X
wikiHow bir “wiki”dir. Bu, makalelerimizin çoğunun birden fazla yazar tarafından ortaklaşa yazıldığı anlamına gelir. Bu makaleyi oluşturmak için, zaman içinde makaleyi düzenlemek ve iyileştirmek üzere bazıları isimsiz, 19 kişi çalıştı.
Bu makale 18.328 defa görüntülenmiştir.
Akrilik boya, el işlerinde, ev dekorasyonunda ve genel boya işlerinde kullanılan popüler bir boya çeşididir. Suda çözünecek şekilde formüle edilmiştir ama giysilerine bulaşırsa leke bırakabilir. Neyse ki çoğu durumda hızlı davranarak lekeleri çıkarmak mümkündür. Her bir seçenek, boyanın kuru ya da ıslak olmasından bağımsız olarak işe yarayacaktır ama boya hâlâ ıslaksa önce daima kazıyarak çıkarmaya çalış.
Adımlar
Yöntem 1 / 5:
Giysilerine İşlem Yapmaya Hazırlanmak
Yöntem 1 / 5:
-
1Hemen harekete geç. Akrilik boyayı giysinden çıkarmak için seçtiğin yöntem ne olursa olsun, lekeye işlem yapmak için ne kadar hızlı davranırsan lekeyi çıkarma ihtimali o kadar artar.
-
2Katılaşmış ya da koyu bir damla hâlindeki boyayı bir kaşıkla ya da bıçakla giysinden kazı. Boya hâlâ ıslaksa kâğıt havluyla ya da bezle hafifçe dokunarak fazlasını al. İşin püf noktası, olabildiğince fazla boyayı olabildiğince kısa zamanda çıkarmak.
- Daha kalın kumaşlarda sert bir fırça iyi olabilir, özellikle de boya büyük damlalar şeklinde katılaşmışsa. Çatal kaşık kullanmak hoşuna gitmiyorsa fırça, kaşığa iyi bir alternatif olabilir.
-
3Panik yapma. Hemen umudu kesip gömleğini atma ya da moralini bozma. Güzel bir giysi olsa da üstünde leke kalmasını önleyebilirsin. Sadece hemen harekete geç ve talimatları uygula.
-
4Mümkün olduğunca çok boyayı kuru bir kâğıt havluyla hafifçe dokunarak al. Bu, boya hâlâ ıslaksa işe yarayacaktır. Sertçe silmemen, sadece hafifçe dokunman gerektiğini unutma. Hafifçe dokunmak, giysine henüz işlememiş ıslak boyayı alır. Silmekse boyanın, giysinin daha derinlerine işlemesine ve lekenin çok daha zor çıkmasına neden olur. Islak boyanın fazlasını hafifçe dokunarak aldıktan sonra, aşağıdaki adımlardan istediğine geçebilirsin.Reklam
Yöntem 2 / 5:
Boyayı İzopropil Alkolle Temizlemek
Yöntem 2 / 5:
-
1Lekeli kısmı izopropil alkolle ıslat. Lekeli kısım, tamamen ıslanmalıdır, o yüzden bol miktarda kullan. İzopropil alkolü internetten ya da yaşadığın yerdeki eczaneden nispeten düşük fiyata satın alabilirsin. Hepsiburada’da 1 litresi 20 ila 50 TL civarında.
-
2Boyayı kazı. Tırnağınla, tahta bir çubukla, madeni parayla ya da başka bir şeyle boyayı kazıyarak kumaştan sökmeye çalış. Kazırken önce kumaşın lif yönüne, sonra bu yönün tersine git ve ileri geri hareketler yap. Bir sonraki adıma geçmeden önce olabildiğince çok boyayı kumaştan çıkar.[1]
-
3Giysiyi çamaşır makinesine at. Normalde bu giysi için kullandığın programı ayarla ve her zamanki deterjanla yıka. Şansın varsa çamaşır makinesi, kazımayla ve alkolle çıkaramadığın boyayı çıkarabilir.
-
4Her zamanki gibi kurut. Şanslıysan hem alkol hem yıkamak, lekeyi sökmüş olacaktır. Sonuçtan memnun kalmazsan işlemi tekrarlayabilirsin ama çok geç kalmış olabilirsin.Reklam
Yöntem 3 / 5:
Boyayı Amonyak ve Sirkeyle Çıkarmak
Yöntem 3 / 5:
-
1Giysinin lekeli kısmını soğuk suyla ıslat. Suyla dolu bir lavabonun ya da kovanın içine koy. Devam etmeden önce orada bir dakika ıslanmasını bekle. Giysinin iyice ıslanması gerekir.
-
21 su bardağı/240 ml amonyağı, 1 su bardağı/240 ml beyaz sirkeyi ve bir avuç tuzu karıştır. Bunu ayrı bir kapta yap. Zaman kazanmak için, karışımı giysin suda ıslanırken yapabilirsin.[2]
-
3Giysiyi ıslattığın suyu boşalt. Giysinin suyunu iyice sık. Şakır şakır su damlamaması için suyun büyük kısmını sıkmaya çalış ama hâlâ ıslak ya da nemliyse dert etme. Nemli olması lazım çünkü suya bastırmanın amacı buydu zaten.
-
4Havsız bir bezi ya da süngeri amonyak ve sirke karışımına batır. Şimdi boya lekesini bu bezle ya da süngerle ovala. Oldukça sert ovalamaktan çekinme. Lekenin sökülmeye başlaması için solüsyona ne kadar gerekiyorsa o kadar batır.
-
5Giysiyi suyla durula. Şimdi lekenin sökülüp sökülmediğini kontrol et. Çıkmadıysa işlemi tekrarla. Şansın varsa bu işlemi bir ya da iki kez tekrarladıktan sonra leke çıkmış olur. Sonuçları hemen göreceksindir.
-
6Ovarak sildiğin giysiyi çamaşır makinesine at. Her zamanki gibi yıka, sonra da kurut. Lekenin çıkıp çıkmadığını tekrar kontrol et. Sonuçtan hâlâ memnun değilsen işlemi tekrarlayabilirsin ama muhtemelen her seferinde çabanın karşılığında daha azını alacaksın.Reklam
Yöntem 4 / 5:
Boyayı Bulaşık Deterjanıyla Çıkarmak
Yöntem 4 / 5:
-
1Giysinin ya da en azından lekenin olduğu kısmın tersini çevir. Mümkün olduğunca fazla boyayı çıkarmak için musluktan akan ılık suyun altına tut.
-
2Bir ölçek sıvı bulaşık deterjanını bir ölçek ılık suyla karıştır. Bu, lekeyi çıkarmakta kullanacağın solüsyon. Bu yöntem pratiktir çünkü büyük ihtimalle evde zaten bulaşık deterjanın vardır.[3]
-
3Havsız bir bezi ya da süngeri solüsyona batır. Süngerle lekeye güçlü bir şekilde bastır ama çok fazla ovalamaktan kaçın çünkü bu, lekeyi yayabilir. Lekeyi tırnaklarınla kazımaktan çekinme. Mümkün olduğunca fazla boyayı çıkarmaya çalış.
-
4Suyla durula. Lekeyi kontrol et. Gerekirse ya da çıkan lekenin miktarından memnun kalmazsan tekrar deterjanla silebilirsin.[4]
-
5Her zamanki gibi yıka. Giysiyi her zaman yıkadığın gibi yıka. Giysinin makinede yıkanabildiğinden emin ol. Şimdi giysilerini her zamanki gibi kurut ve lekeyi tekrar kontrol et. Şansın varsa çıkmış olacaktır.Reklam
Yöntem 5 / 5:
Boyayı Cam Temizleyicisiyle ya da Saç Spreyiyle Çıkarmak
Yöntem 5 / 5:
-
1Lekeye bir temizlik bezi ya da kâğıt havluyu hafifçe bastır. Ovalama ki boya kumaşın içine işlemesin. Bu adım, boya hâlâ ıslaksa gereklidir.[5]
-
2Cam temizleyiciyi ya da saç spreyini temizlik bezine ya da süngere sık. Islattığın bölgeyi bir tırnak cilası çıkarıcı şişesinin üstüne koy ve azıcık asetonla ıslat. Evde cam temizleyici ya da saç spreyi varsa bu iki ürün de lekeyi çıkarabilir.
- Kumaşın bu ürünlerdeki kimyasallara dayanabileceğinden emin olmak için önce giysinin göze çarpmayan bir yerinde test etmen tavsiye edilir. Dayanıklı değilse başka bir yöntem kullan.
-
3Boya lekesini ıslak bir bezle ovarak sil. Bezi lekenin üstüne getir ve aşağıya ve yukarıya doğru ovmaya başla. Aşırı güç kullanmamaya çalış; lekeyi yaymaktan kaçınmalısın. Boya lekesini temizleyiciyle ovmaya başlamadan önce, bir bıçakla ya da tırnağınla mümkün olduğunca çok boyayı kazımayı unutma. Lekenin yayılmasını mümkün olduğunca engellemen gerek.[6]
-
4Hemen yıka. Bu etkili temizleme karışımı kumaş liflerine zarar vermeden önce hemen çıkarılmalıdır. Her zamanki gibi yıka, sonra da kurut. Bu, lekeyi çıkaracaktır.Reklam
İpuçları
- Başka bir olası çözüm: İspirto ve mutfak temizlik spreyi kullan. Sonra, bir diş fırçasıyla ovalayarak sür. Bu, kurumuş ve aylardır kumaşta olan lekelerde işe yarar.
- Boyanın mümkün olduğunca kurumasına engel olmaya çalış. Islak lekeleri çıkarmak kuru lekeleri çıkarmaktan daha kolaydır.
- Kumaşın nasıl tepki vereceğini görmek için önce daima göze çarpmayan bir yerde test et.
- Lekeli kısmı oje çıkarıcı ya da tinerle hafifçe dokunarak silebilirsin de ama bu, giysilerine zarar verebilir. Bunu sadece doğal liflerde dene ve solüsyonu önce giysinin göze çarpmayan bir yerinde test et.
- Kullanılan maddelere, etkilenen kumaşın cinsine ve uygulama yöntemine bağlı olarak temizleme solüsyonlarının işleri daha kötü hâle getirme riski vardır. Giysinin zaten lekelenmiş olduğunu düşününce, en azından lekeyi çıkarmaya çalışmaya değer.
- Boya lekesi, yıkanmayan kumaşlarda kalacaktır. Bir şey yapılıp yapılamayacağını görmek için giysiyi bir kuru temizleyiciye götürmeyi dene. Yapılacak bir şey yoksa lekeyi kapatmak için ya da giysiyle bütünleştirmek için yaratıcı yollar düşün.
Reklam
Referanslar
- ↑ http://www.thefrugallife.com/acrylic_paint.html
- ↑ http://www.ebay.com/gds/How-to-Remove-Acrylic-Paint-Out-of-Clothes-/10000000178258922/g.html
- ↑ http://www.goodhousekeeping.com/home/stain-buster/stains-paint-latex-may07
- ↑ http://www.ebay.com/gds/Top-5-Ways-to-Remove-Acrylic-Paint-/10000000178722350/g.html
- ↑ http://www.goodhousekeeping.com/home/stain-buster/stains-paint-latex-may07
- ↑ http://www.goodhousekeeping.com/home/stain-buster/stains-paint-latex-may07
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Get Acrylic Paint Out of Clothes
Português:Remover Tinta Acrílica das Roupas
中文:去除衣服上的压克力颜料
Nederlands:Acrylverf uit kleding verwijderen
Bahasa Indonesia:Menghilangkan Noda Cat Akrilik dari Pakaian
العربية:إزالة ألوان الأكريليك عن الملابس
Tiếng Việt:Tẩy sơn Acrylic dính trên quần áo
日本語:服に付いたアクリル塗料を落とす
Bu sayfaya 18.328 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam