Bu makaledeki ortak yazarlar Jack Lloyd. Jack Lloyd wikiHow’da bir wikiHow’da Teknoloji Yazarı ve Editör’dür. Yazı yazma ve teknolojiyle ilgili makaleleri düzenleme konusunda iki yıldan fazla deneyime sahiptir. Jack bir teknoloji meraklısı ve İngilizce öğretmenidir.
Bu makale 8.831 defa görüntülenmiştir.
Bu wikiHow makalesi sana, masaüstü tarayıcında Flash Player’ı nasıl etkinleştireceğini öğretir. Flash Player, bir İnternet sitesini açtığında video ve grafik gibi Flash tabanlı içerikleri oynatmaktan sorumludur. Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer ve Safari’de Flash Player’ı Ayarlar menüsünden etkinleştirebilirsin ama Firefox’ta Flash içeriğini görmek istiyorsan Adobe Flash Player’ı indirmen gerekir.
Adobe Flash desteği 2020’nin Aralık ayında bitiyor. Bu tarihten sonra Flash kullanmak mümkün olmayacak.
Adımlar
Yöntem 1 / 5:
Google Chrome’da
-
1
-
2⋮ butonuna tıkla. Bu, pencerenin sağ üst köşesindedir. Bir açılır menü çıkar.
-
3Settings’e (Ayarlar) tıkla. Bu seçeneği açılır menüde bulursun. Settings sayfası yeni bir sekmede açılır.
-
4Aşağı kaydır ve Advanced ▼’e (Gelişmiş) tıkla. Bu seçenek, sayfanın en altındadır. Bu noktada ek seçenekler çıkar.
-
5Aşağı kaydır ve Content Settings …’e (İçerik Ayarları) tıkla. Bu, "Privacy and security" (Gizlilik ve güvenlik) seçenek listesinin en altına yakındır.
-
6Flash’e tıkla. Bu seçenek sayfanın ortasına yakındır.
-
7Gri renkli "Block sites from running Flash" (Sitelerin Flash çalıştırmasına izin verme) düğmesine tıkla. Bu düğme sayfanın sağ üst tarafındadır. Tıkladığında düğme maviye döner; bu da Flash içeriğinin artık önce sorulması prensibiyle kullanılabilir olduğunu gösterir.
- Düğme zaten mavi renkteyse Flash Player Chrome’da etkindir.
- Chrome’da Flash içeriğinin otomatik oynamasını sağlamanın bir yolu yoktur.
-
8Gerekirse belli bir sitenin engelini kaldır. Daha önce engellediğin bir site için Flash’ı etkinleştirmek istiyorsan aşağıdakileri yap:
- "Block" (Engellenenler) listesinde, Flash’ı kullanmak istediğin bir site bul
- ⋮ butonuna tıkla.
- Remove’a (Sil) tıkla.
-
9Chrome’da Flash içeriğini izle. Chrome Flash içeriğini otomatik olarak oynatmadığı için yine Flash içeriğinin penceresinde Click to enable Flash’a (Flash’ı etkinleştirmek için tıklayın) (veya benzeri bir bağlantıya) tıklayıp Flash içeriğini oynatmak için istendiği zaman Allow’a (İzin Ver) tıkla.
- Bir Adobe Flash Player bağlantısı görürsen buna tıklayınca Enable Flash (Flash'ı Etkinleştir) simgesine tıklayınca olan şey olur.
Reklam
Yöntem 2 / 5:
Firefox’ta
-
1Firefox’ı aç. Mavi bir küre üzerindeki turuncu bir tilkiye benzeyen Firefox uygulama simgesine bir veya iki kez tıkla.
-
2Adobe Flash Player’ın yükleme sitesini aç. Firefox adres çubuğunda https://get.adobe.com/flashplayer/ adresine git.
- Adobe Flash Player’ı başka bir İnternet tarayıcısında değil Firefox’ta indirmen önemlidir.
-
3"Optional offers" (İsteğe bağlı teklifler) sütunundaki tüm kutucukların işaretini kaldır. Bu, Adobe Flash Player’ın bilgisayarına istenmeyen programlar yüklemesini önler.
-
4Install now’a (Şimdi yükle) tıkla. Bu, sayfanın sağ alt tarafındaki sarı butondur.
-
5İstendiği zaman Save File’a (Dosyayı Kaydet) tıkla. Buna tıkladığında Adobe Flash Player’ın kurulum dosyasının bilgisayarına indirilmesi sağlanır.
- Firefox indirme ayarlarına bağlı olarak bu adımı atlayabilirsin.
-
6İndirme tamamlandıktan sonra Firefox’ı kapat. Bu çok önemlidir: Eğer Flash Player’ı Firefox açıkken yüklersen Flash Player eklentisi Firefox’a yüklenmez ve Flash Player yüklü olsa bile Flash içeriğini Firefox tarayıcında kullanamazsın.
-
7Adobe Flash Player’ı yükle. İndirilen kurulum dosyasına iki kez tıkla, ardından Flash Player’ı yüklemek için ekrandaki yönergeleri izle. Finish’e (Bitti) tıklaman istendiğinde Flash Player yüklenmiş demektir.
-
8Açılan tarayıcı penceresini kapat, ardından Firefox’ı tekrar aç. Bunu yalnızca Adobe Flash Player’ın yüklemesi tamamlandıktan sonra yaptığından emin ol.
-
9☰ butonuna tıkla. Bu, Firefox penceresinin sağ üst köşesindedir. Bir açılır menü çıkar.
-
10Add-ons’a (Eklentiler) tıkla. Bu seçenek açılır menüdedir. Tıklandığında, Firefox eklentilerinin bir listesi açılır.
-
11Plugins (Eklentiler) sekmesine tıkla. Bu, sayfanın sol tarafındadır.
-
12Flash Player için otomatik kullanımı etkinleştir. "Shockwave Flash" başlığının karşısındaki "Ask to Activate" (Etkinleştirmeden Önce Sor) açılır kutusuna tıkla, ardından çıkan açılır menüde Always Activate’e (Her Zaman Etkinleştir) tıkla.
- Firefox’ın Flash içeriğini oynatmadan önce izin istemesini istiyorsan bu adımı atla.
-
13Firefox’ta Flash içeriği izle. Flash Player için otomatik kullanımı etkinleştirdiysen Flash içeriği olan bir sayfa açınca içerik otomatik olarak oynar.
- Tarayıcının Flash Player’ını "Ask to Activate"e (Etkinleştirmeden Önce Sor) ayarladıysan Flash içeriğine tıklaman ve Firefox tarafından istendiği zaman Allow’a (İzin Ver) tıklaman gerekir.
Reklam
Yöntem 3 / 5:
Microsoft Edge’de
-
1Microsoft Edge’i aç. Mavi bir arka plan üzerindeki beyaz "e"ye veya koyu mavi "e"ye benzeyen Microsoft Edge uygulama simgesine bir veya iki kez tıkla.
-
2⋯ butonuna tıkla. Bu, Edge penceresinin sağ üst köşesindedir. Bir açılır menü çıkar.
-
3Settings’e (Ayarlar) tıkla. Bunu açılır menüde bulursun.
-
4Aşağı kaydır ve View advanced settings (Gelişmiş ayarları görüntüle) tıkla. Bu seçenek Settings menüsünün en altındadır.
-
5Beyaz renkli "Use Adobe Flash Player" (Adobe Flash Player’ı Kullan) düğmesine tıkla. Bunu Advanced (Gelişmiş) menüsünün en üstüne yakın bir yerde bulursun. Düğme maviye döner . Bu, Flash Player’ın artık Microsoft Edge’de aktif olduğunu gösterir.
- Bu düğme zaten mavi renkteyse Adobe Flash Player etkindir.
- Microsoft Edge Flash içeriklerini otomatik olarak yükleyip oynatır; yani oynamadan önce içeriğe izin vermene gerek olmaz.
Reklam
Yöntem 4 / 5:
Internet Explorer’da
-
1Internet Explorer’ı Aç. Etrafında sarı bir bant sarılı olan mavi "e"ye benzeyen Internet Explorer uygulama simgesine bir veya iki kez tıkla.
-
2
-
3Manage add-ons’a (Eklentileri yönet) tıkla. Bu, açılır menünün en üstüne yakındır. Buna tıkladığında yeni bir pencere açılır.
-
4Toolbars and Extensions (Araç Çubukları ve Eklentiler) sekmesine tıkla. Bu, pencerenin sol üst tarafındadır.
-
5"Show" (Göster) açılır kutusuna tıkla. Bu seçenek, pencerenin sol alt tarafındadır. Bir açılır menü çıkar.
-
6All add-ons’a (Tüm eklentiler) tıkla. Bu, açılır menüdedir.
-
7Shockwave Flash Object’i (Shockwave Flash Nesnesi) seç. Shockwave Flash Object’i görene kadar pencerenin ortasında aşağı kaydır, ardından seçmek için ona bir kez tıkla.
-
8Enable’e (Etkinleştir) tıkla. Bu seçeneği pencerenin sağ alt tarafında bulursun. Buraya tıkladığında Flash Player açılır.
- Buradaki butonda Disable (Devre Dışı Bırak) yazarsa Flash Player Internet Explorer’da zaten etkindir.
-
9Close’a (Kapat) tıkla. Bu, pencerenin sağ alt köşesindedir. Yaptığın değişiklikler kaydedilir ve pencere kapanır; Internet Explorer’ın artık Flash içeriğini görüntülüyor olması gerekir.
- Internet Explorer, Flash içeriklerini otomatik olarak yükler ve görüntüler; yani oynamadan önce içeriğe izin vermene gerek olmaz.
Reklam
Yöntem 5 / 5:
Safari’de
-
1Safari’yi aç. Mac’inin Dock’ında bulunan ve mavi bir pusulaya benzeyen Safari uygulama simgesine tıkla.
-
2Safari’ye tıkla. Bu, ekranın sol üst köşesindedir. Bir açılır menü çıkar.
-
3Preferences…’a (Tercihler) tıkla. Bu seçenek Safari açılır menüsündedir. Tıklayınca yeni bir pencere açılır.
-
4Websites (Web Siteleri) sekmesine tıkla. Bu, pencerenin en üstündedir.
-
5Adobe Flash Player sekmesine tıkla. Bu seçenek, pencerenin sol alt tarafındaki "Plug-ins" (Eklentiler) bölümündedir.
-
6"When visiting other websites" (Diğer web sitelerini ziyaret ederken) açılır kutusuna tıkla. Bu, pencerenin sağ alt tarafındadır. Bir açılır menü çıkar.
-
7On’a (Açık) tıkla. Bu, açılır menüdedir. Flash Player, "Adobe Flash Player" penceresinde listelenmeyen sayfalardaki Flash içerikleri için etkinleştirilir.
- Safari, bu noktada Flash içeriğini otomatik olarak yükler; bu nedenle oynamadan önce içeriğe izin vermene gerek olmaz.
-
8Açık İnternet siteleri için Adobe Flash Player’ı etkinleştir. Ana pencerede bir İnternet sitesinin yanında "Off" (Kapalı) ifadesini görürsen "Off" açılır kutusuna tıkla, ardından açılır menüde On’a (Açık) tıkla. [1]Reklam
İpuçları
- Miadını doldurmuş olsa da Flash içeriği hâlâ bazı İnternet sitelerinin bazı kısımlarını yüklemek için kullanılır.
- Flash’ı etkinleştirdikten sonra tarayıcının Flash içeriğini gösterebilmesi için Flash içeriğinin sayfasını yeniden yüklemen veya tarayıcını yeniden başlatman gerekebilir.
Uyarılar
- Flash içeriği, bilgisayarına zararlı yazılım bulaştırmak için kullanılabilir. Flash içeriği görüntülerken güvenli bir tarayıcı (Chrome, Firefox veya Safari gibi) kullanmak en iyisidir.
- Bunu okulda yapmaya çalışma. Yöneticiler bunu okul bilgisayarlarını istismar etmek olarak algılar ve okuldayken yakalanırsan büyük ihtimalle ceza alırsın.