Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.
wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızı sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler.
Bu makale 6.113 defa görüntülenmiştir.
Photoshop; o kadar güçlü ki bir fiil olarak bile kullanılır hâle geldi! Gezegendeki en iyi bilinen yazılım uygulamalarından biridir ve öğrenilmesi zor olduğu yönünde bir ün yapmıştır ama bunu gidereceğiz. Photoshop 20 yıldan beri piyasada ve kesinlikle çok daha güçlü bir hâl almasına rağmen, arayüzü temiz, mantıklı ve öğrenmesi kolaydır. Photoshop CS6'yı kullanarak, temel bilgileri ve gelişimi nasıl sürdüreceğini göstereceğiz. Okumaya devam et!
Adımlar
Yöntem 1 / 4:
Temel Photoshop Araçları
-
1Photoshop'u aç. Henüz Photoshop'a sahip değilsen Adobe.com adresinden ücretsiz deneme sürümünü indirebilirsin. Sayfanın üst tarafında Ücretsiz Deneme Sürümü düğmesine tıkla. Photoshop'u senin işin için uygun olup olmadığını görmek için 30 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsin.
-
2Bir belge aç. Örnek bir resmi yeni bir sekmede açmak için Command tuşuna basarak (Windows:Ctrl) buraya tıkla. Bu öğretici makaleyi takip ederken bu görseli kullanabilirsin. Fotoğrafı masaüstüne sürükle, ardından fotoğrafı Photoshop’ta aç.
- Bunu yaptığında ekranın şöyle gözükmeli:
-
3Dörtgen İşaretleme aracını (M) seç. Bunu simgenin üzerine tıklayarak veya M tuşuna basarak yapabilirsin. (Makalenin geri kalanında araç adından sonra klavye kısayol tuşu gösterilecektir.) Dörtgen İşaretleme aracı en temel araçtır. Bu zaten aşina olduğun bir şey; neredeyse her uygulama ve işletim sisteminde seçimler aynı şekilde yapılır: ekranın bir bölümünü seçmek için tıkla ve sürükle. Photoshop’ta da durum aynı.
- Dörtgen İşaretleme aracına tıklayıp basılı tutulduğunda küçük bir menü açılır ve buradan farklı seçim araçları seçilebilir: Dörtgen İşaretleme aracı (varsayılan); daire ve oval seçimler için Oval İşaretleme aracı; hem dikey hem de yatay sırada tek piksel işaretleme aracı.
- Şimdilik Dörtgen İşaretleme aracını seç, imlecini görüntünün sol üst köşesinde bir yere yerleştir, ardından fareyi tıklayıp sürükle. Seçim genişledikçe sağındaki piksel değerlerinin değiştiğini göreceksin. Değerler kabaca G: 300 Y: 200 olana kadar merkeze doğru sürükle, ardından fare düğmesini bırak.
- Seçimin ortasına tıklayıp basılı tut ve imleci hareket ettirerek seçimin nasıl hareket ettiğini gör. Seçimi, gösterildiği gibi tepedeki bronz evi çevreleyecek şekilde sürükle:
- Buradan seçimi kopyalayabilir, taşıyabilir, filtreler uygulayabilirsin; Photoshop'ta yapabileceğin hemen her şey bir seçim ile başlar.
-
4Kement aracını (L) seç. Kement aracı Seçim aracı ile yakından ilgilidir. Seçim aracı gibi, Kement aracı da seçim yapmak için kullanılır. Ancak, Kement aracı ile serbest biçimli seçimler yapabilirsin. Çeşit olarak Çokgen Kement aracı ve Manyetik Kement araçlarıdır. Temel Kement aracını seç ve denemeler yap.
- Fare düğmesini basılı tut, sonra pencerenin ortasında kalan küçük beyaz yelkenli tekne etrafında bir seçim çiz. En alta indiğinde fare düğmesini bırak; seçim otomatik olarak tamamlanır. Şimdi Command-D'ye (PC'de Control-D) bas. Bu, seçimi iptal eder. Bunun tüm seçimlerde işe yaradığını unutma.
- Shift-L tuşlarına bas. Bu, imleci Çokgen Kement Aracına dönüştürecektir. (Shift + araç kısayol tuşu diğer kement araçları arasında geçiş yapacaktır). Çokgen Kement imlecinin sol üstündeki siyah oka dikkat et: tıklama noktası işte orasıdır.
- Resmin herhangi bir yerinde bir kez tıkla. Fareni hareket ettirdiğinde başlangıç noktasının sabit kaldığını ve kesikli çizgilerin imlece doğru uzandığını fark edeceksin. Tekrar tıkladığında bir sonraki nokta sabitlenir. Seçimin tamamlanıncaya kadar tıklamaya devam edebilirsin: bir üçgen kadar basit veya istediğin kadar karmaşık olabilir. Son tıklama noktana ulaştığında tek yerine çift tıklarsan çokgen otomatik olarak kapanır.
- Mevcut seçimi iptal etmek için istediğin zaman Esc tuşuna basabilirsin.
- Shift-L tuşlarına tekrar bas. Bu, Manyetik Kement aracını seçer. Kement araçları gibi, tıklama noktası da imlecin sol üstündeki siyah işaretçidir.
- Şunu dene: imleç teknenin pruvasındaki (ön) su hattına bakacak şekilde iken fare düğmesine basılı tut ve teknenin etrafında yavaşça sürükle. Hareket ettikçe seçimin tekneye yapıştığını fark edeceksin.
- Photoshop penceresinin en üstünde, araç düzenleyicilerini göreceksin: Geçiş Yumuşatma, Kenar Yumuşatma, Genişlik, Kontrast ve Sıklık. İlerledikçe, bunların her birini dene ve seçimlerin üzerinde ne gibi etkileri olduğunu gör. Belirli bir araç veya ayarla ilgili araç ipuçlarını görmek için imleci herhangi bir arayüz elemanının üzerine getir.
-
5Hızlı Seçim Aracını (W) seç. Bu, Sihirli Değnek aracının (hâlâ alternatif bir araç olarak mevcut) gelişmiş sürümüdür.
- Şunu dene: resmin ortasındaki bronz eve tıkla ve basılı tut. Fareye basılı tutarken imleci sağa veya sola sürükleyerek evin üzerini "ovala". Bunu yaparken seçimin nasıl büyüdüğüne dikkat et. Çatının, balkonun ve evin kalanının tamamının seçildiğinden emin ol. İşlem tamamlandığında, bazı çalılıkların da seçildiğini fark edebilirsin:
- Hızlı Seçim aracıyla çalılıkları ortadan kaldırmanın iki yolu vardır. Birincisi, aracın Seçimden Çıkar türünü seçmektir.
- Seçimden çıkarmanın diğer yolu, Option (Alt) tuşuna basılı tutarak geçici olarak seçimden çıkarma aracına geçmektir (bunu yaptığında ekranın üstündeki araçların değiştiğini görebilirsin).
- İki şekilde de, rahatsız edici çalılıklara hafifçe tıklayıp sürükle; seçimden çıkarılacaktır:
- Boyutu ayarlayarak seçimin hassasiyetini ayarlayabilirsin. Boyut büyüdükçe daha fazla alan seçilir. Dene: standart Hızlı Seçim Aracına tıkla, boyutu 100 olarak ayarla, ardından evi tekrar seçmeyi dene.
-
6Kırpma Aracını (C) seç. Adobe'ye göre, Photoshop'ta en çok kullanılan araç bu araçtır. Bu, tek başına fotoğraflarının kompozisyonunu önemli ölçüde artırabilen araçlardan biridir. Kırpma aracını seçtiğinde, köşelerde ve kenarların ortasında küçük tutamaçlar göreceksin:
- Bir görüntüyü kırpmak için, korumak istediğin görüntünün bir kısmını çevreleyen tutamaçları sürükle veya kırpılacak alanı çizmek için görüntünün içine tıklayıp sürükle. Nasıl yaparsan yap, koruyacağın alan normal gözükecek, kesilecek alan soluk olacaktır. Buna benzer bir seçim yap, ardından Enter tuşuna bas:
- Bunun, resmin tüm odağını nasıl değiştirdiğine dikkat et. Başka bir şey yapmadan önce, görüntüyü orjinal boyutlarına geri yüklemek için Geri Al’a (Command-Z, Mac veya Control-Z, PC) tıkla. Daha fazla değişiklik yaptıysan Command-Option-Z (Control-Alt-Z) tuşunu kullanarak düzenleme geçmişinde geri gidebilirsin.
- Perspektif kırpma. Perspektif Kırpma, yalnızca düz bir dikdörtgen kırpmak yerine, kırparken görüntünün göreceli perspektifini ayarlamanı sağlar. Denemeye değer, ilginç ve güçlü bir araç olsa da, daha gelişmiş derslerde ele alınacak daha gelişmiş bir özelliktir.
- Dilim Aracı, Kırpma menüsünün bir parçasıdır ve internet sayfalarına yerleştirmek üzere bir görüntü oluşturmak için tasarlanmıştır. Perspektif kırpmada olduğu gibi, bu da daha uygun derslerde ele alınması gereken gelişmiş bir özelliktir.
-
7Yazım Aracını (T) seç. Bir resmin bin kelimeye bedel olduğunu söylerler, ama bazen bir resim yeterli değildir; bir şeyler yazmak da istersin! Photoshop'un yazım aracı sana birkaç seçenek sunar.
- Yazım Aracı seçiliyken resmin sol alt kenarına tıkla. Yanıp sönen bir metin imleci göreceksin. "Limandaki Tekneler" yaz. Ayarlarına bağlı olarak çok büyük veya çok küçük olabilir ya da okuması zor bir renk olabilir. Metin özellikleri düzenleyicisi Photoshop penceresinin en üstündedir:
- Font ailesi. Bu menü, tüm font menülerinde olduğu gibi istenen fontu seçmeni sağlar. İstediğin fontu listeden veya adını yazarak seçebilirsin. Yazarken font adı otomatik olarak doldurulacaktır. Bu ders için Helvetica fontunu seç.
- Font stili. Font ailesi için yazı tipi stilleri varsa (ör., Kalın, İtalik, Hafif, Orta vb.) bu açılır menüde yer alacaktır. Menünün gri olması mevcut font ailesinde farklı stiller olmadığı anlamına gelir. Ders için "Normal"i seç.
- Font boyutu. Bu, fontun boyutunu ayarlar. Belirli bir font boyutunu girebilir veya küçük bir listeden bir boyut seçebilirsin. Hızlı, esnek ve kolay font boyutu değişiklikleri için alanın solundaki T simgesine tıklayıp basılı tut ve sola ya da sağa sürükle: boyut önemli ölçüde değişmelidir.
- Antialiasing (Kenar Düzeltme). Bu, kenar harmanlama kuvvetini belirleyecektir. "Yok" seçildiğinde antialiasing kapatılır ve metin 1984'te yapıldığı gibi oluşturulur: kare kare merdiven basamakları gibi. İşte farklı antialiasing ayarlarının bir karşılaştırması:
- Hizalama. Simgeler meseleyi anlatıyor: bu, seçilen katmandaki tüm metni sola, ortaya ya da sağa hizalar.
- Renk. Metin aracını ilk seçtiğinde bu renk kutusu varsayılan olarak ön plan rengine döner. Rengi değiştirmek için, metin katmanının kendisini veya Metin imleci ile alandaki metnin herhangi bir bölümünü seç. Kutuya tıklayıp bir renk seçtiğinde seçili metin ve yazacağın tüm metinler o renkte olacak. Not: Birden fazla renk içeren bir metin alanı seçersen renk kutusunda bir soru işareti (?) görünür. Diğer tüm metin özellikleri boş görünecektir.
- Metin Çarpıtma. Bu, metni yatay veya dikey eksende büker veya "çarpıtır". Kullanmak için, metin katmanını seç, Çarpıt düğmesine tıkla ve doğru görünümü bulmak için Stil seçeneğini ve kaydırıcıları kullan. Bunun için, Bayrak stilini kullanacak ve eğ seçeneğini %100 olarak ayarlayacağız.
- Paneller. Paneller düğmesi iki paleti açar: Karakter ve Paragraf. Metnin görünüşüne ince ayar yapmak için bunları kullan.
-
8Boyutlu bir metin alanı oluştur. Bunu yapmak için, metin kutunun görünmesini istediğin alanın sol üst köşesine tıklayıp sağ alt köşesine sürükle. Ekranda, köşelerinde ve yanlarında tutamaçları olan bir dikdörtgen göreceksin.
- Kutuya birkaç cümle yaz. Metnin çok büyük veya çok küçük olmasını dert etme. Metni yazmayı tamamladığında Enter tuşuna bas. Metnin çok küçükse onu büyütmek için Font Boyutu denetimini (üstte) kullan. Tam tersi, metnin çok büyükse, metni küçültmek için Font Boyutu kontrolünü kullan.
- Metin alanının boyutunu da ayarlayabilirsin; tutamaçlardan birinin üzerinde birkaç saniye beklediğinde imlecin çift oka dönüşür. Metin kutusunu yeniden boyutlandırmak için tıkla ve sürükle; metin, kutunun sınırları içinde dolaşacaktır.
-
9Pencereyi kapat. İstersen dosyayı kaydet veya değişiklikleri iptal et. Her iki durumda da, buradan her zaman el değmemiş bir sürüm edinebilirsin.Reklam
Yöntem 2 / 4:
Boyama Araçları
-
1Yeni bir belge oluştur. Yeni iletişim kutusunda, Genişlik değerini 1024 piksele, Yüksekliği 768 piksele ve arka plan içeriğini beyaz olarak ayarla.
-
2Fırça Aracını (B) seç. Bu araç, sürüm 1.0'dan beri Photoshop'un bir parçasıdır ve hemen hemen üretilen her boyama uygulamasının da bir parçası olmuştur!
- Fırça menüsü ayrıca Kurşun Kalem aracına, Renk Değiştirme aracına ve Karıştırıcı Fırça aracına da ev sahipliği yapar.
- Kurşun Kalem aracı farklı kalınlıklarda çizgiler çizer. Farklı fırçalar kullanabiliyorken, Kurşun Kalem aracının antialiasing özelliği yoktur; her şey piksel pikseldir.
- Renk Değiştirme aracı, bir rengi (veya renk aralığını) başka bir renkle değiştirmek için çok yararlı olabilir.
- Karıştırıcı Fırça. Bu, tıpkı bir sanatçının renklerini bir palette karıştırması gibi farklı renkleri birbirine karıştırır.
- Fırça için bir renk seç. Araç listesinin altındaki Ön Plan Rengine tıkla. Bir renk seçici iletişim kutusu görünecektir. İstediğin herhangi bir rengi seç. Bu ders için kırmızı rengi seçeceğiz. Beğendiğin bir rengi seçtiğinde pencereyi kapatmak için Tamam'a tıkla.
- Bir fırça seç. Bir fırça en kolay Photoshop penceresinin sol üstündeki fırça seçici ile seçilir. Herhangi bir fırçayı seç. Boyut ve Sertlik parametrelerine dikkat et. Boyut, fırçanın çapını, Sertlik ise kenarların keskinliğini ayarlar. Sertlik değeri %100 olan bir fırça keskin bir kenara sahipken, %0 olan bir fırçanın kenarları yumuşaktır. Fırça boyutunu 30 ve Sertliği %50 olarak ayarla. Kaydırıcıları kullanabilir veya numarayı doğrudan girebilirsin.
- Seçtiğin renkle biraz karalama yap. Fırçanın nasıl çalıştığına dair bir fikir edin. Üst kısımdan Opaklık ve Akış ayarını da yapabilirsin. Opaklık, rengin saydamlığını ayarlar. Akış, her vuruşta tuval üzerine ne kadar renk konacağını ayarlar.
- Opaklık ve Akış arasındaki farkı görmek için Opaklığı %50 olarak ayarla, ardından hiç durmadan ve tıklamadan bir alanı sürekli karala. Kırmızı kullanıyorsan, pembe bir damla fark edeceksin. İmlecini kaldırır ve ardından tekrar karalamaya başlarsan yeni karalamanla eskisinin çakıştığı yerin daha koyu olduğuna dikkat et. Yeni karalamanın olduğu yer daha açık renklidir. Opaklık her vuruşta koyulaşır. Opaklığı %100'e döndür.
- Akışı %25, Opaklığı %100 olarak ayarla ve tekrar karala. Şimdi ise, önceki boyanın üzerinden geçerken renk tamamen kırmızı olana kadar koyulaşır. Opaklık hızlı bir şekilde %100'e çıkar. Akış oranı %100 olduğunda tüm renkler tuval üzerine hemen aktarılır.
- Deneme işlemin bittiğinde, Command-Delete (Control-Delete) tuşlarına basarak tuvali temizle. Tuval arka plan rengiyle boyanır. Option-Delete (Alt-Delete) tuşlarına basıldığında tuval ön plan rengiyle doldurulur.
- Fırça menüsü ayrıca Kurşun Kalem aracına, Renk Değiştirme aracına ve Karıştırıcı Fırça aracına da ev sahipliği yapar.
-
3Şekil Aracını (U) seç. Varsayılan olarak Dikdörtgen Aracı seçilir. Şekil menüsüne tıkla ve Çokgen Aracını seç. Bu araç, istediğin sayıda kenar belirtmeni ve otomatik olarak istediğin şekli çizmeni sağlar.
- Üst kısımdaki ayarları not et. Şekil menüsünde (açık hâli gösteriliyor), Şekil, Yol veya Pikseller bulunur. Şekil seçeneği ile içi dolu bir şekil elde edilir (Kalem aracıyla oluşturduğun şey). Dolgu rengi Dolgu açılır menüsü kullanılarak seçilir; Kontur rengi (varsa) Kontur açılır menüsü kullanılarak seçilir; kontur genişliği, kontur genişliği menüsü ile ayarlanır; kontur seçenekleri - kesik veya düz çizgiler ve daha fazlası - Kontur Seçenekleri menüsünden ayarlanır.
- Çokgen aracıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer seçenek de Kenarlar alanıdır. Bu, çokgenin kenarlarının sayısını - 3 ile 100 arasında - belirtmeni sağlar. Sayıyı doğrudan girebilir veya Kenarlar kelimesini tıklayıp basılı tutabilir ve sayıyı artırmak veya azaltmak için sola ya da sağa sürükleyebilirsin.
- Bir çokgen oluşturmak için, tuval üzerinde herhangi bir yere tıklayıp sürükle. Çokgenin tıklama noktasının ortasından açılacaktır. Fareni bırakmadan önce, şunun gibi bir şey görünecektir:
- Fare düğmesini bıraktığında, çokgen seçtiğin dolgu rengiyle doldurulacak ve sınır, ayarladığın kontur niteliklerine sahip olacaktır.
- Alternatif olarak, hızlı ve kolay çokgen oluşturmak için, tuval üzerinde herhangi bir yere bir kez tıkla. Ekranında, parametreleri ayarlamanı sağlayan bir iletişim kutusu görünecektir. Yanında sonucu ile birlikte şöyle görünecek:
-
4Boya Kovası Aracını (G) seç. Bu, bu menüdeki ikinci araç olduğu için, gösterildiği gibi araç paleti simgesine tıklaman ve ardından gösterildiği gibi Boya Kovası Aracını seçmen gerekecek:
- Muhtemelen bu araca aşinasındır; neredeyse dünyadaki her boyama uygulamasında bulunur. Verilen herhangi bir alanı seçtiğin renkle doldurur. Çoğu uygulama doldurulacak alanın düz bir renk olmasını gerektirirken Photoshop, toleransı ayarlamanı sağlayarak asıl tıklanan yerin kapsamına giren herhangi bir pikseli doldurur. Örneğin; bu görüntünün sağ tarafı Kaplama modu ve 165 Tolerans kullanılarak mavi ile dolduruldu:
- Varsayılan Ön ve Arka Plan renklerini seçmek için D düğmesine bas, ardından tuvali temizlemek ve beyazla doldurmak için Command (Control)-Delete tuşlarına bas.
-
5Degrade Aracını (G) seç. Boya Kovası Aracı veya 3B Malzeme Bırakma Aracı seçiliyse Degrade aracı seçilene kadar Shift-G tuşlarına bas. Degrade Aracı, bir alanı 2 veya daha fazla renk arasında yumuşak bir geçişle doldurmanı sağlar.
- Pencerenin üstünde, degrade paletine tıkla ve sağ üst satırdaki mavi, kırmızı ve sarı degradeyi çift tıklayarak seç.
- Sol üst köşeye tıklayıp sağ alt köşeye sürükle; tuvalin şöyle görünecek:
- Boya Kovası aracı gibi, farklı kaplama stilleri olan bir görüntüye degrade uygulayabilirsin. Her birinin gradyan karışımı ile nasıl etkileşime girdiğini görmek için bunlarla denemeler yap.
- Bir degradeyi düzenlemek için degrade paletine tıkla. Degrade Düzenleyicisi görünecektir. Her nokta için bir renk seçmek için renkli sekmelere tıkla ve her bir renk için başlangıç ve bitiş noktalarını ayarlamak için noktaları hareket ettir. Opaklığı belirlemek için üstteki siyah sekmelere tıkla.
- Degrade Düzenleyicisini kapat.
Reklam
Yöntem 3 / 4:
Rötuş Araçları
-
1Örnek resme dön. SamplePic.jpg örnek dosyasını aç. Önceki dersleri yaptıysan ve üzerinde çalıştığın çalışmanı kaydettiysen birkaç metin alanına sahip olabilirsin. Sağdaki Katmanlar sekmesinin altında (veya orada değilse, Pencere menüsünden Katmanlar’ı seç), asıl görüntü katmanı haricindeki tüm katmanlardaki göz küresi simgesine tıkla. Metin katmanlarının seçimini kaldırdıktan sonra görüntü katmanına tıklayarak aktif hale getir.
-
2Klonlama Damga Aracını (S) seç. Klon damgası görüntünün bir bölümünü seçmeni ve bunu görüntünün başka bir bölümüne kopyalamanı sağlar.
- Bir fırça seç. Pencerenin üstünde, Klonlama Damgası simgesinin sağında fırça paleti bulunur. Bunun üzerine tıkla ve gösterildiği gibi bir fırça seç.
- Boyut Kaydıracını kullanarak fırça boyutunu 50’ye ayarla.
- Klon kaynağını ayarla. Görüntüyü klonlamadan önce, aslında ne kopyaladığını seçmen gerekir. Ortadaki beyaz tekneyi suyla gizleyeceğiz. Option (Alt) tuşunu basılı tut ve kırmızı hedef ile gösterildiği gibi resim üzerinde su dokusunun değiştiği yere tıkla:
- Bunu yaptığında imleç, kaynağın görüntüsü olacaktır. İmleci beyaz teknenin yanına hareket ettir ve su dokusundaki kırılmayı mümkün olabildiğince yakın eşleştir. Mükemmel olmayacak, ama yeterli olacak. İmlecin ve yerleşimin burada gösterilene benzemelidir (büyütülmüş):
- Fare düğmesine tıkla ve basılı tut ve teknenin üzerini mümkün olduğu kadar boya. Tekrarlayan kalıpları görmeye başlayabilirsin, ancak daha sonra bunların nasıl en aza indirileceğini göstereceğiz. Tekneni temizledikten sonra ekranın şöyle görünebilir:
- Klonlanan alanın kenarlarını yumuşat. Bunu yapmak için, en üstteki fırça paletine tekrar tıkla ve bu kez Sertliği %0 olarak ayarla. Bu, aracın kenarlarını kademeli olarak karartacaktır. Aynı klon kaynağını seç, ardından klonlanan alanın dış kenarlarına geç. Tekrarlanan desenleri en aza indirmek için, ilerlerken suyun farklı kısımlarına tıkla. İşin bittiğinde, şuna benzer bir şey olmalı:
- Kendini zorlamak istersen gemi direğini kaldırmayı dene. Küçük fırçalar kullan ve direğe çok yakın kaynakları klonla.
- Klonlama Damga menüsünde ayrıca Desen Damgası bulunur. Klonlama Damgası gibi bu da resmin üzerine boyar, ancak resmin bir kısmını kullanmak yerine bir desen kullanır.
- Kendi kalıbını oluşturmak için, Dikdörtgen İşaretleme Aracını kullanarak görüntünün bir bölümünü seç, ardından Düzenle menüsünden Desen Tanımla...’yı seç. Yeni desenine ad ver, Desen Damgası aracını seç, ardından Desen paletine tıkla (yukarıdaki resme bak). Resmin üzerini boyadığında, desen resmin üzerine "damgalanacaktır":
- "Hizalı" onay kutusu işaretlenirse fırçayla birden çok geçiş yapılsa bile desen dama tahtası gibi eşit şekilde döşenir.
- "Hizalı" onay kutusunun işareti kaldırılırsa her fare tıklaması ile döşeme yeniden başlatılır, bu da daha doğal bir görünüm elde etmeni sağlar.
- “Empresyonist”i işaretlenirse desenden alınan rastgele renk noktaları oluşur. Nokta boyutu, fırça boyutuna göre belirlenir.
-
3Geçmişe Dönme Fırçasını (Y) seç. Geçmişe Dönme Fırçası görüntünün önceki sürümlerine geri götürür. İşlem sırasında kopyasını kaydedip yeniden açmaktan ziyade, Geçmiş Fırçası önceki sürümlerde boyamanı sağlar.
- Geçmiş sekmesinin en üstüne git. Gözükmüyorsa Pencere menüsünden Geçmiş’i seç. Geçmiş penceresinin en üstünde görüntünün küçük resmini göreceksin. Bunun yanındaki onay kutusuna tıkla. Bu, içinde boya yapacağımız şey olacak.
- Klonlayarak yok ettiğin beyaz yelkenli tekneyi hatırlıyor musun? Onu geri getireceğiz! Geçmişe Dönme Fırçası seçiliyken, Fırça paletini kullan ve fırça boyutunu 100'e, sertliği %100'e ayarla.
- Beyaz yelkenli teknenin olduğu yerde fareye tıklayıp basılı tut ve boyamaya başla. Teknen geri boyandı!
- Görüntüyü asıl haline getirmek için Geçmiş Fırçası kullan.
-
4Nokta Düzeltme Fırçasını (J) seç. Klonlama Damga aracına benzer şekilde, Nokta Düzeltme Fırçası da görüntünün üzerine görüntünün başka bir parçasını boyar. Ancak, bu durumda, kaynak olarak resim yaptığın alanı kullanır. Şaşırtıcı derecede doğal sonuçlar verebilir.
- Nokta Düzeltme Fırçasını seçtikten sonra fırçanı boyutu 50 piksel ve Sertlik %50 olacak şekilde yuvarlak bir fırçaya ayarla.
- Görüntünün ortasında yer alan tepedeki bronz renkli evi bul. Evin sağ tarafından başlayarak ağaçlardan evin içine doğru küçük vuruşlar yap. Evin çam ağaçlarının altında kaybolduğunu görmeye başlayacaksın!
- Görüntüden kaybolana kadar evi boyamaya devam et. Yamacın daha doğal görünmesi için kenarlara çalışabilirsin. İşin bittiğinde, şuna benzer gözükmeli:
-
5Soldurma Aracını (O) seç. Soldurma ve yakmanın kökleri, fotoğrafçıların filmlerini karanlık bir odada geliştirdikleri günlere dayanır. Fotoğrafın maskelenen (soldurulan) kısımları ışığın resme ulaşmasını engeller, maskelenen alanı etkin bir şekilde aydınlatır; yakmak veya daha fazla ışığı geçirmek, yanmış alanı karartır. Photoshop'un Soldurma ve Yakma araçları aynı şeyi yapar, ancak içinde bir delik açılmış bir kartondan çok daha güvenilirdir!
- Soldurma Aracı seçiliyken fırça büyüklüğünü 50'ye ve Sertliği %50'ye ayarla. Fırça paletinin sağ tarafında, Aralık'ı "Açık Tonlar"a ve Pozlamayı %50’ye ayarla.
- Sağ alttaki yelkenliye biraz ışık katacağız. "The Saint" kelimelerinin etrafından başlayarak tekneyi boya. Şimdi nasıl daha parlak olduğuna dikkat et. Ayrıca, eğer kaydırır da ahşap kabinin üzerini boyarsan pek değişmediğini fark edeceksin: sadece daha beyaz tonları seçerek aydınlatıyoruz. Kabinin arkasındaki o küçük güneş ışığı da önemli ölçüde aydınlanacak.
- Shift-O tuşlarına basarak Yakma Aracına geç. Fırça paleti ve Pozlama ayarları aynı kalabilir, ancak Aralığı Gölgeler olarak değiştir. Teknelerin etrafındaki suyu soldur. Suyun nasıl daha koyu hale geldiğine, ancak parlak teknelerin hiç etkilenmediğine dikkat et. Soldurma ve Yakma araçlarını titizlikle kullanarak, görüntüyü gerçekten göz alıcı bir hâle getirebilirsin.
- Shift-O tuşlarına basarak Sünger Aracına geç. Sünger Aracı, seçici olarak görüntünün doygunluğu azaltmayı (rengi kaldırmaya) veya görüntüyü doygunlaştırmayı (rengi güçlendirmeye) sağlar. Sünger Aracı seçiliyken, üstteki Modu "Doygunluğu Azalt" olarak ayarla. Siyah ve beyaz olana kadar teknenin arka tarafının doygunluğu azalt. Sonra Modu "Doygunlaştır" seçeneğine değiştir. Renkleri doygunlaştırmak için teknenin pruvasını boya. İlk başta, sadece biraz daha zenginleşir, ama hızlı bir şekilde karikatürümsü bir hâl alır. Kıyas yapmak için teknenin ortasında değişiklik yapma.
Reklam
Yöntem 4 / 4:
Gelişmiş Araçlar
-
1Kalem Aracını (P) seç. Kalem aracı, çok hassas ve düzenlenebilir seçimler yapmak için mükemmeldir. Bu oldukça gelişmiş aracı iyi kullanmak biraz pratik yapmayı gerektirir, ancak buna değecektir. Simgeye tıklayarak veya P düğmesine basarak aracı seç. İmlecin dolma kalem ucu gibi görünecektir.
- Ortada kalan beyaz tekneyi tekrar kullanarak, gövdenin suyla birleştiği yerde pruvaya tıkla ve teknenin ortasına kadar su hattı boyunca sürükle. İlk tıklama noktasından - bağlantı noktası - uzanan iki tutamaç göreceksin. Gövdenin ortasına ulaştığında, fare düğmesini bırak.
- Tutamaçların kaybolmadığını unutma. Şimdi, teknenin su hattındaki kıç (arka) tarafına tıklayıp tut ve teknenin arka kısmının yarısına kadar yukarı doğru sürükle. Fare düğmesini henüz bırakma.
- İlk tutamaçların kaybolduğunu ve ikinci bağlantı noktasından uzanan yeni bir grup göreceksin. Ayrıca, ilk bağlantı noktasından, suya ve ikinci çapa noktasına kadar uzanan yay şeklinde bir hat olduğuna dikkat et.
- İmlecinin altındaki tutamacı ikinci bağlantı noktasının etrafında hareket ettirirsen bu çizginin bir para lastiği gibi büküldüğünü göreceksin. O an için tekneye bağlıysa endişelenme; bunu birazdan ele alacağız. Aşağıdaki resmi kullanarak, döngüyü kapatmak için ilk bağlantı noktasına tıklayarak bağlantı noktalarını teknenin gövdesi etrafına yerleştirmeyi bitir:
- Teknenin etrafındaki çizgi muhtemelen yukarıdaki resme benzeyecektir; gemiye genel hatlarıyla bağlıdır. Şimdi bunu Doğrudan Seçim aracıyla düzelteceğiz.
-
2Doğrudan Seçim aracını (A) seç. İmlecin siyah değil beyaz olduğundan emin ol. Siyahsa, Shift-A'ya bas veya Doğrudan Seçim aracını seçmek için Seçim Aracı menüsünü kullan.
- İlk bağlantı noktasına tıkla. Tutamaçlar eskisi gibi görünecektir. En sağdaki tutamaca tıkla ve oynat: Sol ve sağ tutamaçların bağlantı noktası çevresinde birlikte hareket ettiğini unutma. Şimdi, Command-Option (Control-Alt) tuşuna bas, en sağdaki tutamaca tıkla ve yukarı doğru sürükle.
- Yalnızca sağ tutamacın hareket ettiğini ve yay üzerindeki üst bağlantı noktası ile düzenlediğin nokta arasındaki çizginin gövdeye yaklaşmaya başladığını unutma. Tutamacı gövdenin yarısına kadar sürükle ve şimdilik orada bırak.
- Teknenin kıç tarafındaki alt bağlantı noktasına tıkla. Tutamaçları gördüğünde, sağ tutamaca tıkla ve yavaşça yukarı doğru çek. Hattın su hattıyla eşleşmeye başladığını görmelisin. Bu tutamaç ve ilk bağlantı noktasının sol tutamacını, çizgi, su hattı ile olabildiğince yakın olana kadar ayarla.
- Bağlantı noktalarını kendin ayarlamak zorunda kalabilirsin; bu, üzerlerine tıklayıp sürükleyerek veya üzerlerine tıklayıp ok imleçleri herhangi bir yöne çekilerek gerçekleştirilebilir. İşin bittiğinde, alt çizgi şöyle görünmelidir:
- Çizgiyi mümkün olduğunca tekneye yakın yaparak teknenin etrafında çalışmaya hazırlan. Bu noktada mükemmel bir seçim yapmak önemli değil; sadece bağlantıların ve tutamaçların nasıl çalıştığını anlamaya çalış. Bu noktaya geldiğinde dur:
- Köşelerin yumuşak, yuvarlak olmasını istemediğin zamanlar olacaktır, bu zamanlarda sert köşeler yapmak için tutamaçları kapatmak gerekir. Kabinin ön kenarı bu yerlerden biri. Oraya yerleştirdiğin bağlantı noktasını bul, ardından Command-Option (Control-Alt) tuşlarına basılı tut ve o bağlantı noktasını ve altındaki noktaya tıkla. Tutamaçların kaybolacak ve iki nokta arasındaki çizgi yuvarlak değil, düz olacaktır.
- Tutamaçları ayarlamayı bitirdiğinde, çizgiye sağ tıkla ve menüden Seçim Yap seçeneğini seç. Görünen iletişim kutusundan Tamam’a tıkla. Şimdi tekne seçilecektir. Seçimini düzenlemek istersen bunu Yollar penceresinde yapabilirsin. Geçerli seçimi silmek için Command-D (Control-D) tuşlarına bas, yola tıkla (Çalışma Yolu), Doğrudan Seçim aracının etkin olduğundan emin ol ve düzenle! İşin bittiğinde, yeni bir seçim yapabilirsin.
- Not: Bu yolu daha sonra kullanmak üzere kaydetmek istersen Çalışma Yolu kelimelerine çift tıkla, bir isim ver ve Enter tuşuna bas. Yol belgeyle birlikte kaydedilecektir.
Reklam