (Open) giderek yapabilirsin.
-
8Seçmek için görsele tıkla. Görüntüyü Inkscape'de izleyebilmek için önce onu seçmen gerekir.
-
9Yol (Path) seçeneğini tıkla ve Bitmapi İzle (Bitmap'i İzle) seçeneğini seç. Bunu yaptığında Bitmap'i İzle penceresi açılır.
-
10Farklı yöntemleri seç ve Güncelle (Update) butonuna tıkla. Tıkladığında, vektör görselin bu vektörleştirme yöntemiyle nasıl görüneceğinin bir ön izlemesi gösterilecek. Beğendiğini buluncaya kadar denemeye devam et.
- "Renkler" (Colors) seçeneği orijinal görüntüye en yakın gösterimi verecek.
- Ön ayarlardan çoğu için bazı ayarları değiştirebilirsin. Her ayar değişiminden sonra sonuçları görmek için "Güncelle"'ye (Update) tıklaman yeterli.
-
11Sonuçlardan memnun olduğunda Tamam (OK) butonuna tıkla. Bunu yaptığında orijinal görsel izlenir ve vektör görsel ile değiştirilir.
-
12İnce ayar yapmak için "Yolları düğümlere göre düzenle" (Edit paths by nodes) aracını kullan. Bu, araç çubuğunun sol üst köşesinin yakınında bir yay üzerinde üç noktadan oluşan bir simgeye sahiptir. Bu araç, vektör görselin alanlarını seçmene ve ardından boyutunu ve gölgesini ayarlamak için düğümleri sürüklemene izin verir. Görselin bir kısmına tıkladığında, bir sürü küçük kutunun belirdiğini göreceksin. Seçimindeki şekilleri değiştirmek için bu kutuları sürükle.
-
13Bağlanmaması gereken düğümleri ayırmak için "Yolu Ayır" (Break Path) aracını kullan. Bu araç çalışma alanının sol üst köşesinde, soldan üçüncü butondur. İzleme sırasında görselin bazı kısımları, bağlanmaması gerektiği hâlde bağlanmış olabilir. Yolları Ayırma aracı, bağlantı düğümlerini kaldırarak bu kısımları ayırmana olanak sağlar.
-
14İşin bittiğinde görselini vektör dosyası olarak kaydet. Vektör görselinden memnun kaldığında onu bir vektör formatında kaydedebilirsin.
- "Dosya" (File) menüsünü tıkla ve "Farklı Kaydet" (Save As) seçeneğini seç.
- "Farklı kaydetme türü" (Save as type) menüsünden bir vektör formatı seç. Yaygın formatlar arasında "SVG" (İnternet siteleri için) ve "PDF" (yazdırma için) vardır.
- Geri dönüp kolayca düzenlemeler yapabilmek için bir kopyasını Inkscape SVG olarak kaydet.
Reklam