X
Bu makaledeki ortak yazarlar Cristian Macau, DDS. Dr. Cristian Macau Londra’daki Favero Dental Clinic’de oral cerrah, diş eti hastalıkları uzmanı ve estetisyendir. Cerrahi Diş Hekimliği derecesini 2015 yılında Carol Davila Tıp Üniversitesi’nden almıştır.
Bu makale 176.807 defa görüntülenmiştir.
Eğer çekilmesi gereken sallanan bir dişin varsa bunu acısız bir biçimde çekmek için elinden geleni yapman iyi olur. Dişini çekmeden önce mümkün olduğu kadar gevşetirsen, bölgeyi uyuşturursan ve dişi çektikten sonra da ağrıyı giderirsen canının acıma olasılığını azaltmış olursun. Eğer dişini kendi başına çekemiyorsan bunun için mutlaka bir diş hekiminden yardım almalısın.
Adımlar
Kısım 1
Kısım 1 / 3:Dişi Gevşetmek ve Çekmek
Kısım 1
-
1Sert gıdalar ye. Sert besinlerin de dişi gevşetmeye ve acısız biçimde çekmeye faydası dokunur. Elma, havuç, kereviz ya da diğer sert besinler dişini biraz daha gevşetebilir.
- Öncelikle çok sert olmayan ve canını acıtmayan bir şeyle başla. Mesela şeftaliyle ya da peynirle başla, sonra daha sert yiyeceklere geç.
- Dişi yutmamaya çalış. Bir şey çiğnerken dişin yerinden çıktığını hissedersen ağzındakileri bir peçeteye tükürüp diş orada mı diye bak.
- Dişi kazara yutarsan doktorunu ya da diş hekimini ara. Bir çocuk, süt dişini yutarsa muhtemelen kaygılanmaya gerek yoktur ama ne olur ne olmaz deyip emin olmak için diş hekimine danışmanda fayda var. [1]
-
2Dişlerini fırçala ve diş ipiyle temizle. Normal diş fırçalama ve diş ipi kullanımı da dişini gevşetip çekmeyi kolaylaştırabilir. Yeter ki bunu çok sert yapma çünkü canın yanabilir. Dişini her zamanki gibi fırçayla ve diş ipiyle (günde iki kez) temizlemek hem dişini gevşetmeye yardımcı olur hem de diğer dişlerinin sağlığını korur.[2]
- Dişini fırçalamak için, 45 cm kadar diş ipi alıp iki elinin orta parmaklarına dola. Diş ipini başparmağın ve işaret parmağın arasında tut.
- Sonra diş ipini gevşek dişle komşu dişin arasına, ileri geri hareketiyle sok. Bunu yaparken diş ipine, gevşek dişin etrafına uyacak biçimde kavis ver.
- Dişlerin yanlarını temizlemek için ipi aşağı yukarı da hareket ettirebilirsin.[3]
- Daha iyi kavramak için, süper marketlerde de bulunan kürdanlı diş iplerinden kullanabilirsin.
-
3Dişi salla. Çekmeye çalıştığın sırada dişin ne kadar gevşekse canın o kadar az acır. Dilini ve parmaklarını kullanıp dişi ileri geri sallayarak gevşetebilirsin. Ama bunu yaparken dişini çok sert itip çekmemeye özen göster yoksa canın acıyabilir.
- Gün boyunca hafif bir sallama hareketi yaparak dişi gevşet ve onu çıkmaya hazır hâle getir.
Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 3:Dişi Uyuşturmak ve Çekmek
Kısım 2
-
1Buz parçası em. Buz, dişine bağlı diş etini uyuşturmaya ve diş çekimi sırasında canının acımasını önlemeye yardımcı olabilir. Dişin çekildikten sonra da acıyı yatıştırmak için buz emebilirsin. [4]
- Dişini çekmeye kalkışmadan hemen önce buz parçası em. Bu, bölgeyi uyuşturmaya ve dişini acısız bir şekilde çekmene yardımcı olur.
- Dişini çektikten sonra gün boyu birkaç kez buz emmek acıyı hafifletecektir.
- Bunu günde 3-4 defa 10 dakika boyunca yap.
- Buzu sürekli emme, bazen ara ver. Yoksa buz, diş eti dokusuna hasar verebilir.
-
2Bölgeyi uyuşturmak için, bebeklere diş çıkardıklarında verilen jellerden kullan. Ayrıca diş yuvasını benzokain içeren bir anestezik jelle rahatlatabilirsin. Bu, dişi salladığında canın hâlâ acıyorsa yararlı olabilir.[5] Dişi çekmeden önce bölgeyi uyuşturmak için diş etlerine biraz diş çıkarma jeli sür.
- Kullanım için mutlaka üreticinin talimatlarını oku ve onlara uy.
- Diş jellerine iki örnek Calgel ve Dentinox’tur.
-
3Dişi steril gazlı bezle tut. Eğer dişin acısız çıkacak kadar gevşek olduğunu düşünüyorsan bir parça steril gazlı bezle dişi kavrayıp döndür.[6] Diş çıkmaya hazırsa yuvasında kolayca dönecek ve canını acıtmadan yerinden çıkacaktır.
- Dişi çektiğinde canın yanıyorsa ya da hafif bir basınç uyguladığında diş yerinden kıpırdamıyorsa bir süre daha gevşetmeye çalış. Aksi takdirde dişini çekmek canını çok acıtabilir.
- Dişi öne arkaya ve sağa sola hareket ettir, çıkartırken de döndür. Bu, dişi diş etine bağlayan mevcut dokuyu koparacaktır.
-
424 saat boyunca ağzını çalkalama. Dişin çekildiğinde diş yuvasında bir kan pıhtısı oluşur. Yaranın düzgünce iyileşmesi için bu pıhtının bozulmaması çok önemlidir. O yüzden ağzını çalkalama, pipetle sıvı içme, bir şey emmeni ya da ağzını hızla çalkalamanı gerektiren şeylerden kaçın.
- Diş yuvasını ya da civarını diş fırçasıyla ya da diş ipiyle temizleme. Diğer dişlerini fırçalayabilir ya da diş ipiyle temizleyebilirsin ama dişin çıktığı yuvaya dokunma.
- Dişini fırçalayıp diş ipi kullandıktan sonra dikkatlice gargara yapabilirsin ama ağzını şiddetli biçimde çalkalamaman gerekiyor.
- Aşırı sıcaktan uzak dur. Dişini çektikten sonraki ilk iki gün oda sıcaklığında yumuşak besinler al.
Reklam
Kısım 3
Kısım 3 / 3:Dişi Çektikten Sonra Acıyı Azaltmak
Kısım 3
-
1Kanama kesilene kadar diş etine basınç uygula. Dişi çektikten sonra steril gazlı bezle diş etine basınç uygulamak ağrıyı ve meydana gelen kanamayı azaltabilir. Dişini çektikten sonra diş etlerin acır ya da kanarsa yeni bir parça gazlı bez alıp diş yuvasına (diş etinde, dişin kökünün bulunduğu bölgeye) koy.
- Kanama durana kadar diş etine baskı uygula.[7] Kanama birkaç dakika içinde durmalıdır.
-
2Diş yuvasının üstüne ıslak bir çay poşeti koy. Dişini çektikten sonra diş etinin acısını hafifletmek için ıslak bir çay poşeti kullanabilirsin. Bir çay poşetini sıcak suda birkaç dakika beklet, sonra çıkartıp suyun bir kısmını sık. Ardından birkaç dakika soğuması için beklet, sonra hissettiğin acıyı dindirmek için diş yuvasının üstüne koy.
- Yeşil çay, siyah çay, nane çayı ya da papatya çayı kullanarak dişinin ağrısını hafifletebilirsin.
-
3Reçetesiz bir ağrı kesici kullan. Eğer ağrı hâlâ seni rahatsız ediyorsa asetaminofen ya da ibuprofen içeren bir ağrı kesici kullanabilirsin.[8] Ağrı kesiciyi kullanırken mutlaka üretici firmanın verdiği talimatları oku ve onlara uy.
-
4Diş çıkmıyorsa diş hekimine görün. Eğer sallanan dişin canını acıtıyorsa ve onu bir türlü çekemiyorsan diş hekiminden randevu al.[9] Diş hekimin anestezi uygulayarak canını hiç acıtmadan dişini çekebilir.
- Bazı durumlarda diş kökünde kist ya da granülom, yani enfeksiyon oluşmuş olabilir. Diş yuvasını temizleyip enfeksiyonu giderebilecek tek kişi diş hekimidir. O yüzden, böyle bir durumdan kuşkulanıyorsan diş hekimine danışmalısın.
Reklam
Uyarılar
- Dişi çıkarmak için zorlama. Sallanmayan bir dişi çekmeye çalışırsan canın yanar.
Reklam
Referanslar
- ↑ http://www.babycenter.com/404_should-i-pull-out-a-very-loose-tooth_70631.bc
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/baby-teeth/faq-20058532
- ↑ http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/f/flossing
- ↑ http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/e/extractions
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/art-20056628
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/baby-teeth/faq-20058532
- ↑ http://www.babycenter.com/404_should-i-pull-out-a-very-loose-tooth_70631.bc
- ↑ http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/a/anesthesia-and-sedation
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/baby-teeth/faq-20058532
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Pull Out a Tooth Without Pain
Español:sacar un diente sin dolor
Português:Arrancar o Dente Sem Sentir Dor
Bahasa Indonesia:Mencabut Gigi Tanpa Merasa Sakit
Français:retirer une dent sans douleur
Русский:вырвать зуб без боли
Deutsch:Einen Zahn schmerzlos ziehen
العربية:اقتلاع سن بدون ألم
Tiếng Việt:Tự nhổ răng mà không đau
Nederlands:Pijnloos een tand trekken
中文:无痛拔牙
한국어:고통 없이 이를 빼는 법
日本語:痛みなく自分で歯を抜く
Bu sayfaya 176.807 defa erişilmiş.
Bu makale işine yaradı mı?
Reklam