X
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 46.057 defa görüntülenmiştir.
Küf, ilk başta küçük bir nokta olarak ortaya çıkabilir ve göze hoş görünmeyen, berbat bir hâl alabilir. Bazen sağlığı tehdit eden bir duruma da dönüşebilir. Şanslısın ki bu tür bir sorunun üstesinden gelmek için pahalı malzemelere ihtiyacın yok. Küfü temizlemeye şimdi başlayıp birkaç basit adımla banyonu temiz ve ferah bir ortama dönüştürebilirsin.
Adımlar
Yöntem 1
Yöntem 1 / 5:Küfü Karbonat ve Çamaşır Suyu Kullanarak Temizlemek
Yöntem 1
-
1Küfün büyük kısmını temizlemek için sabunlu ve karbonatlı sıcak su kullan. Karbonat ucuz, buhar çıkarmayan, hafif bir temizlik maddesidir. Banyonun temizliğinde kullanmak üzere kendi kendine karbonatlı temizleyici yapmak istiyorsan bu tarifi kullan:
- Bir tatlı kaşığı sıvı sabun
- Bir su bardağı karbonat
- Birkaç damla uçucu yağ (narenciye, biberiye, lavanta, nane, okaliptüs vb.)
- Macun kıvamına gelmesine yetecek kadar su.
-
21 ölçü çamaşır suyu ile 2 ölçü suyu karıştır. Karışımı spreyli bir şişeye boşalt.
-
3Çamaşır sulu karışımı küf olan bölgeye sık ve o bölgeyi kurumaya bırak.
-
4Karışımı ikinci kere sık ve bölgeyi bir fırçayla ovala.
-
5Daha sonra durula ve küf geçene kadar bu işlemi tekrarla.
-
6Tüm küfü çıkaramazsan silikon tabancası kullanarak silikonlu ya da derzli yerleri yenile.Reklam
Yöntem 2
Yöntem 2 / 5:Küfü Sirke ile Temizlemek
Yöntem 2
-
1Hafif bir beyaz sirkeyi seyreltmeden spreyli bir şişeye dök. Sirke hafif asidik özelliğe sahiptir ve nereye sıkarsan orada küfün oluşmasını büyük ölçüde önler. Sirkeyi, spreyli şişeye koyarken seyreltme çünkü onu tüm gücüyle kullanman iyi olacaktır. Dolayısıyla sirkeyi seyreltmemelisin.
-
2Sirkeyi küflü yüzeylere sık ve bir saat bekle. Mümkünse bu süre boyunca banyonu havalandır.
-
3Bir saatin sonunda alanı sıcak suyla iyice temizle ve yüzeyi havluyla kurula. Nemli yüzeylerde küf oluşma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle o alanı iyice kuruladığından emin ol. Sirkeyi tamamen temizledikten sonra artık banyonun sirke kokmaması gerekiyor.
-
4Küf başlangıcını önlemek için daha küfler oluşmaya başlamadan sirke kullan. Sirkenin küf yaratan canlı türlerinin %82’sini öldürdüğü biliniyor. [1] Sirke, banyonun sahibi oymuşçasına her yere yayılan küfün önlenmesinde olağanüstü etkiye sahip bir çözümdür. Ayrıca sirke hiçbir şekilde zehirli gaz (çamaşır suyu gibi) çıkarmaz ve tamamen doğal bir çözümdür.
- Küfe elverişli yüzeylere biraz sirke sık ve öylece bırak. Bunu düzenli olarak tekrarlarsan küf kolay kolay oluşamayacaktır ve daha ilk adımdan onun üstesinden gelmiş olacaksın.
Reklam
Yöntem 3
Yöntem 3 / 5:Küfü Boraks ile Temizlemek
Yöntem 3
-
1Bir su bardağı boraks ile yaklaşık 4 litre suyu karıştır. Boraks doğal bir temizlik maddesidir ayrıca doğal böcek ilacı olarak da kullanılır. Faydaları arasında ucuz olması, kolayca bulunabilir olması ve oldukça etkili olması sayılabilir. Boraksı, yaşadığın yere en yakın marketin temizlik reyonunda bulabilirsin.
-
2Küfü temizlemeden önce küf sporlarını HEPA filtreli bir elektrik süpürgesiyle temizle. Bu sayede sporların etrafa yayılma riskini oldukça azaltacaksın, böylece onları çok uğraşmadan kolayca bulundukları yerlerden kaldırabileceksin.
-
3Bir fırça yardımıyla küflü yüzeylere boraks çözeltisini yay.
-
4Temizlik sırasında temizleme çözeltisini kullanırken dikkatli ol yoksa küf sporları kendilerine farklı yaşam alanları bulabilirler. Küflere yaşayabilecekleri yeni, güzel bir ortam sağlamak istemezsin.
-
5Boraks çözeltisi yaydığın alanı sil ve oranın kurumasını bekle. Yeniden kirleneceği konusunda endişe ediyorsan tekrar bir küf oluşumunu önlemek için alana biraz sirke sık.Reklam
Yöntem 4
Yöntem 4 / 5:Küfü Amonyak ile Temizlemek
Yöntem 4
-
1Amonyakla çamaşır suyunu sakın karıştırma. Amonyakla çamaşır suyunu karıştırınca aşırı derecede tehlikeli olabilecek zararlı gazlar ortaya çıkar. Bu, ayrıca amonyak içeren temizlik ürünlerinin de (çoğu cam temizleyici gibi) çamaşır suyuyla karıştırılmaması anlamına gelir.
-
2Sadece "berrak amonyak" kullandığından emin ol. Amonyağın "berrak", "bulanık" ya da "köpüklü" gibi çeşitleri vardır.
-
3Amonyağı spreyli bir şişeye koy ve küflü yüzeylere sık.
-
4Küfü ya da sporları tamamen temizlemek için o bölgeyi bir fırça ile etraflıca ov. Bir iki saatliğine öylece bırak. Mümkünse ortamı havalandır. Çünkü amonyağın çok güçlü ve rahatsız edici bir kokusu vardır.
-
5Birkaç saat sonra o bölgeyi silerek temizle.Reklam
Yöntem 5
Yöntem 5 / 5:Küfü Oksijenli Su ile Temizlemek
Yöntem 5
-
1%3’lük oksijenli suyu koyu renkli, spreyli bir şişeye koy. Işığa maruz kaldığında oksijenli suyun etkisi azalır; etkisinin azalmaması için onu koyu renkli, spreyli şişede sakladığından emin ol.
- İstersen karışımın etkisini artırmak için oksijenli su karışımına biraz sirke de ekleyebilirsin.
-
2Karışımı, küfün olduğu yüzeyin bir noktasında dene. Bu yaptığın deneme ile oksijenli suyun yüzeyde solmaya neden olup olmayacağını anlamış olursun.
-
3Karışımı tüm küflü yüzeylere sık ve oksijenli suyun küfe nüfuz etmesi için 10 ila 20 dakika bekle.
-
4Bu yüzeyleri bir iki saatliğine öylece bırak. Mümkünse ortamı havalandır. Çünkü oksijenli suyun çok güçlü ve rahatsız edici bir kokusu vardır.
-
5Yüzeyi silerek temizle.Reklam
İpuçları
- Küfün tekrar oluşmasını önlemek için banyonu düzenli olarak sirke ile temizle.
- Banyodaki silikonu ya da başka bir şeyi değiştirmen gerekiyorsa ileride oluşabilecek küfleri önlemek için küfe dayanıklı bir ürün kullan.
- Banyonda sürekli olarak küf sorunu varsa banyonun havalandırmasıyla, tesisatıyla ya da başka bir konuyla ilgili çözülmesi gereken sorunlar olabilir.
- Küf ya da küf sporları barındırabileceğinden duş perdesini temizlemeyi unutma.
- Her duştan sonra banyonun ıslak kalmadığından yani kuruduğundan emin ol. Havalandırma fanı kullan, bir pencereyi aç ya da başka bir yol kullanarak havalandır.
- Buradaki adımlarda belirtilen tüm ürünler evde kolayca yapabileceğin temizlik ürünleridir. Ama küfü temizlemek için özel temizlik ürünleri de satın alabilirsin. Bunları talimatlara uygun olarak kullan. Çünkü bu temizlik ürünlerinin bazıları oldukça güçlüdür ve zararlı gaz çıkarabilir.
- Karışımı uygularken sünger yerine spreyli şişe kullanabilirsin.
Reklam
Uyarılar
- Çamaşır suyunun çıkardığı gazı solumamak için yüz maskesi tak.
- Çamaşır suyunun sıçrama ihtimaline karşı eski kıyafetler giy (tercihen beyaz).
- Tüm temizlik kimyasallarını etiketlerinde belirtildiği şekilde kullan.
- Bu talimatlar genel banyo temizliği içindir. Aşırı düzeyde küflenmiş veya pas kaplamış alanlar (hayatı olumsuz etkileyen bir fırtına sonrası ya da ciddi düzeyde bakımsız evlerde olduğu gibi) biyolojik tehlike yaratabilir. Uzman kişilerin gelip üreyen mantarları ve mantar sporlarını güvenli bir şekilde temizlemeleri gerekebilir.
- Çamaşır suyu kullanırken koruyucu gözlük ve eldiven tak.
Reklam
İhtiyacın Olan Şeyler
- Ilık suyla dolu bir kova
- Çamaşır suyu/karbonat/boraks/sirke (temizlik yöntemine hangisi uygunsa)
- Sünger ve bez
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Remove Bathroom Mold
Español:eliminar el moho del baño
Italiano:Rimuovere la Muffa in Bagno
Português:Remover Mofo do Banheiro
Русский:удалить плесень в ванной комнате
Nederlands:Schimmel in de badkamer verwijderen
Bahasa Indonesia:Membersihkan Jamur di Kamar Mandi
中文:清除浴室的霉菌
한국어:욕실에 핀 곰팡이 없애는 방법
العربية:إزالة العفن من الحمام
Tiếng Việt:Loại bỏ nấm mốc trong phòng tắm
日本語:浴室のカビを除去する
Bu sayfaya 46.057 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam