Bu makaledeki ortak yazarlar Pippa Elliott, MRCVS. Dr. Pippa Elliott, evcil hayvan uygulamaları ve veteriner cerrahi alanında 30 yılın üzerinde tecrübeye sahip Royal College of Veterinary Surgeons Üyesi bir veteriner cerrahtır. 1987 yılında Glasgow Üniversitesi’nden veteriner hekim ve cerrahlık derecesini almıştır. Doğup büyüdüğü yerdeki aynı hayvan kliniğinde 20 yılın üzerinde bir süre çalışmaktadır.
Bu makalede atıfta bulunulan 14 referans vardır ve bu referanslara sayfanın sonunda ulaşılabilir.
Bu makale 126.757 defa görüntülenmiştir.
Bir köpeğin hamile olduğunu anlamak, dokuz haftalık hamilelik sürecinin sadece son haftalarında, karnı devasa bir hâl aldığında, mümkün olabilir. Bunu öğrenmenin en iyi yolu köpeğini veterinere götürmektir, ancak meydana gelebilecek fiziksel ve davranışsal değişikliklerin farkında olmak da faydalı olabilir. Hamile köpekler hamileliklerinin erken, orta ve son aşamalarında çeşitli belirtiler gösterir.
Adımlar
Yöntem 1 / 4:
Fiziksel Değişiklikleri Gözlemlemek
-
1Meme uçlarının renk değiştirip değiştirmediğini takip et. Bir köpeğin hamile olduğunun en erken belirtilerinden birisi de “pembeleşmesi”dir. Bu, meme uçlarının olduğundan daha pembe bir renk alması, hafif şişmesi ve daha belirgin hâl alması anlamına gelmektedir. Bu belirti, gebe kaldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkabilir.
-
2Vücuttaki değişiklikleri gözlemle. Hamile bir köpeğin vücut şekli, 5. haftaya kadar değişmez. 4. ila 5. haftalar arasında karnı şişmeye ve yuvarlaklaşmaya başlar.
-
3Mamasını vaktinden önce arttırma. Hamile bir köpeğe, hamileliğinin son üç haftasında fazladan mama verilmelidir ancak çoğu köpek sahibi, köpeklerinin mamalarını erkenden artırmak ister. Fazla kaloriler ise karın kısmının yağlanmasına sebep olur. Bu da sık sık hamilelikle karıştırılır. İşinde yeni olan bir doktorun, şişkin bir karnın yağdan mı yoksa fetüsün yer kaplamasından dolayı mı olduğunu anlaması beklenemez.
-
4Vücut değişikliklerini sürekli olarak izle. Hamileliğin son üç haftasında (6-9. haftalar), köpeğin karnı yuvarlak ve şişkin bir hâl alır. Süt vermek için hazır hâle gelen meme bezleri gelişmeye ve belirgin bir şekilde şişmeye başlar.
-
5Yavru köpeklerin hareketlerini hissetmeye çalış. Hamileliğin son üç haftasında, yavrular rahimde kıpır kıpır hareket ettikçe dostunun karnındaki hareketlenmeyi görebilirsin. Yavruların kıpırdadığı yerdeki bölgeyi elinle yoklarsan hareketlenmeyi hissedebilirsin.
- Bir şey hissedemezsen üzülme. Yavrular karnının derinliklerinde yer aldığı ve her yavrunun birer sıvı kesesi içerinde yüzdüğünü göz önünde bulundurursak, yavruların hatları her zaman hissedilemeyebilir.
Reklam
Yöntem 2 / 4:
Davranışsal Değişikliklerin Farkına Varmak
-
1Büyük değişiklikler bekleme. Her köpeğin hamileliğe gösterdiği tepki farklıdır. Bazıları erken aşamalarda daha içe kapanık ve yorgun olur, ancak hasta bir köpek de içine kapanabilir. Bu durumda, bu belirtilere hamilelik diyemeyiz.[1] Ortalama dişi bir köpek, hamileliğin son üç haftasına kadar büyük oranda aynı davranışları gösterir.
- Hamileliğinin son üç haftasında köpeğin, devasa boyutundan dolayı zor hareket eder ve daha çok uyumak isteyebilir.
-
2İştahı artarsa şaşırma. Hamileliğin sonuna doğru rahim genişleyeceği için karnında daha fazla yer kaplayacaktır. Büyük porsiyonlar fazla geleceği için sık sık ama azar azar atıştırmak isteyecektir.[2]
-
3Yuva yapıyor mu incele. Yavruları doğurmaya yakın, köpeğin yuva yapmaya başlayabilir.[3] Gelmek üzere olan miniklerine uygun, sıcak bir ortam hazırlamak için tenha bir yere battaniyeleri veya kıyafetleri toplayabilir.
- Yuva hazırlamanın tam zamanlaması, doğum yapmadan önceki 2-3 hafta ile 2-3 gün arasında değişir.
Reklam
Yöntem 3 / 4:
Profesyonel Bir Teşhis Koymak
-
1Veterinere git. Köpeğinin hamile olduğundan şüphe ediyorsan, doğrulamak için bir veterinere gitmek en doğrusu. Veterinerlerin hamileliği kesin olarak doğrulayabileceği çeşitli yöntemler bulunmaktadır.
-
2Fiziksel olarak muayene ettir. Veteriner, köpeğini muayene edecek ve karnını nazik ve dikkatli bir şekilde yoklayacaktır. [4] El ile muayene ederek (karnını yoklayarak), veteriner bazen rahmi ve içerdeki yavrunun hatlarını hissedebilir. Ancak, bu sandığından daha da zordur çünkü yavruyu bağırsağın içindeki dışkıyla ya da tersi şekilde karıştırabilir.
- Hamileliği elle kontrol edebilmesi için en uygun zaman, gebe kaldıktan sonraki 28-35 gün arasıdır. Öncesinde, veteriner hekiminin köpeğinin hamile olup olmadığını ayırt edebilmesi zordur. Sonrasında ise yavrular sindirim kanalındaki mamalar, vs. ile karıştırılabilir. [5]
-
3Kalp atışlarını kontrol ettir. Hamileliğin son aşamalarında (6. hafta ve sonrasında), veteriner bazen köpeğin karnını stetoskopla dinleyerek ceninin kalp atışlarını duyabilir. Ancak, bu bebeklere kıyasla daha zordur. Bunun sebebi de köpeğin tüylerinin hışır hışır ses çıkarmasına ve köpeklerin karnının düz değil de yuvarlak olmasına bağlanır.[6]
-
4Kan testi yaptır. Hamilelik testi için altın esas, veteriner hekiminin hamilelik hormonu olan Relaksin hormonunun varlığını saptamak için kan testi yapmasıdır.[7]
- Bu hormon, hamileliğin 28. gününden sonra ortaya çıkacağı için test o zaman güvenilir olur. Eğer bu tarihten önce test yapılırsa, hatalı negatif sonuçlar alabilirsin. Bu durumda da, köpeğin aslında hamileyken, hamile olmadığını sanırsın. [8]
- 28.günden önce bile olsa, herhangi bir aşamada sonucun pozitif olması hamileliği doğrular. [9]
-
5Ultrason çektir. Hamileliği en erken teşhis edebilecek yöntem ultrasondur. Yetenekli bir ultrason teknisyeni 16. günde veya sonrasında yavruları monitörde seçebilir. [10]
- Köpeğin uysalsa uyuşturmadan tarama yapılabilir.
- Teknisyenin aşırı tüylü köpeklerin karın bölgesindeki tüyleri, prob ciltle tam temas kurabilsin diye temizlemesi gerekir. [11]
-
6Röntgen çektirmeyi sor. Ultrasonun yaygınlaşmasıyla birlikte, hamilelikte röntgen kullanımı azaldı. Hamileliğin sonlarında olan bir dişi köpeğin röntgeninin çekilmesinin asıl sebebi, rahimdeki yavru köpek sayısını belirlemektir.
- Bu bilgi sayesinde, köpeğin sahibi tüm yavruların güvenli olarak doğup doğmadığını anlayabilir. Köpeğin sahibinin, doğum bittiği halde içeride yavru kaldığında bunu anlamasını ve buna göre harekete geçmesini sağlar.
Reklam
Yöntem 4 / 4:
Erken Hamilelik Belirtilerini Teşhis Etmek
-
1Sabırlı ol. Her köpek ilk 2-3 hafta (yani hamileliğin üçte birlik kısmında) hamilelik belirtileri göstermeyebilir. İştahında bir değişiklik olmayabilir.
- Hamile dişi köpekler tıpkı insanlar gibi sabah kusmalarından muzdarip olurlar, ancak bu çiftleşmeden yaklaşık olarak 21 gün sonra gerçekleşir. Genelde 1-2 hafta sürer. Ayrıca 21. günde, köpeğinin diş etlerine bakabilirsin. Eğer çiftleşme gerçekleştiyse, diş etleri normal olan pembe rengi yerine beyaz olacaktır. Bunun sebebi, fetüsün rahme yerleşiyor olması ve köpeğin vücudundaki kanın orada toplanıyor olmasıdır. Bu yüzden bir ya da iki gün diş etleri beyazlaşır. Endişelenmeye gerek yoktur. Eğer 2 günden fazla devam ederse, veterinerini aramalısın.
-
2Ruh hali değişiklerini gözlemle. Bazı insanlar köpekleri olağandan daha da sessiz diye hamile olduğunu düşünebilir, ancak bu kanıtlanmış gerçekten ziyade gözlemlere dayalıdır. Hamilelik hormon seviyelerinde değişikliğe sebep olur ve bu her köpeği farklı şekilde etkiler.
- Bazı köpekler anormal bir şekilde sessizleşebilir, bazıları daha sevgi dolu olup ilgi isteyebilir ve bazıları da içine kapanıp yalnız bırakılmak isteyebilir. [12]
-
3Başka hastalık belirtileri ara. Bir köpeğin belirgin ruh halindeki ve davranışındaki değişiklik her ne kadar hamilelik olarak yorumlanabilse de, bu aynı zamanda köpeğin hasta olduğunun üstü kapalı bir işareti olabilir. Bu sebeple köpeğini iştah kaybı, kusma, ishal, öksürük, hapşırma ya da vajinal akıntı gibi hastalık belirtileri gösterip göstermediğini görmek için yakından izle.
- Eğer köpeğin çiftleştiyse ve bunu takiben günlerce ya da haftalarca sürekli olarak kusuyorsa, bunun hamilelik olması mümkün değildir ve bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Bu aynı zamanda, düzenli olarak kusuyorsa da geçerlidir. [13]
Reklam
İpuçları
- Köpeğinin hamile olup olmadığından emin olmasan bile karnını yoklarken nazik ol. Yavruları incitme riskini göze almak istemezsin.
- Bazı köpeklerde “sabah kusması” görülebilir. Bunun sebebi hormonal değişimlerdir. Ayrıca, hamilelikte temiz vajinal akıntı normaldir. Ancak kötü kokuyorsa, veterinerine başvur.
- Anne senin kokuna yeterince aşina değilse, yeni doğmuş yavrulara dokunmamaya çalış. Eğer kokunu tanımıyorsa, kendi kokusunu taşımadığı için yavruyu reddedebilir.
- Köpeğinin hareketlerini incele.
Uyarılar
- Dokunulmaya ya da ele alınmaya alışık olmayan bir anne doğum sırasında ısırabilir, o yüzden dikkatli ol! Çocukları ve yabancıları onun “yuvasına” ve yavrularının yakınına yaklaştırma.
- Yalancı gebelik köpeklerde sık sık görülür. Kızışmasından birkaç hafta sonra, köpek büyümüş meme uçları ve artan iştah gibi hamilelik belirtilerini aslında hamile kalmadan da gösterebilir. [14] Köpeğinin hamile olup olmadığından kesin olarak emin olmak için mutlaka veterinere başvur.
Referanslar
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
- ↑ Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
- ↑ Plasma levels of relaxin in pregnant and lactating dogs. Steinetz. Biol Repro. 1987. Oct, 37
- ↑ Veterinary diagnostic ultrasound. Nyland. Publisher: WB Saunders
- ↑ Veterinary diagnostic ultrasound. Nyland. Publisher: WB Saunders
- ↑ Reproduction in the dog and cat. Christianseen. Publisher: Bailliere Tindall
- ↑ Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
- ↑ http://www.petsource.org/doghealth/818-healtharticle.html