Bu makaledeki ortak yazarlar Claire Donovan-Blackwood. Claire Donovan-Blackwood, mutlu ve yaratıcı bir hayat yaşamaya adanmış bir site olan Heart Handmade UK’in sahibidir. El işleri ve DIY (kendin yap) tarzındaki çalışmaları, yapım aşamasında farkındalığa odaklanarak, diğerlerinin yapması mümkün olacak şekilde kolaylaştırmayı seven, 12 yıllık, tecrübeli bir blog yazarıdır.
Bu makale 1.814 defa görüntülenmiştir.
Kişisel bir ajanda türü olan Bullet Journal, kısa ve uzun vadeli hedeflerini takip etmene yarayan hızlı ve esnek bir sistemdir. Ajandanı hafta, ay ve yıl olarak bölümlere ayırırsın. Oradan nelerin yapılması gerektiğini takip edersin. Ayrıca önemli etkinlikleri ve kilometre taşlarını da izleyebilirsin. Bullet Journal kullanmaya başlamak kafa karıştırıcı gibi gelebilir, ama biraz sabredip ihtiyacın olan enerjiyi bulduğun takdirde Bullet Journal organize olmanın harika bir yoludur.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 3:Temel Özellikleri Hazırlamak
-
1Doğru defteri seç. Bullet Journal kullanmak için gösterişli bir deftere ihtiyacın yok. Bir yerlere giderken kolayca yanında taşıyabileceğin bir defter olması yeterlidir. Moleskine defterleri çok işe yarar. Defteri kendin organize edeceğin için, dekoratif veya kendinden bölümlere ayrılmış bir defter Bullet Journal kullanmak için gerekli değildir.
- Defteri biraz kişiselleştirmen de mümkün tabii. Mesela mavi rengi seviyorsan mavi bir defter satın al.
- Çizgili defterlere bağlı kalmak zorunda değilsin. Noktalı, kareli ve çizgisiz defterler de işini görür! Karar tamamen sana kalmış!
-
2İçindekiler bölümü yap. Defterinin her bir sayfasına sayfa numarası vereceksin. İçindekiler kısmı da hangi bölümün hangi sayfada olduğunu görebilmeni sağlayacak. İlk boş sayfa çifti, yani defterin yan yana duran ilk iki boş sayfası içindekiler bölümün olacak. Başlamak için yapman gereken tek şey, her iki sayfanın üst kısmına "İçindekiler" yazmak.
- Seçtiğin renkte kurşun kalemle veya mürekkepli kalemle yazabilirsin. Tabii mürekkepli kalem daha iyi görünecektir ve daha koyu renkleri okumak genellikle daha kolaydır.
-
3Gelecek planı yap. Defterindeki bir diğer boş sayfa çiftine geç. Burada gelecek planın olacak. Gelecek planı, gelecek altı ay içinde tamamlanması gereken işlerin genel görünümünü oluşturmanın bir yoludur. Burada etkinliklerin, işlerin ve hedeflerin ay ay dökümü bulunacaktır. Başlamak için kaç satır olduğunu say ve bu sayıyı üçe böl. Mesela her bir sayfada 24 satır varsa her sayfayı her biri sekiz satırdan oluşan üç bölüme ayır.[1]
- Her bir sayfayı üç eşit bölüme ayırarak sayfa çifti boyunca üç düz çizgi çizmek için bir cetvel kullan.
-
4Her bir bölüme gelecek altı ayın ismini yaz. Mesela Bullet Journal kullanmaya yeni yılda başlıyorsan ilk kutuya "Ocak", ikincisine "Şubat" gibi bir sıralamayla yazabilirsin.
- Her sayfanın köşesine sayfa numarasını yaz. Gelecek planı defterdeki ilk bölümün olduğu için sayfa numaraları bir ve iki olmalı. İçindekiler bölümüne geri dön ve "Gelecek Planı . . . 1-2" şeklinde bir şey yaz.
-
5Aylık plan ekle. Defterinde bir sonraki boş sayfa çiftine geç. Burada aylık planın olacak. Burası sana belirli bir ayın genel görünümünü verir. İçinde bulunduğun ayla başla ve her iki sayfanın üst kısmına bu ayın adını yaz.[2]
- Soldaki sayfaya o ay içindeki tüm tarihleri yaz. Bunlar tamamlandıktan sonra tarihlerin yanına haftanın günlerinin kısaltmalarını yaz. Mesela "1 Ocak, Pz." şeklinde yazabilirsin.
- Sağdaki sayfaya aylık görev listeni yaz. Madde işaretlerini kullanarak tamamlamayı beklediğin tüm hedeflerin, ödemen gereken tüm faturaların ve uyman gereken tüm teslim tarihlerinin bir listesini yap. Mesela "Kablo TV faturasını öde." ve "Dönem ödevi taslağını tamamla." gibi şeyler yazabilirsin.
-
6İçindekileri güncelle. İşin bittiğinde her sayfanın köşesine sayfa numarası yaz. İçindekiler bölümüne geri dön ve aylık planını içindekilere ekle. Mesela "Ocak Ayı Planı... 3-4" şeklinde yazabilirsin.
-
7Günlük plan ekle. Bir sonraki boş sayfa çiftine geç ve sayfanın üst kısmına bugünün tarihini yaz. O gün yapman gereken şeyleri, tamamladığın görevleri ve o gün gerçekleşen ilgili başka şeyleri yazmak için küçük madde işaretlerini kullan. Günlük etkinliklerini girmek için ihtiyaç duyduğun kadar satır kullan. Gün bittiğinde aşağıdaki satıra sonraki gün yeni bir başlık aç.[3]
- Bullet Journal kısa ve öz olmalıdır; bu yüzden kısa ve basit cümleler kullan. Mesela şöyle bir şey yazma: "Bugün, günü gelen kuduz aşısı da dâhil, kedinin aşılarıyla ilgili bilgi almak için veterineri aradım." Bunun yerine, basitçe şöyle yaz: "Kedinin aşılarını veterinere sordum. Kuduz aşısı geldi."
Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 3:Sistemini Kişiselleştir
-
1İşine yarayan işaretler kullan. Bu işaretler defterinde kullandığın madde işareti türleridir. İşaretleri oluşturmanın belirli kuralları yoktur; daha ziyade senin defterine yazmayı tercih ettiğin etkinlik türlerine bağlıdır. Etkinlikleri iş, okul, faturalar, kişisel, yaratıcı projeler gibi kategorilere ayırabilirsin. Her etkinliğin bağlı olduğu etkinlik türünü belirten farklı bir madde işareti olmalıdır. Daha karmaşık hâle gelmemesi için mümkün olduğunca az kategori kullanmak en iyisidir.[4]
- Mesela yaratıcı hedefler yıldız ile işaretlenebilir. İş, basit bir madde işaretiyle, hobiler ok işaretiyle gösterilebilir. Faturaların işareti küçük bir dolar işareti, kişiselinki ise kalp olabilir.
- Günlük programındaki hedefleri takip ederken işaretler kullan. Mesela maddelerden biri şöyle görünebilir: "$ Kablo TV ödendi."
-
2Aylık hedeflerini kategoriler hâlinde düzenle. Bu, aylık planındaki aylık hedeflerini kategorize etmeni de sağlar. Yapman gereken her şeyi aynı yere yığan rastgele bir madde işareti listesine sahip olmak yerine, daha ileri seviyede organize et. Yapılacakları türlerine göre ayır.
- Mesela "Kilo ve Spor Hedefleri", "Teslim Tarihleri", "İş Hedefleri" ve "Yaratıcı Hedefler" gibi başlıklar yazabilirsin.
- Orada ilgili kategorilerin altına yapılacakları yaz. "Kilo ve Spor Hedefleri" başlığının altına mesela, "Bu ay spor salonuna 12 kez git." gibi bir şey yazabilirsin.
-
3Defterin arka tarafında koleksiyonlara yer ayır. Koleksiyonlar yıl boyunca tamamlamak istediğin geniş kapsamlı yapılacaklar listeleridir. Temel olarak plan niteliği taşımayan her şey bunlara dâhil olabilir. Mesela koleksiyonlar; okumak istediğin kitaplar, izlemek istediğin filmler ve diziler, denemek istediğin tarifler gibi şeyleri içerebilir. Koleksiyon sayfanı aklına yeni fikirler geldikçe doldurman iyi olur. Böylece daha sonra ilham almaya ihtiyaç duyduğunda bunlardan yararlanabilirsin.[5]
- Mesela iş arkadaşın bir kitap önerirse bunu koleksiyon sayfanın "Okunacak Kitaplar" bölümüne yaz. Yeni bir kitap seçeceğin zaman da önerileri hatırlamak için tekrar bu bölüme dönebilirsin.
-
4Senin için önemli olan günlük etkinlikleri gir. Günlük planını takip ederken tercih ettiğin etkinlikleri yaz. Bu, daha ziyade Bullet Journal kullanma nedenine bağlıdır. Esas nedenin iş hedeflerini düzenlemekse mesela her gün işte meydana gelen durumları takip edebilirsin. Ancak defterin tamamen profesyonel alanla ilgili olması gerekmez. Seni gülümseten kişisel anları da kaydedebilirsin; "Sevgilim öğle yemeği molasında bana kahve getirdi." gibi mesela.[6]
- Defterini doldururken kişisel işaretlerinden yararlanmayı unutma.
Reklam
Kısım 3
Kısım 3 / 3:Defterini Düzenli Olarak Kullanmak
-
1Tamamladığın maddelere çarpı at. Bir işi tamamladığın zaman hemen aylık planına geri dön. Geniş yapılacaklar listende o işe çarpı işareti at. Bu, belirli bir ay içinde ulaştığın ve hâlâ ulaşman gereken hedefleri takip etmene yardımcı olabilir.[7]
-
2Tamamlanamayan önemli işleri gelecek aya aktar. Her ayın sonunda aylık ve günlük planını gözden geçir. Tamamlanan ve hâlâ tamamlanması gereken işlere bak. Önceden yaptığına benzer şekilde yeni birer aylık ve günlük plan hazırla. Tamamlanamayan işleri sonraki plana aktar.[8]
- Ancak tüm işlerini sonraki aya aktarman da gerekmez. Bir işin artık zamanını harcamaya değmediğini düşünüyorsan veya işi tamamlamak için artık çok geçse o işin üzerini çiz. Bu, gereksiz bilgileri azaltarak düzenli olmanı sağlayacaktır.
-
3Gelecek planına uzun vadeli hedefler ekle. Zaman içinde gelecek planını inşa etmeye devam etmen gerekir. Geçen ayın günlük ve aylık planlarına göz attığında hangi uzun vadeli hedeflerin bunlara dâhil olduğuna dikkat et. Mesela bir yüksek lisans tezi üzerinde çalışıyorsan bu, zaman içinde birden planlarının içinden çıkabilir. Gerekli gördükçe gelecek planına maddeler ekle.[9]
- Mesela tezini küçük hedeflere böl ve bunları gelecek planına not al. Şubat ayına "Taslağı tamamla.", Mart ayına da "Taslağı düzelt." yazabilirsin.
-
4Sana özel projelerle ilgili notlar al. Defterinin arkasına bir proje planı veya listesi yapmak sana yardımcı olabilir. Bu, uzun vadeli projeleri takip etmeni sağlayabilir. "Gelecekteki Projeler" gibi bir liste yapabilirsin. Aylık planları gözden geçirirken bu listeye de geri dön. Bu, her aya eklemen gereken ve uzun süredir devam eden projelerle ilgili olan kısa vadeli hedefleri hatırlamanı sağlayacaktır.[10]
- Mesela uzun vadeli hedeflerden biri durmadan 30 dakika koşabilmekse bir ay için "Koşu süresini 15 dakikaya çıkar." yazabilirsin.
Reklam
İpuçları
- Yazı kısa ve öz olmak zorundadır. Aksi takdirde, hızlı ve kolay olma amacının bir anlamı kalmaz.
- Defterini süsleme konusunda çok da fazla hevesli olma; sonuçta daha yeni başladın. Bullet Journal kullanabilmek zaman alacaktır. Birkaç ay sonra farklı stiller ve süslemeler üzerinde denemeler yapabilirsin.
Referanslar
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491
- ↑ http://www.thelazygeniuscollective.com/blog/how-to-bullet-journal
- ↑ http://www.thelazygeniuscollective.com/blog/how-to-bullet-journal
- ↑ http://www.thelazygeniuscollective.com/blog/how-to-bullet-journal
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491
- ↑ http://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/wtf-is-a-bullet-journal-and-will-it-change-my-life-96491