Bu makaledeki ortak yazarlar Luigi Oppido. Luigi Oppido, Kaliforniya’da yer alan Santa Cruz’daki Pleasure Point Computers’in Sahibi ve Yürütücüsü’dür. Genel bilgisayar onarımı, veri kurtarma, virüs kaldırma ve yükseltmeler konusunda 16 yıldan fazla deneyime sahiptir. Müşteri hizmetleri ve şeffaf ücretlendirmesiyle gurur duymaktadır.
Bu makale 12.037 defa görüntülenmiştir.
Bu wikiHow makalesi sana, LCD monitöründeki renk değiştirmeyen bir pikseli nasıl düzelteceğini gösterecek. Takılmış pikseller genelde rengi siyah ya da beyaz olmayan ve birden çok yöntemle tamir edilebilen piksellerdir. Eğer piksel takılmış değil de ölüyse o zaman tamiri mümkün değildir. Benzer biçimde, takılmış bir pikseli onarmak mümkün olsa da bu her zaman garanti olmayabilir.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 3:Tamire Hazırlanmak
-
1Pikselin ölü değil de takılmış olduğundan emin ol. Bozuk pikseller için "takılmış" ve "ölü" sözcükleri sık sık birbirinin yerine kullanılsa da ölü pikseller tamir edilemez; takılmış pikseller ise tamir edilebilir. Eğer piksel siyahtan farklı bir renk gösteriyorsa ya da arka plana bağlı olarak renk değiştiriyorsa büyük olasılıkla takılmıştır.[1]
- Ölü pikseller ekrandaki görüntü ne olursa olsun ya sürekli siyah ya da sürekli beyaz kalan piksellerdir. Beyaz piksellere aslında "sıcak" piksel denir ama ilke itibarıyla bunlar ölü piksellerle aynı şeydir.
- Monitöründe ölü piksel olduğuna karar verirsen ya tamirciye götürmen ya da ekranı değiştirmen gerekir. Garanti süresi kapsamındaysa genelde monitörü değiştirebilirsin.
-
2Piksellerin nasıl çalıştığını öğren. Pikseller, ekranının içeriğine bağlı olarak kırmızı, yeşil ve mavi renklerin bir bileşimini gösterir. Bir piksel farklı nedenlerden ötürü takılı kalabilir. Örneğin ekranda aşırı yoğun renklerin aşırı uzun süreli kalması. Bir piksel takılı kaldığında, etrafındaki pikseller renk değiştirirken daha farklı bir renk sergileyebilir.
- Unutma ki ölü bir piksel, civardaki pikseller ne renk olursa olsun asla renk değiştirmeyecektir.
-
3Monitörünün garanti durumunu kontrol et. Birçok üretici belirli bir sayıda takılmış ya da ölü pikseli olan monitörleri yenisiyle değiştirir. Eğer monitörün hâlâ garanti kapsamındaysa en iyisi monitörü kendi başına tamir etmeye kalkışmaktansa garantiden yararlanmak olur.
- Yazılımsal onarım yöntemini her halükârda deneyebilirsin çünkü monitöre fiziksel müdahale gerektirmez.
Bilgisayar Onarım Teknisyeni ve Pleasure Point Computers'ın SahibiLuigi Oppido
Bilgisayar Onarım Teknisyeni ve Pleasure Point Computers'ın SahibiBir adet takılmış piksel garanti kapsamına girmeyebilir. Bazı şirketler aygıt başına 3 ya da 4 ölü piksele göz yumuyor. Eğer izin verilen maksimum ölü piksel sayısından fazlası varsa muhtemelen monitörü tamir etmeyeceklerdir.
-
4Monitörü 24 saat boyunca kapalı tut. Eğer piksel kısa süre önce takılı kaldıysa monitörü tam bir gün boyunca kapalı tutmak sorunu giderebilir. Bu, garantili bir çözüm değil ancak takılmış pikseller monitörün aşırı kullanıldığının bir belirtisidir. Yani daha fazla zarar gelmesini önlemek için monitörünü bir süre kapalı tutman gerekiyor.
- Monitörü fişten de çek.
-
5Monitörü bir tamir servisine göndermeyi dene. Monitörün garantisi yakın zamanda sona ermiş bile olsa monitörü onarması için bir profesyonele ödediğin para, kendi başına onarmaya çalışırken bozduğun monitörün yerine yenisini almak için gereken paradan azdır.
-
6Pikselin kendi kendine düzelebileceğini unutma. Takılmış pikseller genellikle bir süre sonra kaybolur ama bu süre günler ya da yıllar olabilir. Eğer pahalı bir ekranda tek bir takılmış piksel varsa pikseli düzeltme umuduyla ekrana vurmaktan, ekranı ovalamaktan ya da monitöre dokunmaktan kaçınmak en iyisidir.Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 3:Ekran Tamir Yazılımı Kullanmak
-
1Bu yöntemin nasıl çalıştığını öğren. Ekran tamir yazılımı kırmızı, yeşil ve mavi renklerin gelişigüzel bir karışımını saniyede 60 defaya kadar varan hızlarla göstererek, takılmış olan pikseli normal döngüsüne döndürmeye çalışır.
- Ekran tamir yazılımlarının işe yarayacağı garanti değildir ama başarı oranı genellikle %50’nin üstündedir.
- Ekran tamir yazılımlarının ücretli sürümleri de var ama ücretsiz sürümler de hâlâ tamir edilebilir durumda olan pikselleri onarmada en az ücretliler kadar etkili.
-
2Eğer epilepsi (sara) hastasıysan ekran tamir yazılımı kullanma. Ekran tamir programları düzensiz ve hızlı biçimde yanıp sönen ışıklardan yararlandığı için sen (ya da ailenden herhangi biri) epilepsi krizleri geçiriyorsan bu işlemden uzak durman daha iyi olur.
-
3JScreenFix sayfasına git. İnternet tarayıcında http://www.jscreenfix.com/ adresini ziyaret et. JScreenFix takılmış pikselleri düzeltebilen ücretsiz ve çevrim içi bir uygulama.
-
4Sayfayı aşağı doğru kaydır ve Launch JScreenFix (JScreenFix’i Çalıştır) düğmesine bas. Bu, sayfanın alt kısmında mavi renkli bir düğmedir. Böylece JScreenFix programı tarayıcında çalışacak.
-
5Takılmış pikseli bul. Tarayıcı penceresinin büyük kısmı siyah olacak, o yüzden takılmış pikseli kolayca bulabileceksin.
- Takılmış piksel ekranın siyah kısmında değilse F11’e basarak tarayıcını tam ekran hâline getir. Eğer tarayıcın F11’e basınca tam ekrana geçmeyi desteklemiyorsa F11’le birlikte Fn tuşuna da basman gerekebilir.
-
6Piksel bulucuyu takılmış pikselin üstüne getir. İçi parazit dolu kutuyu tıklayarak pikselin üstüne sürükle, sonra oraya bırak.
-
7Piksel bulucu en az 10 dakika orada kalsın. Bu süre boyunca sakın pencereyi küçültme, piksel bulucuyu hareket ettirme ya da monitörünü kapatma.
- Eğer mümkünse piksel bulucuyu orada bir saat boyunca bırak.
-
8Pikselin durumunu gözden geçir. Belirlenen süre boyunca piksel bulucuyu pikselin üstünde tuttuktan sonra pencereyi kapatıp piksele bak. Eğer piksel düzeldiyse iş bitmiş demektir.
- Eğer piksel düzelmediyse monitörü bir günlüğüne kapatıp yöntemi tekrar deneyebilir ya da monitörü onarmaya çalışmak için basınç ve ısı kullanma adımına da geçebilirsin ama bu, tavsiye edilmiyor.
Reklam
Kısım 3
Kısım 3 / 3:Basınç ve Isı Kullanmak
-
1Bu yöntemin riskinin farkında olmalısın. Bazıları basınç ya da ısı kullanarak, takılmış pikselleri onardıklarını söyleseler de bunun monitörü bozma olasılığı, onarma olasılığından daha fazla.
- Bu yöntemin diğer sakıncası da garantiyi geçersiz kılması.
-
2Bilgisayarı ve LCD monitörü aç. Bu yöntemin işe yaraması için ekranın açık olması gerekiyor.
-
3Siyah bir görüntü aç. Ekrana sinyal gelmemesi değil de ekranda siyah bir görüntünün açık olması şart çünkü LCD’nin arka aydınlatmasının panelin arkasını aydınlatıyor olması gerekiyor.
-
4Ucu dar ve küt bir nesne bul. Kapağı takılı bir Sharpie boya kalemi, ucu kütleşmiş bir kurşun kalem, plastik bir kalemcik ya da bir makyaj fırçasının sapı iş görebilir.
- Daha ileri gitmeden önce bu makalenin sonundaki uyarıları oku. Monitörüne fiziksel olarak bir şeyler sürtmen durumu daha da beter edebilir.
-
5Nesnenin ucuna bir kumaş sar. Bu, nesnenin sert yüzeyinin monitörü çizmesini önleyecek.
- Eğer nesne, kumaşı delebilecek gibiyse zaten aşırı sivri demektir. Başka bir nesne bul.
-
6Nesnenin yuvarlatılmış ucuyla takılmış piksele hafifçe bastır. Temas noktasının çevresinde parlak, beyaz bir dalgalanma etkisi göreceksin.
- Basıncı çevresine değil de yalnızca takılmış piksele uygulamaya çalış.
-
7Birkaç saniye sonra nesneyi ekrandan uzaklaştır. Piksel hâlâ takılmış durumdaysa basınç uygulamayı tekrar deneyebilir ya da ısı uygulamaya geçebilirsin. Ama piksel düzeldiyse monitörünü derhâl kapatmalı ve en azından bir saat kapalı bırakmalısın.
-
8Bir el bezini sıcak suyla ıslat. Eğer imkânın varsa suyu, kabın dibinden hava kabarcıkları yükselmeye başlayana kadar ocakta ısıt (yaklaşık 90 derece). Sonra el bezini suya at ya da suyu bezin üstüne dök.
-
9Ellerini koru. Bundan sonraki adımlarda parmaklarının yanması hiç iyi olmaz. O yüzden kalın bir el bezi ya da fırın eldiveni kullan.
-
10Sıcak el bezini kilitli bir naylon poşete koy. Bu, monitörü nemden koruyacaktır. Poşetin kilidini iyice kapadığından emin ol.
-
11Torbayı takılmış piksele daya. Bu şekilde hafifçe basınç uygulamak iç bileşenlerini gevşeterek pikseli düzeltebilir.
- Torbayı her seferinde birkaç saniyeden daha fazla ekrana yaslı tutma.
-
12Pikseli gözden geçir. Eğer düzeldiyse iş bitmiş demektir. Hâlâ düzelmediyse profesyonel bir tamir servisine götürmekten ya da pikselin zamanla kendi kendine düzelmesini beklemekten başka yapabileceğin bir şey yok.
- Yazılımı kullanmayı tekrar deneyebilirsin.
Reklam
İpuçları
- Bu talimatlar işe yaramazsa monitörü üretici aracılığıyla değiştirmeye çalış. Eğer monitör üreticinin değiştirme koşullarına uyuyorsa bağlantıya geçerek nasıl değiştireceğini öğren.
- Takılmış pikselleri tamir, monitörleriyse kalibre eden bir donanım satın alabilirsin. PixelTuneUp OEM bu türden bir ürün ama Amazon gibi sitelerde başka ürünler de bulabilirsin. Bu ürünler TV’leri ve diğer LCD ekranları ayarlamakta da kullanılabilir.
Uyarılar
- LCD ekranlar birden çok katmandan oluşur. Her katman bir diğerinden küçük cam aralayıcılarla ayrılmıştır. Bu aralayıcılar da katmanlar da çok hassastır. Bir LCD paneli parmağınla ovuşturmak ya da bezle silmek bile aralayıcıların kırılmasına, böylece orijinal piksel hatasından bile daha kötü sorunlara yol açabilir. Bu yüzden servis sertifikasyonuna sahip çoğu tamir teknisyeni, ekranı ovmamaları ya da ekrana vurmamaları için eğitilir. Bu yöntemleri kullanırken riski göze al.
- Monitörün içini açmaya kalkışma. Böyle yapmak garantiyi geçersiz kılar ve üretici, monitörü değiştirmez.