X
Bu makaledeki ortak yazarlar Seleh Rahman. Seleh Rahman bir terzi, kürkçü ve Baltimore, Maryland'deki Seleh de Federal Hill'in sahibidir. Seleh, 45 yılı aşkın tecrübesiyle kürk, tadilat ve moda çiziminde uzmanlaşmıştır. Seleh, Bay College of Maryland'de Moda Tasarımı ve Terzilik okumuştur. Kürk, tasarım ve terzilik sertifikalarına sahiptir.
Bu makale 4.245 defa görüntülenmiştir.
Bir kez kavradıktan sonra düğme dikmek çok kolaydır. Düğme dikmek, sahip olması çok faydalı bir beceridir çünkü düğmeler sık sık düşer.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 2:İki Delik
Yöntem 1
-
1Düğmeni ve ipliğini seç. Uygun bir düğme ve düğmeye, kıyafete ve diğer düğmeleri dikmekte kullanılan ipliğe uyumlu bir iplik seç. Eğer istersen bu işi hızlandırmak için ipliği ikiye katlayabilirsin.
-
2İpliği iğneye geçir. İpliği iğnenin deliğinden geçirip çek ki deliğin iki yanında da eşit miktarda iplik olsun.
-
3İpliğin ucuna düğüm at. Düğüm atmanın bir yolu, ipliği gösterildiği gibi parmağına dolamak, sonra da ipliği parmaklarının arasında yuvarlayıp sıkıca çekmektir. İpliği çift kat yaptıysan uçları birlikte düğümle. İpliği çift kat yapsan da tek kat olarak kullansan da geriye uzunca bir iplik bırak.
-
4Düğmeyi kumaşın üstüne yerleştir. Düğmeyi kıyafetteki diğer düğmelerle hizala. Düğme iliğini de kontrol et. Karşıdaki yakayı ya da düğmenin olması gerektiği yeri kapatıp düğmeyle düğme iliğinin üst üste geldiğinden emin ol.
-
5İplik geçirilmiş iğneyi kumaşa batır ve düğmenin bir deliğinden çıkar. Her dikişte ipliği sonuna kadar çek.[1]
-
6Bir toplu iğne yerleştir. Düğmenin altına, yaptığın dikişle bir sonraki dikişin olacağı yer arasına, düğmenin aşırı sıkı dikilmesini önlemek için bir toplu iğne sok. Sonra dikiş iğnesini karşıdaki delikten ve kumaştan geçir. İpliği sonuna dek çek. En iyisi düğme yerinden kıpırdamasın diye elinle tutmaktır.
-
7İşlemi tekrarla. İğneyi tekrar ilk delikten çıkar ve ipliği kumaşın içinden sonuna kadar çek.[2]
-
8Düğmeyi sağlamlaştır. Dikiş işlemini düğmenin yerine sağlamca oturduğundan emin olana kadar kaç kez gerekiyorsa tekrarla.[3]
-
9Son dikişte iğneyi kumaştan çıkar ama düğme deliğinden geçirme.
-
10Toplu iğneyi çıkart.
-
11İpliği dola. İpliği, yaptığın dikişi sağlamlaştırmak için düğmeyle kumaş arasındaki ipliğin etrafına altı kez dola.
-
12İğneyi kumaşa geri batır.
-
13Sağlamlaştırmak için üç ya da dört dikiş at. Sağlamlaştırmak için düğmenin altına, ileri ve geri giderek dikiş at. Bu ipliği düğümleyip kopart.
-
14İpliğin fazlasını kes.Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 2:Dört delik
Yöntem 2
-
1Ne kullanacağını seç. Uygun bir düğme ve düğmeye, kıyafete ve diğer düğmeleri dikmekte kullanılan ipliğe uyumlu bir iplik seç.
-
2İpliği iğneye geçir. Eğer istersen bu işi hızlandırmak için ipliği ikiye katlayabilirsin. İpliği iğnenin deliğinden geçirip çek ki deliğin iki yanında da eşit miktarda iplik olsun.
-
3İpliğin ucuna düğüm at. Düğüm atmanın bir yolu, ipliği gösterildiği gibi parmağına dolamak, sonra da ipliği parmaklarının arasında yuvarlayıp sıkıca çekmektir. İpliği çift kat yaptıysan uçları birlikte düğümle. İpliği çift kat yapsan da tek kat olarak kullansan da geriye uzunca bir iplik bırak.[4]
-
4Düğmeyi kumaşın üstüne yerleştir. Düğmeyi kıyafetteki diğer düğmelerle hizala. Düğme iliğini de kontrol et. Karşıdaki yakayı ya da düğmenin olması gerektiği yeri kapatıp düğmeyle düğme iliğinin üst üste geldiğinden emin ol.[5]
-
5İplik geçirilmiş iğneyi kumaşa batır ve düğmenin bir deliğinden çıkar. Her dikişte ipliği sonuna kadar çek.
-
6Bir toplu iğne yerleştir. Düğmenin altına, yaptığın dikişle bir sonraki dikişin olacağı yer arasına, düğmenin aşırı sıkı dikilmesini önlemek için bir toplu iğne sok.
-
7Dikiş iğnesini sıradaki delikten ve kumaştan geçir. İpliği sonuna dek çek.
-
8İşlemi bu deliklerde iki kez tekrarla, sonra diğer deliklere geç.
-
9Düğme sıkıca oturana dek karşılıklı çiftler arasında gidip gel.
-
10Son dikişte iğneyi kumaştan çıkar ama düğme deliğinden geçirme.
-
11Toplu iğneyi çıkart.
-
12İpliği dola. İpliği, yaptığın dikişi sağlamlaştırmak için düğmeyle kumaş arasındaki ipliğin etrafına altı kez dola.
-
13İğneyi kumaşa geri batır.
-
14Sağlamlaştırmak için üç ya da dört dikiş at. Sağlamlaştırmak için düğmenin altına ileri ve geri giderek birkaç dikiş at. Bu ipliği düğümleyip kopart.
-
15İpliğin fazlasını kes.
-
16Bu kadar.Reklam
İpuçları
- Sondaki ipliği düğümlemenin bir yolu da arka yüze küçücük bir dikiş atmak, bunu neredeyse kumaşa kadar çekmek, sonra iplikle iğneyi bu ilmeğin içinden geçirip sıkıca çekmektir. Bunu aynı noktada iki kez yaparsan çift düğüm olur. Ardından ipliği düğüme yakın yerden kesebilirsin.
- Düğmenin arkasının karman çorman değil de önü kadar düzgün olmasını sağla. İplik aşağı yukarı aynı bölgeden girip çıkmış olsun.
- Normal iplik kullanabilirsin ama düğme ipliği diye bir şey de vardır. Bu, normal iplikten daha kalın ve daha sağlamdır. Diktiğin düğmeler palto düğmesi gibi, ekstra sağlamlık gerektiriyorsa düğme ipliği kullan.
- Geçirdiğin ipliğin en az 13 cm olduğundan emin ol.
- İğneden, her birini iki kat yaptığın iki parça iplik geçirebilir, böylece işlemi hızlandırmak için bir defada dört iplik kullanabilirsin.
- Yoğun biçimde kullanılan düğmeler için, iğnenin uzun ipliğini düğmeyi tutan ipliklerin etrafına en aşağı 4 ya da 5 kez sıkıca dola, sonra iğne ve ipliği, ortaya çıkan sımsıkı iplik yığınının içinden zorla geçir. Dirençle karşılaşmamak için, iğneyi düğme deliklerine paralel olarak itmeye çalış. İğneyi iterken yüksük kullan (bunun sebebi basit: ipliğin yıpranması, açığa çıkmış ipliklerin etrafını koruyucu bir sarımla kapatmadığın sürece düğmenin düşmesine yol açacaktır). İğneyi zorlayarak geçirdikten sonra tekrar kumaşa geri batır ve başlangıç düğümünde bıraktığın uzun iplikle düğümle. Dikişlerin etrafını sardıkça düğme daha sağlam olacak ve düğmeyi tutan dikişler daha uzun süre dayanacaktır.
- Mevcut düğmelerdeki ipliğin rengini tutturmaya çalışmak iyi bir fikirdir. Kimi dükkânlar düğme üzerine uzmanlaşmıştır ve düğmenin aynısı yoksa bile çok benzer bir şey bulabilirsin. Eğer sadece benzer bir düğme bulabildiysen diğer düğmelerin hepsini yenilemeyi düşün. Böylece kıyafetin çok daha iyi gözükecektir.
- Düğmeyi sağlamlaştırmak için deliklerden geçirme sayısını azaltmak istiyorsan ipliğini iki kat yap.
- İpliğini iğneye geçirdikten sonra balmumu uygularsan düğme ipliği kullanmak çok daha kolay olur. Hatta dört kat yapılmış düğme ipliği bile kullanabilirsin ve bu palto düğmeleri için idealdir.
- Bazıları düğmeyi dikmeye başlamadan önce ipliği kumaşa birkaç dikişle tutturmayı tercih eder.
- Dört delikli bir düğmeyi yeniliyorsan diğer düğmelerin kıyafete nasıl dikildiğine bak. Diğer düğmelerdekiyle aynı deseni (çapraz ya da paralel) kullan.
Reklam
Uyarılar
- İğneyi kendine batırmamaya özen göster. Eğer kalın bir kumaşı dikiyorsan iğneyi batırırken yüksük kullan.
Reklam
Referanslar
- ↑ https://www.sewmag.co.uk/how-to-sew/how-to-sew-a-two-hole-button
- ↑ https://www.ties.com/blog/how-to-sew-a-button
- ↑ https://www.allfreesewing.com/Basics-and-Tutorials/Hand-Sewing-Buttons
- ↑ https://www.apartmenttherapy.com/the-best-way-to-sew-on-a-button-221760
- ↑ https://sew4home.com/tips-resources/sewing-tips-tricks/how-sew-button-hand
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
Español:coser un botón
Deutsch:Einen Knopf annähen
Português:Pregar um Botão
Italiano:Cucire un Bottone
Русский:пришить пуговицу
Nederlands:Een knoop aannaaien
中文:缝扣子
Français:recoudre un bouton
Čeština:Jak přišít knoflík
Bahasa Indonesia:Menjahit Kancing
العربية:حياكة زر
हिन्दी:एक बटन सिलें
ไทย:เย็บกระดุม
Tiếng Việt:Đơm nút
日本語:ボタンを縫う
한국어:단추 바느질 방법
Bu sayfaya 4.245 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam