X
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 16.303 defa görüntülenmiştir.
Bu wikiHow makalesi ile dosyaları, bilgisayarına takılı bir USB flash belleğe nasıl taşıyacağını, kaydedeceğini ve indireceğini öğreneceksin.
Adımlar
Kısım 1 / 6:
USB Flash Belleği Tanıtmak ve Takmak
Kısım 1 / 6:
-
1Bilgisayarının USB bağlantı noktasını bul. Dizüstü bilgisayarın varsa USB bağlantı noktaları muhtemelen gövdenin sol veya sağ tarafındadır. iMac'lerde USB bağlantı noktaları monitörün arkasındadır. Masaüstü kullanıcıları ise USB portlarını bilgisayar kasasının arkasında veya önünde bulabilirler.
-
2Bilgisayarının USB bağlantı noktası türünü belirle. Yeni bilgisayarlarda iki ana USB bağlantı noktası türü vardır:
- USB 3.0 - İki santimetrenin biraz altında bir genişlikte, ince, dikdörtgen bir yuva. Bu yuvanın üst yarısında kalın bir parça plastik görmelisin. USB 3.0 yuvaları, Windows bilgisayarların çoğunda ve 2016'dan önce üretilen çoğu Mac bilgisayarda bulunur.
- USB-C - Bir santimetrenin biraz üstünde bir genişlikte, ince, oval bir yuva. Bunlar en yaygın olarak MacBook ve MacBook Pro bilgisayarlarda bulunur ama bazı Windows dizüstü bilgisayarlarda da USB-C bağlantı noktaları vardır.
- Bilgisayarında her iki tür bağlantı noktası varsa USB flash belleğinin türüne bağlı olarak istediğin bağlantı noktasını kullanmakta özgürsün.
-
3Hangi tür flash belleğin olduğunu öğren. Flash belleğinin metal konnektör ucuna bak:
- Konnektör dikdörtgen ise ve konnektörün bir parçasını kaplayan plastik bir parça varsa bir USB 3.0 flash belleğin vardır.
- Konnektör oval ise ve içinde plastik parçası yoksa bir USB-C flash belleğin vardır.
-
4Gerekirse bir adaptör alıp tak. Kullanmak istediğin flash bellek USB 3.0 sürümüyse ama bilgisayarında USB-C bağlantı noktaları kullanılıyorsa bir USB-C adaptörü satın alıp bilgisayarındaki USB-C bağlantı noktasına takman gerekir.
- Bu en yaygın olarak 2016 ve sonrasındaki MacBook ve MacBook Pro bilgisayarlarda bulunur ama bazı Windows bilgisayarlarda sadece USB-C bağlantı noktaları vardır.
-
5Flash belleğini bilgisayarına tak. USB 3.0 flash bellek kullanıyorsan flash belleğin konnektöründeki plastik parçanın, USB 3.0 bağlantı noktasının üstündeki plastik parçanın altına gelmesi için flash belleğin alt tarafında olduğundan emin ol.
- USB-C flash bellekler her iki yönde de takılabilir.
- Bir USB-C adaptörü kullanıyorsan USB flash belleğini adaptördeki USB 3.9 yuvasına tak.
Reklam
Kısım 2 / 6:
Windows'ta Dosyaları USB Flash Belleğe Kopyalama
Kısım 2 / 6:
-
1USB flash belleğin takılı olduğundan emin ol. Flash bellek bilgisayarına takılı değilse devam etmeden önce tak.
-
2
-
3Dosyanı kopyala. Kopyalamak istediğin dosyanın bulunduğu konuma git, ardından dosyaya bir kez tıkla ve Ctrl+C tuşlarına bas.
- Birden fazla dosya kopyalamak istiyorsan Ctrl tuşuna basılı tutup kopyalamak istediğin dosyalara tıkla.
-
4Flash belleğinin adına tıkla. Bu, Dosya Gezgini penceresinin sol tarafındaki bölmededir. Fakat önce pencerenin sol tarafını aşağı kaydırman gerekebilir.
- Flash belleğinin adını göremiyorsan sol bölmenin üst kısmındaki Bu Bilgisayar seçeneğine tıklayıp "Aygıtlar ve sürücüler" bölümündeki flash belleğin adına çift tıkla.
-
5Dosyaları yapıştır. Flash belleğin penceresinde boş bir alana tıklayıp ardından Ctrl+V tuşlarına bas. Kopyalanan dosyaların Dosya Gezgini penceresinde göründüğünü görmelisin.
- Dosyaları, flash belleğin içindeki belirli bir klasörün içine yapıştırmak istiyorsan dosyaları yapıştırmadan önce klasöre çift tıkla.
-
6Çıkarmadan önce flash belleği bilgisayardan kaldır. Flash belleğin kaldırılması, bilgisayarının bellekteki dosyaları kaydetmesini sağlar. Böylece flash belleği çıkardığında dosyaları kaybetme riski önlenir:
- Ekranın sağ alt köşesindeki flash bellek şeklindeki simgeye tıkla (önce buraya tıklaman gerekebilir), ardından Flash Belleği Kaldır seçeneğine tıkla.
-
7USB belleği çıkar. Belleği kaldırdıktan sonra onu yavaşça çekerek bilgisayarından çıkarabilirsin.Reklam
Kısım 3 / 6:
Mac'te Dosyaları USB Flash Belleğe Kopyalama
Kısım 3 / 6:
-
1USB flash belleğin takılı olduğundan emin ol. Flash bellek bilgisayarına takılı değilse devam etmeden önce tak.
-
2
-
3Dosyanı kopyala. Kopyalamak istediğin dosyanın bulunduğu konuma git, ardından dosyaya bir kez tıkla ve ⌘ Command+C tuşlarına bas.
- Birden fazla dosya kopyalamak istiyorsan ⌘ Command tuşuna basılı tutup kopyalamak istediğin dosyalara tıkla.
-
4Flash belleğini aç. Finder penceresinin sol alt tarafında flash belleğinin adına tıkla. Bunu "Aygıtlar" başlığı altında bulabilirsin.
-
5Kopyaladığın dosyaları yapıştır. Yapıştırmak için ⌘ Command+V tuşlarına bas. Kopyalanan dosyaların Finder penceresinde göründüğünü görmelisin.
- Dosyaları, flash belleğin içindeki belirli bir klasörün içine yapıştırmak istiyorsan dosyaları yapıştırmadan önce klasöre çift tıkla.
-
6Çıkarmadan önce flash belleği bilgisayardan kaldır. Flash belleğin bilgisayardan kaldırılması, bilgisayarının bellekteki dosyaları kaydetmesini sağlar. Böylece flash belleği çıkardığında dosyaları kaybetme riski önlenir:
- Finder’ı aç, ardından pencerenin sol alt tarafındaki flash belleğin adının sağındaki "Kaldır" simgesine tıkla.
-
7USB belleği çıkar. Belleği kaldırdıktan sonra, yavaşça çekerek bilgisayarından çıkarabilirsin.Reklam
Kısım 4 / 6:
Dosyaları Doğrudan USB Flash Belleğe Kaydetme
Kısım 4 / 6:
-
1USB flash belleğin takılı olduğundan emin ol. Flash bellek bilgisayarına takılı değilse devam etmeden önce tak.
-
2
-
3Gerekirse dosyanı oluştur. Programı, flash belleğine kaydetmek üzere yeni bir dosya oluşturmak için kullanıyorsan devam etmeden önce dosyayı oluştur.
- Sadece flash belleğindeki dosyanın bir kopyasını oluşturmak istiyorsan bu adımı atla.
-
4"Farklı Kaydet" penceresini aç. Belge daha önce kaydedilmediyse bu pencereyi açmak için sadece Ctrl+S (Windows) veya ⌘ Command+S (Mac) tuşlarına basman yeterli. Aksi takdirde aşağıdakileri yap:
- Window - Önce Dosya, ardından Farklı Kaydet seçeneğine tıkla. Microsoft Office kullanıyorsan Dosya Gezgini'ni getirmek için Farklı Kaydet seçeneğine tıkladıktan sonra Bu Bilgisayar ögesine çift tıkla.
- Mac - Önce Dosya seçeneğine, ardından açılan açılır menüden Farklı Kaydet... seçeneğine tıkla.
-
5Gerekirse belgeni adlandır. Dosyana farklı bir ad eklemek istiyorsan eklemek istediğin adı "Dosya adı" (Windows) veya "Ad" (Mac) metin kutusuna yaz.
-
6Flash belleğini seç. Pencerenin sol alt tarafında flash belleğinin adına tıkla. Önce sol taraftan aşağı kaydırman gerekebilir.
- Mac'te, Nereye açılan kutusuna tıklayıp ardından açılır menüde veya Finder penceresinin sol tarafında flash belleğinin adına tıklaman gerekebilir.
-
7Kaydet butonuna tıkla. Bu, pencerenin sağ alt köşesindedir. Tıkladığında dosyan flash belleğe kaydedilir.
-
8Çıkarmadan önce flash belleği bilgisayardan kaldır. Flash belleğin bilgisayardan kaldırılması, bilgisayarının bellekteki dosyaları kaydetmesini sağlar. Böylece flash belleği çıkardığında dosyaları kaybetme riski önlenir:
- Windows — Ekranın sağ alt köşesindeki flash bellek şeklindeki simgeye tıkla (önce buraya tıklaman gerekebilir), ardından Flash Belleği Kaldır seçeneğine tıkla.
- Mac — Finder’ı aç, ardından pencerenin sol alt tarafında flash belleğin adının sağındaki "Kaldır" simgesine tıkla.
-
9USB belleği çıkar. Belleği kaldırdıktan sonra, yavaşça çekerek bilgisayarından çıkarabilirsin.Reklam
Kısım 5 / 6:
Doğrudan USB Flash Belleğe İndirme
Kısım 5 / 6:
-
1USB flash belleğin takılı olduğundan emin ol. Flash bellek bilgisayarına takılı değilse devam etmeden önce tak.
-
2Tercih ettiğin tarayıcıyı aç. İnternet'ten USB flash belleğine dosya indirmek istiyorsan bir İnternet tarayıcısını (örneğin Chrome) aç.
-
3İndirme onayının etkin olduğundan emin ol. Çoğu tarayıcı, dosyaları bilgisayarının varsayılan "İndirilenler" klasörüne otomatik olarak indirir. Ancak tarayıcını, aşağıdakileri yaparak dosyaların nereye kaydedileceğini soracak şekilde ayarlayabilirsin:
- Chrome - Sağ üst köşedeki ⋮ butonuna tıkla, Ayarlar seçeneğine tıkla, aşağı kaydır ve Gelişmiş seçeneğine tıkla, "İndirilenler" bölümüne git ve "İndirmeden önce her dosyanın nereye kaydedileceğini sor" anahtarı gri ise tıklayıp değiştir.
- Firefox - Sağ üst köşedeki ☰ butonuna tıkla, Seçenekler (veya Mac'te Tercihler) seçeneğine tıkla, "Dosyalar ve Uygulamalar" bölümüne git ve "Dosyaların nereye kaydedileceğini her zaman sor" kutusunu işaretle.
- Edge - Sağ üst köşedeki ⋯ butonuna tıkla, Ayarlar seçeneğine tıkla, aşağı kaydır ve Gelişmiş ayarları görüntüle seçeneğine tıkla ve "Her indirmede ne yapılacağını sor" bölümündeki gri "Kapalı" anahtara tıkla (eğer anahtar mavi ise ayar yapılmıştır).
- Safari - Sol üst köşedeki Safari butonuna tıkla, Tercihler... seçeneğine tıkla, "Dosya indirme konumu" açılır kutusuna tıkla ve açılır menüden Her indirme için sor seçeneğine tıkla.
-
4İndirmek istediğin dosyaya git. İnternet tarayıcında, bir dosyayı indirmek istediğin sayfaya veya hizmete git.
-
5İndir butonuna veya bağlantısına tıkla. Bu, ne indirmek istediğine bağlı olarak değişecektir. Bir dosya indirmek istediğini belirten bir açılır pencere açılacak.
-
6USB flash belleğini seç. Bir kaydetme konumu seçmen istendiğinde, soldaki menüden flash belleğinin adına tıklaman ve ardından Kaydet seçeneğine tıklaman gerekir. Bunu yaptığında dosya doğrudan flash belleğine indirilmeye başlar.
- Mac'te, Kaydet yerine Seç butonuna tıklayabilirsin.
- Bir dosyayı flash belleğinin içindeki belirli bir klasörün içine kaydetmek istiyorsan Kaydet butonuna tıklamadan önce klasöre çift tıkla.
-
7Çıkarmadan önce flash belleği bilgisayardan kaldır. Flash belleğin bilgisayardan kaldırılması, bilgisayarının bellekteki dosyaları kaydetmesini sağlar. Böylece flash belleği çıkardığında dosyaları kaybetme riski önlenir:
- Windows — Ekranın sağ alt köşesindeki flash bellek şeklindeki simgeye tıkla (önce buraya tıklaman gerekebilir), ardından Flash Belleği Kaldır seçeneğine tıkla.
- Mac — Finder’ı aç, ardından pencerenin sol alt tarafında flash belleğin adının sağındaki "Kaldır" simgesine tıkla.
-
8USB belleği çıkar. Belleği kaldırdıktan sonra, yavaşça çekerek bilgisayarından çıkarabilirsin.Reklam
Kısım 6 / 6:
USB Flash Belleğe Yönelik Sorun Giderme
Kısım 6 / 6:
-
1Belleğin dolu olmadığından emin ol. USB bellekler, özellikle de fazla depolama alanı olmayan eski bellekler hemen dolma eğilimindedir. Belleğin doluysa ihtiyacın olmayan bazı dosyaları silmeyi dene.
- Söz konusu dosyaları bilgisayarının Geri Dönüşüm Kutusu'na (Windows) veya Çöp Kutusu'na (Mac) sürükleyerek sürücüyü hızlıca dosyalardan temizleyebilirsin.
-
2Aktarmaya çalıştığın dosyanın boyutunu kontrol et. Çoğu USB bellek, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz. Bundan daha büyük dosyaları aktarman gerekirse USB belleği farklı bir dosya sistemiyle biçimlendirmen gerekir. Detaylar için bir sonraki adıma bak.
-
3USB belleği biçimlendir. Biçimlendirme flash belleğin dosya sistemini değiştirmene olanak sağlar. Bu, 4 gigabayttan büyük dosyaları depolaman ya da bilgisayarında kullanmak üzere flash belleğe kurulum yapman gerektiğinde kullanışlıdır. Biçimlendirme sırasında flash belleğin içindekiler silinecektir.
- 4 gigabayttan büyük dosyaları depolamak istiyorsan exFAT (Windows) veya ExFAT (Mac) ögesini seç.
- Yalnızca Windows'ta kullanım için biçimlendirilmiş flash bellekler Mac bilgisayarlarla uyumlu değildir ve bunun tersi de geçerlidir. Flash belleği uyumlu bir biçimde biçimlendirmek bu sorunu çözecektir.
Reklam
Uyarılar
- Biçimlendirilmiş bir flash belleğin önceden içinde bulunanları geri getiremezsin.
Reklam
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Save Files to a USB Flash Drive
Italiano:Salvare Documenti in una Chiave USB
Português:Salvar Arquivos em um Pendrive
Русский:сохранить файлы на флешке
Bahasa Indonesia:Menyimpan File ke dalam USB Flash Drive
Nederlands:Bestanden opslaan op een USB stick
中文:将文件保存到优盘中
Tiếng Việt:Lưu tập tin vào USB
Bu sayfaya 16.303 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam