Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 4.615 defa görüntülenmiştir.
Bu wikiHow makalesi ile bilgisayarının veya hesabının hack'lendiğine dair işaretleri nasıl anlayacağının yanı sıra ileride hack'lenmeyi önlemek için nasıl proaktif adımlar atacağını öğreneceksin. Yeni "hack'leme" işlemleri arasında, bilgisayar veya hesap bilgilerinin çalınması veya bilgisayarına kötü amaçlı yazılım yüklenmesi olduğunu unutma.
Adımlar
Yöntem 1 / 5:
Bilgisayarda veya Akıllı Telefonda
-
1Olağan dışı bilgisayar etkinliği olup olmadığına bak. Bilgisayarın sorunlarının nedeni sıcaklıktan bozuk bir sabit diske kadar değişebiliyor olsa da aşağıdakiler bilgisayarının hack'lendiğini gösteriyor olabilir:[1]
- Bilgisayarının şifresi artık işe yaramıyor.
- Bilgisayarının ayarları, sen değiştirmeden büyük ölçüde değişti.
- Dosya içerikleri değiştirildi.
- Haricî cihazlarından bazıları (kameralar, mikrofonlar veya GPS cihazları gibi) kullanmasan bile açık görünüyor.
-
2Hacker'ların kullandığı diğer standart kötü amaçlı yazılımları ara. İşte hack'lendiğinde ortaya çıkabilecek diğer şeyler:
- Senin eklemediğin tarayıcı araç çubukları görünür.
- Bilgisayarında, tarayıcıyı kullanmasan bile rastgele ve sıkça açılan pencereler görünür.
- Sistem veya tarayıcı ayarları varsayılan ayarlarına sıfırlanır veya uygulamadığın ayarları kullanırlar.[2]
-
3Wi-Fi ağına izinsiz bağlananların olup olmadığını kontrol et. Hem Windows hem de Mac bilgisayarlarda, Wi-Fi ağına ekstra kişilerin bağlanıp bağlanmadığını belirlemek için dâhilî yöntemler vardır:
-
Windows
- Başlat'ı aç.
- ağ bilgisayarlarını ve aygıtları görüntüle yaz.
- Ağ bilgisayarlarını ve aygıtları görüntüle seçeneğine tıkla.[3]
- Olağan dışı ögeleri ara ("YÖNLENDİRİCİ" ögesi Wi-Fi yönlendiricindir).
-
Mac
- Finder'ı aç veya masaüstüne tıkla.
- Git seçeneğine tıkla.
- Ağ seçeneğine tıkla.
- Olağan dışı ögelere bak.
-
Windows
-
4Hack'lemeyi durdur. Bilgisayarının veya akıllı telefonunun hack'lendiğini tespit edersen hack'lemenin devam etmesini önlemek ve hack'leme sonucu oluşan zararları azaltmak için yapabileceğin birkaç şey vardır:
- Hemen İnternet bağlantısını kes.
- Yönlendiricinin ve/veya modemin fişini çekerek İnternet'i kes.
- Bilgisayarını Güvenli Mod'da yeniden başlat (bu adımı mobil cihazda atla):
- Windows
- Mac
- Son zamanlarda yüklediğin programları kaldır.
- Bilgisayarını yeniden başlat.
-
5İleride hack'lenmeyi önle. Aşağıdakileri yaparak bir hacker'ın ileride verilere erişmesini önleyebilirsin:
- Bir virüsten koruma kontrolü yap ve gerekirse işletim sistemini yeniden yükle.
- Tarayıcının önbelleğini ve çerezlerini temizle.
- Tüm hesap şifrelerini değiştir.
Reklam
Yöntem 2 / 5:
Bir İnternet Sitesinde
-
1Hesabına giriş yapmaya çalış. Hack'lendiğinden şüphelendiğin hesabın giriş sayfasına git ve e-posta adresin/kullanıcı adın/telefon numaran ve şifrenle giriş yapmaya çalış.
- Hesap şifren ile giriş yapamazsan ve şifreni değiştirmediysen hesabında bir şifre sıfırlama e-postası ara. Genellikle şifreni sıfırlayabilir ve hesabını böyle bir e-posta vasıtasıyla koruyabilirsin.
- Hesabına giriş yapamıyorsan ve e-posta adresine erişilemiyorsa yapabileceğin tek şey, hesabı hesabın ait olduğu şirket veya hizmete hesap hack'lendi olarak bildirmektir.
-
2Hesabında anormal aktiviteler olup olmadığına bak. Anormal aktivite, senin oluşturmadığın mesajlardan veya gönderilerden tut radikal biçimde farklı hesap ayarlarına kadar herhangi bir şey olabilir.
- Sosyal medyada, farklı hesapları takip ettiğini veya biyografinin değiştiğini de görebilirsin.
-
3Son mesajlara dikkat et. Facebook gibi platformlarda yaygın bir hack'leme yöntemi vardır. Bu, bir arkadaşının sana "link" göndermesidir. Linke tıklarsan Messenger'dan platformdaki diğer arkadaşlarına gönderilir.
-
4"Have I Been Pwned" İnternet sitesini kontrol et. Bu İnternet sitesi, bilgileri son yıllarda çalınan sitelerin listesini barındırmaktadır. https://haveibeenpwned.com/PwnedWebsites adresine git ve oradaki İnternet sitelerinin listesine göz at. Hesabın olan bir İnternet sitesi görürsen hack'in ayrıntılarına bak.
- Eğer hack, sen hesabını oluşturmadan önce meydana geldiyse muhtemelen sorun yoktur.
- Hack, hesabını oluşturduktan sonra herhangi bir zamanda gerçekleştiyse İnternet sitesi ve bağlı hizmetler (örneğin e-posta adresin) için şifreni hemen değiştir.
- Sony ve Comcast gibi çok sayıda yüksek profilli İnternet sitesi "Have I Been Pwned" listesindedir. En az bir tane potansiyel olarak gizliliği ihlal edilmiş hesabın olma ihtimali yüksektir.
-
5İleride oluşabilecek komplikasyonları önle. Hem ileride hack'lenmekten kaçınmak hem de hack'lenmen durumunda zararı en aza indirmek için aşağıdakileri yapmayı düşün:
- Mevcut herhangi bir platformda 2 faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştir (bu, telefonuna kısa mesaj gönderilerek hesabına giriş yaptığını doğrular).
- Aynı şifreyi asla iki kez kullanma (örneğin her bir hesap için farklı bir şifre kullan).[6]
- Hesabını, paylaşılan bir bilgisayarda, akıllı telefonda veya tablette yanlışlıkla açık bıraktıysan şifreni hemen değiştir.
Reklam
Yöntem 3 / 5:
Oturum Açılmış Apple Konumlarını Görüntüleme
-
1Apple Kimliğim İnternet sitesini aç. Bilgisayarının İnternet tarayıcısında https://appleid.apple.com/tr adresine git.
- Bu siteden Apple Kimliğinle oturum açtığın ögelerin bir listesini görebilirsin. Bilmediğin bir seçenek görürsen oturumdan çıkıp şifreni değiştirebilirsin.
-
2Apple Kimliği hesabına giriş yap. Apple Kimliği e-posta adresini ve şifreni sayfanın ortasındaki metin alanlarına gir, ardından ↵ Enter tuşuna bas.
-
3Giriş bilgilerini doğrula. Hesap ayarlarına bağlı olarak, bir güvenlik sorusunu cevaplaman veya 2 faktörlü bir doğrulama kodu almak için iPhone'unu kullanman gerekir.
-
4"Aygıtlar" bölümüne git. Bunu, sayfanın alt tarafının yakınında bulabilirsin.
-
5Oturum açma konumlarının listesini incele. "Aygıtlar" bölümünde, Apple Kimliğinle giriş yaptığın yerlerin (örneğin bilgisayarlar, akıllı telefonlar vb.) bir listesini göreceksin.
-
6Bir platformdan çıkış yap. Buradaki bir konumu bilmiyorsan konumun adına tıklayarak ve ardından açılan menüden Kaldır seçeneğine tıklayarak platformdaki Apple Kimliğinden çıkış yapabilirsin.
-
7Şifreni değiştir. Bilinmeyen bir platformdan çıkış yapman gerekiyorsa hemen Apple Kimliği şifreni değiştirmelisin. Bu, ileride hack'lenmeyi önleyecek.
- Apple Kimliğine özgü bir şifre kullandığından emin ol.
Reklam
Yöntem 4 / 5:
Oturum Açılmış Google Konumlarını Görüntüleme
-
1Google hesabının sayfasını aç. Bilgisayarının İnternet tarayıcısında https://myaccount.google.com/ adresine git.
- Bu yöntem, Google hesabına şu anda giriş yapılmış yerlerin bir listesini görmeni sağlar. Bilmediğin bir seçenek görürsen oturumdan çıkıp şifreni değiştirebilirsin.
-
2Cihaz etkinliği ve güvenlik etkinlikleri bağlantısına tıkla. Bu bağlantıyı sayfanın sol tarafındaki "Oturum açma ve güvenlik" başlığının altında bulabilirsin.
- Google hesabına giriş yapmadıysan devam edebilmen için önce oturum açman istenir.
-
3CİHAZLARI İNCELE butonuna tıkla. Bu, sayfanın sağ tarafında, "Son kullandığınız cihazlar" başlığının hemen altındadır.
-
4Oturum açma konumlarını incele. Bu sayfadaki her öge, Google hesabına giriş yaptığın bir konumdur.
-
5Bir platformdan çıkış yap. Bilmediğin bir platform görürsen (örneğin bir bilgisayar) platformun adına tıkla, kırmızı KALDIR butonuna tıkla ve istendiğinde KALDIR butonuna tıkla.
-
6Şifreni değiştir. Bilinmeyen bir platformdan çıkış yapman gerekiyorsa hemen Google hesabı şifreni değiştirmelisin. Bu, ileride hack'lenmeyi önleyecek.
- Google hesabına özgü bir şifre kullandığından emin ol.
Reklam
Yöntem 5 / 5:
Oturum Açılmış Facebook Konumlarını Görüntüleme
-
1Facebook'u aç. Bilgisayarının İnternet tarayıcısında https://www.facebook.com/ adresine git. Bu, oturum açtıysan Facebook Haber Kaynağını açar.
- Giriş yapmadıysan ilerlemeden önce Facebook e-posta adresini ve şifreni gir.
- Bu yöntem, Facebook hesabına şu anda giriş yapılmış yerlerin bir listesini görmeni sağlar. Bilmediğin bir seçenek görürsen oturumdan çıkıp şifreni değiştirebilirsin.
-
2
-
3Ayarlar butonuna tıkla. Bu, açılır menüdedir.
-
4Güvenlik ve Giriş sekmesine tıkla. Bu sekmeyi sayfanın sol üst tarafında bulacaksın.
-
5Daha Fazla seçeneğine tıkla. Bu, "Giriş Yaptığın Yerler" bölümünün alt tarafındadır. Tıkladığında, Facebook hesabına giriş yaptığın tüm konumların bir listesi açılır.
-
6Oturum açma konumlarını incele. Burada listelenen platformların ve konumların her biri belirli bir Facebook girişine aittir.
-
7Bir platformdan çıkış yap. Bilmediğin bir giriş konumu görürsen konumun sağ tarafındaki ⋮ butonuna tıkla ve Çıkış Yap seçeneğine tıkla.
- Sen Değil Misin? seçeneğine de tıklayabilirsin ve olayı Facebook'a bildirmek için ekrandaki talimatları izleyebilirsin.
-
8Şifreni değiştir. Bilinmeyen bir platformdan çıkış yapman gerekiyorsa hemen Facebook hesabı şifreni değiştirmelisin. Bu, ileride hack'lenmeyi önleyecek.
- Facebook hesabına özgü bir şifre kullandığından emin ol.
Reklam
Referanslar
- ↑ https://whatismyipaddress.com/hacking-signs
- ↑ https://www.komando.com/tips/480920/popups-blocking-videos-it-could-be-a-nasty-malware
- ↑ https://www.dummies.com/computers/operating-systems/windows-10/see-devices-connected-windows-10-computer/
- ↑ https://blog.avira.com/hacked-social-media-account/
- ↑ https://www.welivesecurity.com/2015/05/22/5-security-questions-ask-clicking-link/
- ↑ https://pixelprivacy.com/resources/reusing-passwords/