Bu makaledeki ortak yazarlar Spike Baron. Spike Baron, Spike's Computer Repair’in sahibidir. Teknoloji alanındaki 25 yıldan fazla tecrübesiyle işletmesi, PC ve Mac Bilgisayar Onarımı, İkinci El Bilgisayar Satışı, Virüs Temizleme, Veri Kurtarma, Yazılım ve Donanım Yükseltmeleri konularında uzmandır. Spike, CompTIA A+ sertifikasına sahiptir ve Microsoft Sertifikalı Çözüm Uzmanı’dır.
Bu wikiHow makalesi sana, masaüstü bir bilgisayara ikinci bir sabit diski nasıl takacağını öğretir. Modern dizüstü bilgisayarlar veya Mac bilgisayarlara ikinci bir sabit disk takmanın mümkün olmadığını unutma; yine de bilgisayarının garantisinin geçersiz olması riskiyle birlikte mevcut sabit diski değiştirebilirsin. İkinci bir dâhilî sabit disk takmakla uğraşmak istemiyorsan tüm Windows veya Mac bilgisayarlar için hârici bir disk kullanabilirsin.
Adımlar
Yöntem 1 / 3:
Dâhili Bir Sabit Disk Eklemek
-
1Windows yüklü bir masaüstü bilgisayarının olduğundan emin ol. Genel olarak modern dizüstü bilgisayarlarda ikinci bir sabit disk için yer yoktur. Modern Mac bilgisayarlarda da (hem masaüstü hem dizüstü sürümler) ikinci bir sabit disk için yer bulunmaz. [1]
-
2Bilgisayarın için bir SATA dâhilî sabit disk al. Takmak istediğin bir SATA sabit diskin yoksa devam etmeden önce bir tane satın al.
- Genel olarak bilgisayarını üreten şirketin (HP gibi) ürettiği bir sabit disk alman iyi olur.
- Bazı sabit diskler belli bilgisayarlarda çalışmaz. Bilgisayarın için sabit disk alırken disk ve bilgisayarın uyumlu olup olmayacağını anlamak için bilgisayarının modelini ve sabit diskin adını araştır (HP Pavilion L3M56AA SATA ile uyumu gibi).
-
3Bilgisayarını kapat ve kablolarını sök. Hem kendine hem de bilgisayara zarar verme ihtimalin olduğu için bilgisayarının dâhilî bileşenlerini bilgisayar açıkken değiştirmeye asla kalkışmamalısın.
- Bazı masaüstü bilgisayarların çalışmayı durdurması kablolarını söktükten birkaç dakika sonra olur. Bilgisayarın böyleyse devam etmeden önce bilgisayarın pervaneleri durana kadar bekle.
-
4Bilgisayarının kasasını aç. Bu işlem masaüstü bilgisayara göre değişir; bu yüzden kasayı nasıl açacağını bilmiyorsan özel yönergeler için bilgisayarının kullanma kılavuzuna veya çevrim içi dokümantasyonuna bak.
- Bu adım için genelde yıldız uçlu bir tornavidaya ihtiyacın olur.
-
5Kendini toprakla. Bu, bilgisayarının hassas dâhilî parçalarına (anakart gibi) kazara zarar vermeni önler.
-
6Boş bir montaj alanı bul. Birincil sabit diskin bilgisayarının bir yerine monte edilmiştir; sabit diskin yanında benzer, boş bir raf olması gerekir. İkinci sabit diski buraya takarsın.
-
7İkinci sabit diskini montaj alanına kaydırarak sok. Diskin, kablo tarafı sana bakacak şekilde birincil sabit diskin altına veya yanına girmesi gerekir.
- Bazı durumlarda montaj alanını vidalarla sıkman gerekir.
Ağ Mühendisi ve Masaüstü Destek UzmanıSpike Baron
Ağ Mühendisi ve Masaüstü Destek UzmanıUzmanlarımız Öneriyor: Kasayı açıktan sonra yeni diski boş sabit disk raflarından birine kaydırarak sok ve diski oraya vidala. Ardından güç kaynağı biriminden gelen güç kablolarından birini tak. SATA kablosunun bir ucunu diske diğer ucunu da anakarttaki boş girişe tak. İşte bu kadar.
-
8Sabit disk takma noktasını bul. Mevcut sabit diskin kablosunu, üstünde devreler bulunan gri bir panel olan anakartta takılı olduğu yere kadar takip et.
- Sabit diskin kablosu bir şeride benziyorsa mevcut sabit diskin IDE türü bir sabit disktir ve ikinci sabit diski anakarta takabilmek için büyük ihtimalle bir adaptöre ihtiyacın olur.
-
9İkinci sabit diskini tak. İkinci sabit diskin kablosunun bir ucunun ikinci sabit diske sıkıca takıldığından emin ol, ardından kablonun diğer ucunu anakarta tak. Kablonun birincil sabit disk kablosunun yanındaki bir girişe takılması gerekir.
- Bilgisayarının anakartı yalnızca IDE bağlantılarını destekliyorsa anakartta giriş birkaç cm genişliğinde olur. Bu girişe takılan bir SATA-IDE adaptörü satın alabilirsin, bu noktada sabit diskinin kablosunu adaptörün arkasına takabilirsin.
-
10İkinci sabit diski güç kaynağına tak. İkinci sabit diskin güç kablosunun bir ucunu güç kaynağı kutusuna tak, ardından diğer ucu ikinci sabit diske tak.
- Güç kaynağını genelde bilgisayarın kasasının en üstünde bulursun.
- Güç kaynağı kablosu geniş SATA kablolarına benzer.
-
11Tüm bağlantıların sıkıca yapıldığından emin ol. İkinci sabit diskin düzgünce takılmadıysa bilgisayarın onu ilerleyen aşamalarda tanıyamaz.
-
12Bilgisayarın kablolarını tekrar tak ve bilgisayarı aç. İkinci sabit diskin fiziksel olarak takıldığında göre Windows’un sabit diski tanımasına izin vermen gerekir.
-
13
-
14"Diski Başlat" penceresinin çıkmasını bekle. Bu pencere genelde Disk Yönetimi’ni açtıktan birkaç saniye sonra çıkar.
- "Diski Başlat" penceresi çıkmazsa pencerenin en üstüne yakın bir yerde bulunan Düzen sekmesinin üstündeki gri "Yenile" butonuna tıkla.
-
15İstendiği zaman Tamam’a tıkla. Bu, Windows’un ikinci sabit diski başlamasını sağlar. Bu işlem tamamlandıktan sonra devam edebilirsin.
-
16İkinci sabit diskini kullanılabilir hâle getir. Sabit diskin adını sağ tıklat, açılan menüde Yeni Basit Birim…’i tıklat ve çıkan pencerenin her sayfasında İleri’yi tıklat. Sabit diskin kurulmuş ve Windows tarafından okunabilir hâle getirilmiş olur.
- Bu işlem tamamlandıktan sonra ikinci sabit diskine Bu Bilgisayar uygulamasından erişebiliyor olursun.
Reklam
Yöntem 2 / 3:
Windows’a Hârici Sabit Disk Eklemek
-
1Bir hârici disk satın al. Genelde senin için yeterli depolama alanı olan ve Western Digital veya Seagate gibi güvenilir gibi bir üreticiden gelen bir hârici disk alman iyi olur. [2]
- Sabit disk satın alırken bir terabaytlık (TB) bir disk almak genelde 500 gigabaytlık (GB) bir diskten daha pahalı değildir.
- Bir terabaytlık bir diskin fiyatı genelde 350 TL civarındadır.
-
2Hârici diski bilgisayarına tak. Diskin USB kablosunun bir ucunu bilgisayarının USB girişlerinden birine tak.
-
3
-
4
-
5Bu Bilgisayar’a tıkla. Bu, pencerenin sol tarafındadır.
-
6Hârici diskinin adını seç. Bu Bilgisayar penceresinin ortasındaki "Cihazlar ve sürücüler" başlığının altında hârici diskinin adına tıkla.
- Hârici diskin adında genelde üreticinin adı veya diskin modeli bulunur.
-
7Yönet’e tıkla. Bu, pencerenin sol üst köşesindeki bir sekmedir. Bu sekmenin altında bir araç çubuğu çıkar.
-
8Biçimlendir’e tıkla. Bu seçenek Yönet araç çubuğunun sol tarafındadır. Bir açılır pencere çıkar.
-
9Bir biçim seç. "Dosya Sistemi" açılır kutusuna tıkla, ardından çıkan açılır menüde "NTFS"e veya "exFAT"e tıkla.
- NTFS, yalnızca Windows yüklü sistemler için kullanışlıdır. exFAT ise tüm bilgisayarlarda (Mac’ler dâhil) kullanılabilir.
-
10Başlat’a tıkla. Bu, pencerenin en altındadır.
-
11İstendiği zaman Tamam’a tıkla. Kararın doğrulanır ve Windows’un diski biçimlendirmeye başlaması sağlanır.
- Hârici sabit disk bilgisayarın için biçimlendirildikten sonra Tamam’a tıklaman istenir. Bu noktada hârici diski ikinci sabit disk olarak kullanabilirsin.
Reklam
Yöntem 3 / 3:
Mac’e Hârici Disk Eklemek
-
1Bir hârici disk satın al. Genelde senin için yeterli depolama alanı olan ve Western Digital veya Seagate gibi güvenilir gibi bir üreticiden gelen bir hârici disk alman iyi olur.
- Seçtiğin diskin Thunderbolt konektörü (USB-C olarak da bilinir) olduğundan emin ol çünkü modern Mac’ler USB 3.0 konektörleri desteklemez.
- Hârici disk satın alırken bir terabaytlık (TB) bir disk almak genelde 500 gigabaytlık (GB) bir diskten daha pahalı değildir.
- Bir terabaytlık bir diskin fiyatı genelde 350 TL civarındadır.
-
2Hârici diski bilgisayarına tak. Hârici diskin Thunderbolt kablosunu Mac’inin USB-C girişlerinden birine tak.
- USB 3.0 konektörü olan bir hârici disk satın aldıysan bir USB 3.0-Thunderbolt 4 (veya USB-C) adaptörü satın alabilirsin.
-
3Git menü öğesine tıkla. Bu, Mac’inin ekranının en üstündeki menü çubuğundadır. Bir açılır menü çıkar.
- Burada Git’i göremezsen çıkmasını sağlamak için masaüstüne veya Finder uygulamasına tıkla.
-
4İzlenceler’e tıkla. Bu, Git açılır menüsündedir. İzlenceler klasörü açılır.
-
5Disk İzlencesi’ni aç. Steteskoplu bir sabit diske benzeyen Disk İzlencesi uygulama simgesine iki kez tıkla.
-
6Hârici diskini seç. Pencerenin sol tarafında hârici diskinin adına tıkla.
- Hârici diskin adı genelde üreticinin adını veya diskin modelini içerir.
-
7Sil’e tıkla. Bu, Disk İzlencesi penceresinin en üstüne yakın bir sekmedir. Bir açılır pencere çıkar.
-
8Bir biçim seç. Pencerenin en üstüne yakın bir yerdeki "Biçim" açılır kutusuna tıkla, ardından çıkan açılır menüde Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü)’e tıkla. [3]
- Hârici diski Mac olmayan bilgisayarlarda kullanmayı planlıyorsan burada bunun yerine ExFAT’i seç.
-
9Sil’e tıkla. Bu, pencerenin en üstündedir.
-
10İstendiği zaman Sil’e tıkla. Kararın onaylanır ve Mac’inin diskini biçimlendirmeye başlaması sağlanır. Biçimlendirme tamamlandıktan sonra hârici diskini herhangi bir depolama olanı olarak kullanabilirsin.Reklam
İpuçları
- Hârici diskler ayrı işletim sistemlerini depolamak için kullanılabilir. Hârici diskine ikinci bir işletim sistemi yüklersen diskini sürekli takılı tuttuğundan emin ol.
- IDE sürücülere kıyasla daha yaygın kullanılmasının yanı sıra SATA sürücüler daha hızlı olmaya meyillidir. Ayrıca SATA sürücülerin kabloları hava akışını IDE kablolara kıyasla daha az engeller.
Uyarılar
- Çoğu sabit disk Elektrosatik Boşalıma (ESD) karşı hassastır; bu yüzden bilgisayarının dâhilî bileşenlerine dokunmadan önce kendini toprakladığından emin ol.